Primal Fear: Code Red

Atomic Fire Records 2023
0 110

Datum izida: 1. 9. 2023
Založba: Atomic Fire Records
Produkcija: Mat Sinner (ko-producenta: Ralf Scheepers & Tom Naumann)
Dolžina albuma: 57.51 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 8.5/10


“Code Red” je reci in piši 14. studijski album nemških power metalskih terminatorjev Primal Fear. Skupina, ki deluje neutrudno od leta 1997, velja za eno najbolj garaških zasedb svojega žanra, ki skrbi za redno izdajo studijskih albumov. Pravzaprav je čakanje na najnovejšega, to je torej “Code Red” zahtevalo največ časa, ko govorimo o časovnih presledkih glede njihovih albumskih izidov. Tri leta so pretekla od “Metal Commando” (2020, RockLine recenzija) – albuma, ki je velja za enega šibkejših dosežkov in hitro pozabljivih v bogatem opusu izdaj skupine.

“Code Red” je za razliko od predhodnika znova izjemno močan dosežek. Primal Fear so iz komada v komad konsistentni. Album vzdržuje artistično držo na visoki kakovostni ravni, ki ne popušča. Nabrala se je serija odličnih idej, kemija skupina je znova briljantno kapitalizirana na tem izdelku. Kot smo navajeni – in standardi pričakovanj v zvezi s Primal Fear albumi so vselej zelo visoko postavljeni, se je zasedba s “Code Red” resnično izkazala v polnem sijaju.

Grabežljivi refreni! To je tisto kar potrebuje power metal a la Primal Fear! In seveda da vlečejo kar se da na čase izpred dvajsetih let – v obdobje prvih štirih albumov. Ekipa je prekaljena tolpa šestih izklesanih metalskih glasbenih botrov, ki natanko vedo kako se stvarem streže tako v studiu, kot glede doseganja optimalne grabežljivosti, kot jo lahko dostavi določena kompozicija.

Sinner in Scheepers ostajata pogonski motor ekipe. Slednji znova dostavlja ubijalsko vokalno predstavo – kot smo od njega vajeni. Tu so trije izjemni kitaristi, med katerimi že davno tega ni več skrivalnic, pri čemer je Karlsson še izdatno podkovan tako v smislu produkcijskih zvijač, kot opremljanja aranžmajev s klaviaturami in orkestralnimi ornamenti. Tu je topovska utrdba, kotaleča pošast sunkovitega vpletanja dvojnega bas pedala – bobnar Michael Ehre (tudi z Gamma Ray, The Unity in Uli Jon Roth), brez katerega rušilnost kitarskih fraz ne bi nikdar tako učinkovito grabila. Vse je na svojem mestu. Ob pregovorno odličnih solističnih eskapadah vseh treh kitarskih odličnikov ter atmosferičnih prehodnih modulacijah, ki vzdržujejo izjemno dinamičnost na izdelku. Ni trenutka, ki bi ‘kradel’ poslušalcu minute. Ni torej ‘mašil’. Kar je glede na nespremenljivo formulo komponiranja po tako dolgi eri delovanja ter izjemni beri izdanih albumov kar težko dosegati.

Skladba Their Gods Have Failed je nov mini power metalska simfonija, najdaljša kompozicija albuma. Najbolj razgibana in obenem izjemno mračna. Ena najbolj mračnih skladb albuma. Kot je to bila denimo Eye of the Storm iz albuma “Apocalypse” (2018, RockLine recenzija) ali We Walk Without Fear iz albuma “Rulebreaker” (2016). S konkretno podaljšanim instrumentalnim delom, kjer se iskrijo znova vse bistvene vsebine glasbenega dosjeja Primal Fear. Slikovito opremljanje prehodov s kitarskimi harmonijami v tercetih ne izostaja! Tu je Cancel Culture, ki izkazuje vrsto sorodnosti z rojaki Gamma Ray, kar prikazuje nov, izjemno grabežljiv refrenski napev. Na albumu izstopa glede refrenske grabežljivosti tudi srednje hitra, a izrazito mračna Deep in the Night. In to še zdaleč ni vse. Uvodni besni kroše z Another Hero, ali izrazito besni Raged By Pain, ki potrjuje zagrizeno nepopustljivost v iskanju maksimalne rušilnosti tudi po več kot 25 letih delovanja. Baladna a epsko bombastična Forever, v kateri je imel poglavitno komponistično besedo Karlsson, umirja album na samem repu, medtem ko prilije v finalu albuma olja na ogenj slikovita sklepna zaušnica Fearless.

Primal Fear ostajajo tudi v novih časih bolj nalezljivi od Accept in konkretizirano bolj rušilni od Helloween – če se torej oziramo po njihovih nemških rojakih glede zvočnega in slogovnega ‘predalčkanja’. “Code Red” je nov nadvse strupen Primal Fear album. K sreči ponovno konkretno navdahnjen in močan dokument, ki vrača skupino na mesto ene osrednjih figur (evropskega) power metala!

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Another Hero
2. Bring That Noise (prvotno imenovana The Flood)
3. Deep In The Night
4. Cancel Culture
5. Play A Song
6.The World Is On Fire
7.Their Gods Have Failed
8.Steelmelter
9.Raged By Pain
10. Forever
11. Fearless

Zasedba:
Ralf Scheepers – vokal
Mat Sinner – bas kitara, spremljevalni vokal
Alex Beyrodt – kitara
Tom Naumann – kitara
Magnus Karlsson – kitara
Michael Ehré – bobni


Primal Fear – “Code Red” (Atomic Fire Records, 2023)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki