Motörhead: The Löst Tapes Vol. 5 (Live at Donington 2008)

BMG Rights Management (UK) Limited
0 143

Založba: BMG Rights Management (UK) Limited
Datum izida: 23. 2. 2024 (fizični nosilci) / 24. 12. 2023 (digitalni format)
Dolžina albuma: 61.02 min
Zvrst: Rock ‘N’ Roll
Ocena: 8.0/10


Pride obdobje v rock’n’rollu, ko skupine, ki so v zlatih časih odigrale pionirsko vlogo, pridobijo status neminljivih legend. In kaj hujšega. Ne le da jih na sceni ni več, pač pa ostajajo pri tem močno pogrešane. V tak paket ‘pokojnih’ skupin sodijo zagotovo Motörhead z enim in edinstvenim Lemmyjem.

V letu 2021 je pričel izhajati paket petih koncertnih ‘bootlegov’, ki oživljajo lik odrske pojave neminljive veličine Motörhead. Zadnji izmed teh petih koncertnih spominov “The Löst Tapes Vol. 5 (Live at Donington 2008)” je izšel v letošnjem februarju in pooseblja enourni nastop skupine iz 13. 6. 2008, ko je skupina izvedla nastop v britanskem Doningtonu in takratnem Download festivalu. Ker je Lemmy ob prihodu tria na oder pozdravil publiko z dober dan in ne dober večer, je jasno, da skupina ni izvajala headlinerskega nastopa. Tisti srečneži, ki smo skupino ujeli dan kasneje na Nova Rock Festivalu v avstrijskem Nickelsdorfu znamo povedati, da je bila publika večer prej v Doningtonu prikrajšana za dva komada. Zaradi časovnih restrikcij so Motörhead rezali iz minutaže klasiki Iron Fist in I Got Mine iz albuma “Another Pefect Day”.

Čeprav je stas železnega kanclerja v tistem času še vedno ohranjal vso odrsko srboritost in neprebojnost, ko je stal na odru, prikaže nezloščenost in surovost tega posnetka občasno nenatančnost njegove vokalne predstave, ki v vsem sprožanju oglušujočega hrumenja in brnenja, celo izdatno godi. Prvič je to zaznavno v otvoritveni Doctor Rock. A to ni nobena nova ugotovitev, ko govorimo o Motörhead koncertih, mar ne? Lemmyjev vokal, neustavljivo jedek – kot bi se mu v grlu zataknila cirkularna žaga, deluje v vsej gromoglasnosti kot dodaten instrument, skoraj bolj rušilen, če ne kar bolj rušilen, kot Campbellova električna kitara.

Čeprav je imel bend v žepu v tistem obdobju že album “Motörizer” (ta je izšel konec avgusta 2008), je z najnovejšim materialom varčeval in v poletju 2008 raje ohranjal koncertni repertoar izpeljan iz jesensko-zimskega dela evropske turneje 2007 posvečene promociji albuma “Kiss Of Death” (2006). Od tod kar štirje novejši komadi iz albumov “Kiss Of Death” in “Inferno”, ki se sicer v vsem fenomenalno vpenjajo v dosje železnih klasik, pa vendar. Ob daleč neobveznem ‘kradljivcu’ minut Rosalie (Thin Lizzy priredba), nanese vse to skupaj vsaj 20 glasbenih minut v katerih bi marsikdo raje slišal kakšno dodatno (pozabljeno) klasiko osemdesetih. Vseeno sta hvaležno ‘zašli’ v takratni repertoar ‘eksotični cvetki’ Doctor Rock (“Orgasmatron”, 1986) in Just ‘Cos You Got The Power (“Rock ‘n’ Roll”, 1987).

Je pa ta Motörhead koncert poseben! Triu se je namreč priključil na odru pokojni Würzel. Ne vedoč, da ima pred seboj še vsega tri leta! Za izvedbo obveznega dodatka s klasikama Ace Of Spades in Overkill. Torej so Motörhead na Doningtonu tega večera dodatek odigrali v postavi kvarteta, ki so ga mnogi nazadnje videli leta 1995.

Kakorkoli obrača človek stvari in jih postavlja na tehtnico, ostaja ena stvar neizpodbitna. To kar ponuja tudi ta ‘bootleg’ je manifest nečesa edinstvenega in neponovljivega. Magije, ki jo je lahko utelešal le trio neukročenih, nabrušenih, abrazivno robatih pankrtov pod poveljstvom enega in edinega. Gospoda Iana Lemmyja Kilmistra. Ta koncertni ‘bootleg’ je obenem vsekakor mogoče razumeti, kot hvaležno dopolnilo zbirke Motörhead albumov najbolj gorečih privržencev skupine, ki morajo imeti na policah prav vse! Za ‘splošno rockovsko izobrazbo’ pa vsekakor zadoščajo tudi v bodoče koncertne klasike “No Sleep ’til Hammersmith” (1981) in “No Sleep At All” (1988) in “Everything Louder than Everyone Else” (1999).

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Doctor Rock (4.10)
2. Stay Clean (2.56)
3. Be My Baby (4.13)
4. Killers (4.23)
5. Metropolis (4.31)
6. Over the Top (2.29)
7. One Night Stand (4.13)
8. Rosalie (orig. Thin Lizzy) (3.32)
9. In the Name of Tragedy (3.56)
10. Just ‘Cos You Got the Power (6.46)
11. Going to Brazil (2.16)
12. Killed By Death (5.20)
13. Ace of Spades (4.35)
14. Overkill (7.42)

Zasedba:
Lemmy – vokal, bas kitara
Philip Campbell – kitara
Mikkey Dee – bobni

Gostujoči glasbenik:
Würzel – kitara na skladbah 13 in 14

Motörhead – “The Löst Tapes Vol. 5 (Live at Donington 2008)”
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki