Naked : Yes

0 347

Založba: Narrator Records
Leto izida: 2018
Produkcija: Voja Aralica
Dolžina albuma: 61.24
Zvrst: Etno / Jazz


Naked so beograjska vse-instrumentalna cross-over zasedba, pravzaprav bend, ki staplja v svojem glasbenem vizionarstvu kup zanimivih žanrskih iztočnic. Le te gravitirajo v edinstven glasbeni izraz in ne nazadnje, zvok seveda, ki definira podobo zasedbe. Bend je izkušen, saj deluje že od leta 2008, »Yes« pa je njihov skupno tretji album. V času, do njegovega izida, pa se je bend evolucijsko-izrazno dodatno izpilil ter tako, tudi ob spremembi v postavi, jasno utemeljil svojo avtorsko in aranžersko komponistično samobitnost.

Ni treba posebej poudarjati, da je album konglomerat polnokrvne glasbene »balkanografije«, kjer se prepletajo elementi etna, svetovne glasbe, kjer mrgoli prevratov v »spotikavi« ritmiki 7/9, 8/9, itn…  vse tja do jazz swinga in kjer je eden temeljnih elementov izraza skupine zapisan slikovitemu izkoriščanju igre na violini, katera pretkano staplja visoko nalezljive muzikalične elemente klasike, s pristnimi principi romskega melosa.

Tako svobodoljubnega albuma v iskanju polnokrvnega izraznega zamaha ne najdeš zlahka in še posebno ne, če k temu prišteješ popoln značajski unikat oziroma drzno noto eklektičnosti. Etno nota je jasna, bend posnema z raznoliko integracijo violine celo zvok tradicionalnih ljudskih instrumentov. Tak komad je denimo tretji, Čaršija. V tem oziru nadomešča violina med drugim na albumu lahko tudi kitaro. Kitare bend v zasedbi sploh ne potrebuje in je ne gre niti za hip pogrešati. V kontrastu in izjemno pomembni atmosferični protiuteži leži v skladbah vseskozi neverjetno aktivni in prodorni bas, ki se točkovno izjemno spretno razmahne in z duhovitostjo vpete melodije, zapolnjuje razpoložljivi prostor v skladbah (npr. uvod Kuča od blata). Saksofon, klarinet in violina frazirajo skozi zapomnljive melodije, vseskozi v jedrnatih harmonijah ter izvrstnem komunikacijskem pletežu, kjer se lahko linija pihal in linija violine cepita vsak na svoj konec, potem pa nenadno znova združita v ubranosti harmonij  Cizmarsh je neverjetna glasbena zmes in poudari ter razkaže, kako močan kolektiv so Naked. Izrazno močan!

Tak glasbeni značaj odpira skupini vseskozi vrata na stežaj tudi za nastope v Sloveniji, saj jih zlahka uvrstiš v programski značaj festivalov, kot sta Okarina ali Druga Godba, kot tudi tistih, ki znaj še posebno presenetiti s programsko »eksotiko« (Jazz Cerkno, Sajeta). Naked so eklektični, obenem pa se komadi na albumu »Yes«, zaradi svobodoljubne jazzovske logike, ki jo je posvojila in ponotranjila skupina, razvijajo v siju spontanosti in nepričakovanega razvoja dogodkov. Hkrati pa je neverjetno to, kako ohranjajo Naked izjemno poslušljivost ter glasbeno dostopnost.

Hec pri vsem tem pa je ta, da so Naked na albumu »Yes«, ob vsej duhoviti ritmični in muzikalični prodornosti sebi lastnega »crossover eksperimenta«, še vedno neverjetno dostopen in poslušljiv tandem. Ob vsej duhoviti igri, polni prevzetnih jamov in trikov fuziranja glasbenih idej. Ob vsem tem je treba posebej izpostaviti južnjaški občutek za ritem. Naked nosijo ritem namreč v krvi. To je tisti ritem, ki že sam po sebi, celo brez melodije, izvablja krepak in jasen temperament in emocije, kar te ob poslušanju dvigne, te nagovarja k samodejnemu zibanju,… Skratka. Težko je stati pri miru, ko poslušaš album »Yes«.

Naked je skupina, ki se jo obvezno gleda na koncertih v živo. Album »Yes« je dosežek, ki polni poslušalca vseskozi z obiljem energije, vzbuja v njem mnogotera občutja in emocije in album torej, ki poslušalca čustveno premakne. Konkretno premakne. Navkljub vsej šegavosti te izjemno lucidne in nebrzdane igre, ki jo premore ta izjemni kvartet, razgalja po drugi plati ta dosežek tisti trpki ponotranjeni značaj bolečine in melanholije, ki se pne skozi stoletja nad Balkanskim polotokom.  Bolečina je tu. Ponuja se kot na dlani, da se zadrgne v srce, kot trn in ga para. Temu ne gre ubežati.  Ne. To ni le simbolika, to je stvarnost, ki jo tako pristno in iskreno prevaja z vsem vred, ta izvrstni album. Kakorkoli obračamo, smo Slovenci tradicionalno prežeti z energetskimi vibracijami južno od Kolpe. Ta svet hitro začutimo, zaznamo in nam je blizu. Vselej nam je bil blizu. In ko prisluhneš albumu »Yes«, te ta brezhibno odpelje tja daleč, daleč dol, v osrčje Balkana in še južneje. »Yes« je neverjeten etno jazz izdelek, ki vas bo prevzel in začaral in Naked so skupina, ki ji po meri eklektičnosti izzivalno drznega karakterja glasbene art ekspresije, težko pride kdo blizu.

“Dave Bruebeck, kdo?!?! Ha, ha.”

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.5 / 10


Seznam skladb:
1. Panonian Sea
2. Osvetli Mi Pute
3. Čaršija
4. Kuća Od Blata
5. Dodje Mi Da Odem
6. Čizmarsh
7. Biće Dobro
9. Merken
10. Udjite Slobodno
11. Liberta’
12. Crossroads
13. The Mask
14. Crossroads (Radio Edit)

Zasedba:
Branislav Radojković – bas kitara
Goran Milosević – bobni, tolkala
Rastko Uzunović – saksofon, klarinet
Djordje Mijusković – violina

GOSTUJOČA GLASBENICA
Tal Tula Ben Ari – vokal na skladbah 11,12 in 13

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki