Generator : Open Eyes

0 625

Založba: Samozaložba
Datum izida: 20.09.2018
Produkcija: Generator
Dolžina albuma: 46.57
Zvrst: Art / Pop Rock
Kupi album!


Generator je devetčlanski kolektiv, sicer pa je njegov kreativni nukleus formatiran na relaciji pevke Anine Trobec ter njenega partnerja, sicer angleškega glasbenika Josepha Whebe, ki skrbi na prvencu »Open Eyes« zlasti za klaviature.

Album »Open Eyes« je v osnovi art pop album. Na prvo žogo povedano gre za album, ki z glasbeno substanco razbija okvirje predvidljive pragmatičnosti komponiranja, kadar govorimo o tem, da naj bi  določen izvajalec lovil s svoji delom tudi naklonjenost radijskih valov. V osnovi se vsa reč vrti okrog nalezljivega in karizmatičnega soul in R&B vokala Anine Trobec, ekipa devetčlanskega komba pa je v izhodiščnih idejah dovolj drzna, iskriva in predvsem domiselna, da dodaja tej soul in R&B konturi vokala, kup žanrskih primesi, ki prijetno presenečajo in zaposlujejo poslušalca ter na podlagi česar se izdelek odločno odklanja od pop šablon ter predvidljivosti. Vsa ta »dodana vrednost« daje Generator noto eklektičnost oziroma absolutne glasbene posebnosti.

Preplet pihalnih pastel, lično vpetih in toplo organsko zvenečih klaviatur (tudi pregrinjala staroselskega zvok Hammond orgel se ne ognejo), vložki na kitari, jasno definirani odkloni v kompleksnejše časovne zanke izbranih ritmov (tudi reggae, latino, balkan, z odkloni v ritmično plesnost diska sedemdesetih)  ter združevanje elementov  svetovne glasbe, reggaea, funka,… Tu je integracija jazz vložkov, ki s kompatibilno aranžersko vpetostjo, še kako učinkovito razgibavajo jedra skladb. V tem oziru je »Open Your Eyes« silno pazljivo in pretkano zapakiran izdelek. Ohranja namreč izjemno poslušljivost in kompaktnost. Ob vsej siceršnji razgibanosti ter mnogoterih glasbenih detajlih aranžiranja, ki sicer na moč spravljivo bivajo v tem sicer zelo bogatem in izpovedno zgoščenem glasbenem okolju, ostaja še vedno namreč v izpovednem okolju pop kulture.

Afiniteta kolektiva do reggae glasbe, prinese na album tri komade stkane v tem oziru, ki so razmeščeni tako, da nekako »razbremenjujejo« najbolj zanimive dele albuma, to je ravno tiste, ki se ponašajo z največjo noto eklektičnosti kolektiva ter glasbenih posebnosti. To sicer prinaša všečno razgibanje albuma, ko pa primerjaš med seboj vso substanco albuma, pa delujejo reggae komadi na albumu, še najbolj predvidljivo in tako najmanj presenečajo.  Vrhunce je vredno iskati drugje, zlasti v točkah  izjemno smelih preskokov ritmične, pa tudi žanrske kulture izdelka. Enega takšnih prinaša nenaden rockerski vskok kitare Marka Turka (beri: Tučo iz zasedbe Dan D) v skladbi Frame Bend Over, na mestu skladbe, kjer takšnega aranžmaja nikakor ne bi pričakovali.

Sicer pa so vsi glasbeniki izjemno izkušeni in vsa reč deluje izjemno spravljivo v prepletu vseh glasbenih nians izrazne glasbene krajine, ki je ustvarjena na izdelku, kar izraža glasbeno zrelost posameznikov. To poudarja tudi sam vložek sodelujočih, ki zapuščajo svoj izvedbeni pečat, obenem pa tak razvoj dogodkov na albumu dodatno poudarja, da gre na njem za odlično medsebojno zaznavanje in sporazumevanje vseh glasbenikov. Vseeno je pri formaciji noneta nujna jasna dirigentska palica, Anini ter Josephu, pa ta vloga očitno zelo dobro leži.

Generator se predstavlja na prvencu kot zasedba, ki je v artističnem smislu zelo zanimiva, bolj zanimiva, kot je šlo pričakovati, glede na splošen vtis, to je vtis »povprečne sivine«, ki ga sicer zapušča večina novo nastalih skupin, ki se z različnimi artističnimi vzvodi, sicer skušajo gibati v slovenskem pop okolju. Definitivno ambiciozno in širokopotezno zastavljen projekt, ki se še artistično razvija in raste, pri čemer je za prihodnost odprtih mnogo različnih izpovednih iztočnic, pri klesanju sebi lastne artistične karizme. Z evolucijo po naravni poti. Zato se Generator izrazno še oblikujejo. Album je vseeno nekoliko predolg, kar sicer odraža ambicioznost njegovih snovalcev,  obenem pa substanca na njem kakovostno ne koleba, ne niha,vzdržuje kakovostno konsistenco, zato ima nad opazkami o dolžini igralnega časa »krit hrbet«. Album »Open Your Eyes« deluje ob vsem zanimivem značajskem izrazu detajlnega združevanja glasbenih potez, kot eden najbolj zanimivih in drznih izdelkov na polju pop glasbe, ki so izšli v lanskem letu  na sončni strani Alp. Gre za izvajalca, ki ga bo v tem oziru, še kako zanimivo spremljati na njegovi nadaljnji glasbeni poti.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9 / 10


Seznam skladb:
1. Open Eyes (04:18)
2. Frame Bend Over (04:04)
3. Trouble Me (03:31)
4. Dancer (05:12)
5. Suddenly (03:57)
6. Ljubav (03:04)
7. Mother’s (03:19)
8. Easy (03:36)
9. Cleavage (04:01)
10. Love Is The Most (04:26)
11. Cider (04:10)
12. TMWIWTG (02:53)

Zasedba:
Anina Trobec – vokal
Joseph Wheba – klaviature, spremljevalni vokal
Marko Turk – kitara
Tomaž Zorko – kitara
Mitja Turk – saksofon
Gregor Turk – pozavna
Denis Androić – trobenta
Primož Špelko – bas kitara
Maksim Špelko – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki