Miha Renčelj predstavlja album Collective Keys I

0 641

Miha je spodbudil svoje sledilce in poslušalce na Facebooku, da se udeležijo kreativnega procesa s podajanjem predlogov za naslov dela v komentarjih pod videom in med danimi predlogi izbral tistega, ki se mu je zdel za posamezno improvizacijo najbolj primeren.

Od skupno 12 ur posnetega materiala je za album izbral 4 skladbe.

Improvizacije, ki je Miha Renčelj odigral v živo, so bile v osnovi relativno dolga dela, med 15 in 20 min. Avtor se je odločil, da jih smiselno razdeli na krajše pomenljive dele ali stavke. Tako je npr. namesto ene 16-minutne improvizacije na cedeju 6 skladb, ki nosijo podnaslove, ki se v ušesih poslušalca neopazno prelijejo drug v drugega.

Zavoljo kompresije pri prenosu na Facebooku, je bilo potrebno za uporabo posnetkov na cedeju narediti določene posprodukcijske posege, ki jih omogoča današnja tehnologija in dajejo skladbam vse zvočne razsežnosti, ki jih je avtor s svojim igranjem vnesel vanje v svojem prvotnem igranju in jih hkrati plemenitijo.

Na 75:45 minutnem albumu Collective keys I se pod produkcijo podpisujeta Miha Renčelj in Janez Križaj, za miks je poskrbel Sebastijan Duh, mastering pa je delo Gregorja Zemljiča (skladbe 1 – 16), medtem, ko se pri skladbi 17, ki je bila posneta s klavirskim robotom, pod snemanje, miks in mastering podpisuje Janez Križaj.

Za oblikovaje so poskrbeli pri IDEJA.si.

Album Collective Keys I je izšel v samozaložbi in se ekskluzivno prodaja v Trgovini IKA, specializirani trgovini z izbranimi izdelki sodobnega slovenskega oblikovanja.

Miha Renčelj, pianist in skladatelj, je sicer klasično izobražen glasbenik, katerega izkušnje segajo tudi v popularno glasbo. Kot studijski glasbenik je snemal klavir za Laro Baruco, Intimen Frizuren, Regino, Indigo, Tretji Kanu in Na lepem prijazni. Leta 2012 je nastopil na Festivalu slovenskega šansona z avtorsko skladbo Ljubljana, v letu 2014 pa se je uspel uvrstiti na festival Slovenska popevka s svojo skladbo V mojem starem klobuku. Uglasbil je tudi Povodnega moža – skladbo je bilo mogoče slišati tudi na razstavi Gorenjskega muzeja – Prešeren vpopularni glasbi – s čimer so ga avtorji razstave postavili ob bok uveljavljenim avtorjem, ki so uglasbili Prešerna, kot sta Tomaž Pengov inVlado Kreslin.

Letos se je avtor javnosti predstavil tudi s šaljivo skladbo Hollywood.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki