Miha Renčelj : Collective Keys I

0 547

Založba: Samozaložba
Datum izida: 12.10.2018
Produkcija: Miha Renčelj in Janez Križaj
Dolžina albuma: 75:45

Miha Renčelj je študirani glasbenik. Je klasično izobražen pianist. Poleg vsega tega je skladatelj.  Ustvarjalni skladatelj seveda. »Collective Keys I« je prvi del izmed napovedane serije njegovih klavirskih improvizacij. Mož je zadnje leto zelo aktiven in to so lahko okusili tudi vsi njegovi sledilci preko njegove FaceBook strani, ki so lahko tako sproti in kar s prenosom »v živo«, spremljali izvedbo njegove avtorske glasbe. Košček le te, je sedaj dobil tudi uradno potrditev. Na zvočnem nosilcu torej.

Tudi sicer Miha Renčelj  ni neznanka v slovenskem glasbenem prostoru, saj je sodeloval z nekaterimi izvajalci (Junema, Indigo, Na lepem prijazni, Tretji kanu, Intimn Frizurn,…) in se tako vpisal na njihove albume.

To pot stopa v vlogo, kjer je sam svoj kovač glasbene zgodbe, zato se je lahko v polnokrvnem iztržku svobodoljubno artistično »razstrelil« in razgalil. »Collective Keys I« prinaša torej orjaških, skoraj 76. minut glasbe, ki temelji na izročilu klasike. Miha Renčelj je spravil skupaj na album štiri daljše kompozicije, recimo kar suite, razdeljene na več delov, vsak izmed teh stavkov, pa nosi svoj podnaslov. Na rep je dodana še enkrat Spring Awakening v surovi, to je alternativni različici, tako da je skupaj na ploščku torej pet daljših kompozicij, pri čemer je peto mogoče šteti kot dodatno skladbo. Pravzaprav te alternativne verzije, v kolikor te glasba izdatneje ne zanima in ljubiš odkrivati prav vse detajle avtorjeve ekspresije, niti ne gre pogrešati.

Miha je mojster razpoloženja. V tem je posebnež, zato je njegova avtorska glasba posebna, kar je seveda bistvo, se pravi bistveni element, ki pritegne poslušalca in ga »začara«. Izredno muzikaličen, neverjetno dostopen. Ideje, ki jih v kompozicijah niza skupaj, funkcionirajo med seboj izjemno spravljivo. Motivi, ki jih niza skozi glasbeno krajino se spajajo željno in skorajda brezhibno v izjemno poslušljiv konglomerat neoklasične klavirske glasbe.

Če, kot mož, ki izhaja iz rocka in rolla, smem »bizarno« karikirati, kaj lahko približno okusite na »Collective Keys I«, bi sestavil poved takole. Nikar ne iščite vihravih utrgancij Rahmaninova, raje si prikličite kakšen mil in nežno božajoči Schubertov Impromptu.  Toliko za mimobežno orientacijo, kaj bi vas lahko čakalo na izdelku »Collective Keys I« oziroma kaj stoji za substanco albuma.

Bistvo albuma leži drugje. V dejstvu, da je Miha Renčelj na izjemno čuten ter iskren način prelil svoje občutja, strasti, emocije, v dano sporočilno vrednost posameznih kompozicij. Vaš svet bujne domišljije se bo superiorno sporazumel z Mihovim svetom klavirske imporovizacije, ki se bo tako za uro in petnajst minut prelevil v vašega pristnega dušnega pastirja, saj si ob spomladanskem prebujenju, ni težko predstavljati odpiranja preprog prvih spomladanskih cvetic, igrivega žuborenja studenčnice, ki jo v strugah potokov polnita staljeni sneg in led, kot tudi ne prvega ženitvenega oglašanja ptic,… Z lahkoto se potopite v mistično modrino kipečih emocij, ko se zaiskrijo biseri na oceanskem dnu ali odpravite na brezkončno potovanje, ko vas Miha popelje v dolino neskončnih pripovedi in se podate z njim v svet misterijev ter fantazije.

Skratka. »Collective Keys I« je izredno čtivo, ki ga lahko poslušate kadarkoli, tako prekrasno teče. Vse poteze, gibi, čutne nianse s katerimi vdihuje Miha svojim kompozicijam žar in čar, se prekrasno prelivajo in ležijo v izjemnem kontemplativnem dialogu, recimo kar perfektni simbiozi. Album nagovarja milo, krhko in nežno. Je sanjav, kliče in riše mistiko, odzvanja pa na trenutke tudi igrivo ter radoživo. Produkcija je povsem organska. Album zvoči naravno, »koncertno«. Prav tako slika vse emocije in strasti na moč otipljivo, resnično.  Pomemben del tega so tudi gradacije vzdušij. Delo, ki nagovarja povsem nevsiljivo,na moč prijetno ter drami poslušalca vselej prevzetno.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10

Seznam skladb:
1. Eclipse
a. Opening
b. Dance
c. The First Touch
d. Diamond Ring
e. Totality
f. New Hope
2. Spring Awakening
a. Innocence
b. Revolution
c. Spring Fever
d. On the Doorstep of Summer
3. Pearls on the Ocean Floor
a. Sinking
b. Ocean Floor
c. Return
4. The Alley of Infinite Stories
a. Chapter I.
b. Chapter II.
c. Chapter III.
5. Spring Awakening alt. version

Zasedba:
Miha Renčelj – klavir

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki