Blaze Bayley: Circle Of Stone

Blaze Bayley Recordings 2024
0 133

Založba: Blaze Bayley Recordings
Datum izida: 23. 2. 2024
Produkcija: Blaze Bayley & Chris Appleton
Dolžina albuma: 44.08 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 8.5/10


Blaze Bayley je neusahljivi bojevnik. Človek, ki je reševal Iron Maiden v času Dickinsonove odsotnosti, to je v obdobju med letoma 1994 in 1999, v svoji kreativni srži ne ugaša! Gospod Bayley je s predhodnim albumom “War Within Me” (2021, RockLine recenzija), ki je izšel pred slabimi tremi leti, ujel fascinantni artistični priključek s še vedno zelo verjetno neprekosljivima albumoma kariere “The Man Who Would Not Die” (2008) ter “Promise And Terror” (2010).

Novi album, to je “Circle Of Stone” – skupno osmi izdan pod imenom Blaze Bayley, ohranja na moč fascinantno ta priključek, kar pomeni, da je Bayley z ekipo (spremlja ga skupina Absolva h kateri se je po begu od Iced Earth leta 2021 vrnil basist Luke Appleton), postregel z novim močnim albumom, do srži nabitim s salvami grabežljivih emocij, izrazite mrakobnosti in temačnosti ter grabežljivimi kitarskimi frazami stare šole, ki se slikovito navezuje na N.W.O.B.H.M. zapuščino.

Album “Circle Of Stone” je za Bayleya nemara bolj pomemben dosežek, kot se sprva zdi. V lanskem letu je nesrečni vokalist doživel resen srčni infarkt, ki je veleval kirurški poseg s kar štirimi obvodi. Zato je bilo vprašanje kdaj in če sploh, se bo lahko sestavil skupaj. Ne le za v studio, pač pa tudi za na koncertno pot! Bayley je tu! Znova je pregnal vse demone in se vrnil še močnejši, še bolj kljubovalen ter neomajen. Kot veleva naslov njegovega studijskega albuma iz leta 2008. Njegov vokal ostaja bistven element po katerem je njegov heavy metal hipoma prepoznaven. Tudi na “Circle Of Stone” je tako. Okult in vse vraže oživijo hipoma, kot tudi vse preganjavice na ravni bitk osebne notranjosti. Temu specifično ‘zamolklo-votlemu’ in niže do srednje intoniranemu vokalu ter njegovemu karakterju ne pride nihče blizu. Ob priključitvi izjemno posrečene serije novih kompozicij, kjer niza skupina mračne epe drugega za drugim, je znamenita pompozna narava novega izdelka optimizirana. V razpoloženjskem smislu (Bayley je briljira v svoji vokalni prepričljivosti ‘mučeniških izpovedi’). Album ‘leti’ na krilih stare britanske šole fraziranja, naveza podobnosti z Iron Maiden je vsekakor tu. Le da je Bayley konkretiziran. Ne dolgovezi. Takoj prehaja k bistvu. V razvoju kompozicij. To je bistvo. Bistvo, ki so ga njegovi nekdanji Maiden pajdaši osmislili nazadnje nekje v obdobju “Dance Of Death” albuma.

“Circle Of Stone” je album, ki se mu z užitkom prepustiš. Grabi od prve do zadnje sekunde in v visoko dinamičnem razvoju ne popušča. Favorite morate poiskati same. Med njimi ni kakovostnega kolebanja. Album drži poslušalca čvrsto ob sebi in ga zaposluje. Ne v oziru, da bi prinašal glasbeno revolucijo, pač pa v oziru ‘hipnotične moči’, ki jo dostavlja sveženj izjemnih fraz, grabežljive in resnične atmosferičnost ob čimer ne izostane kurja polt, ko poslušaš album “Circle Of Stone”. Prav slednja opazka je adut največje moči Bayleyevega heavymetalskega ekspresionizma – artistične drže, ki ji ostaja ta vokalni posebnež v svetu metala vseskozi zvest. Treba je dodati, da bi brez takšne ekipe, kot jo je Bayley našel v zasedbi Absolva (brata Appleton sta po novem oba kitarista, torej so Blaze Bayley po novem kvintet), album “Circle Of Stone” težko grabil s takšno prepričljivostjo, kot grabi in vleče preko izjemno močne klasično metalske substance stare šole, zgoščene v vsega dobrih 44 minutah igralnega časa. Album z izjemnim artističnim karakterjem. Vse kar lahko dodaš ob tem je: ‘poklon legendi’.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Mind Reader
2. Tears in Rain
3. Rage
4. The Year Beyond This Year
5. Ghost in the Bottle
6. The Broken Man
7. The Call of the Ancestors
8. Circle of Stone
9. Absence
10. A Day of Reckoning
11. The Path of the Righteous Man
12. Until We Meet Again

Zasedba:
Blaze Bayley – vokal

Chris Appleton – kitara
Luke Appleton – kitara
Karl Schramm – bas kitara
Martin McNee – bobni


Blaze Bayley – “Circle Of Stone” (2024, Blaze Bayley Recordings)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki