Nitrate: Renegade

0 103

Založba: AOR Heaven Records
Datum izida: 30. 7. 2021
Produkcija: Tom Martin, James Martin, Mickey Wilson
Dolžina albuma: 47.35 min
Zvrst: AOR (revival) / Melodic Rock
Ocena: 8.5/10


Nitrate, britanski melodični in AOR revitalisti iz mesta Nottingham, se vračajo s svojim tretjim studijskim albumom “Renegade”. Ta je nasledil predhodnika “Realworld” (2018) in “Openwide” (2019), ki sta bila oba odlično sprejeta. Glede na to, da je bila skupina ustanovljena leta 2015, je serija albumskih izdaj do tega dne nadvse impresivna, odseva pa tudi izredno angažiranost in zavzetost ustanovitelja, šefa, basista in glavnega komponista skupine Nicka Hogga.

Nitrate sami sicer štejejo za navdih poznorockovsko obdobje osemdesetih let, ko so kraljevale na prizorišču zasedbe Def Leppard, Europe, Journey, Skid Row, Roxette, Motley Crue, in Bon Jovi, vendar pa je zgodba glede iskanja posnemanja še najbliže Journey (z zadržki, ki jih prinaša seveda AOR revitalizem novih časov).

Tretji album vzdržuje visoko kakovost obeh predhodnikov in opravičuje visoko leteče hvalospeve, ki sta ju oba predhodnika prejela ob svojih izidih. Nitrate ne odkrivajo tople vode. V žanrski sferi AOR revitalizma je kaj takšnega preprosto nemogoče, se pa odlično spoprijemajo z recikliranjem preverjenih prijemov in vzvodov v sferi vedno znova in znova vžigajoče glasbene recepture, ki so jo utemeljile pionirske skupine žanra v drugi polovici sedemdesetih in na začetku osemdesetih. Dokler bo skupini uspelo pisati skladbe, kot je npr. odlična naslovna skladba, se ji za prihodnost kariernih podvigov nikakor ni treba bati.  

Na novem albumu so se Nitrate predstavili z nekoliko spremenjeno postavo. Vodilne vokale je to pot prevzel Alexander Strandell (Art Nation), glede produkcije pa se je Hogg povezal s Tomom Martinom in Jamesom Martinom iz zasedbe Vega, kot tudi Mikeyem Wilsonom, sicer članom zasedbe Kimber. Tom Martin je prevzel tudi ritem kitare, James Martin pa klaviature, kar rezultira v še več muzikalno AOR-ovski nalezljivosti novih skladb, kot je to veljalo za pretekla dva albuma. Med soavtorje ene izmed skladb novega Nitrate albuma se vpisuje tudi tretji član zasedbe Vega, vokalist Nick Workman.

Dejansko je rezultat prav zavoljo sodelovanja s Tomom in Jamesom Martinom, zelo otoško zveneči AOR revival album. Ob vokalnem prispevku in pristopu ter barvi glasu Alexandra Strandella, ki občasno presunljivo potegne na pokojnega Shy (in TNT) pevca Tonyja Millsa, so zaznavne tudi nekatere vzporednice s klasičnimi časi kultnih britanskih AOR prvakov Shy, medtem ko je dotik produkcije vsekakor hipno primerljiv z Vega, pa tudi kakšnimi Serpentine. Skratka, ostajamo torej na britanskem otočju, četudi je bil album »Renegade« posnet deloma na Švedskem in Italiji.

Ljubitelji AOR revitalizma bodo definitivno prišli na svoj račun, tisti, ki s(m)o slišali preveč glasbe, pa bomo rekli da gre za dokaj soliden in spodoben izdelek, ki srčno sledi pridobitvam žanra v osemdesetih letih. Nedvomno pa velja, da je skupini s skrbno detajliranim izdelkom – kar velja nasploh za izvrstno produkcijo in definiranje aranžmajev, ne le uspelo zadržati kakovost preteklih dveh izdelkov, pač pa postreči z novim, višjim nivojem lastne artistične zrelosti in zvočne estetike.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Danger Zone
2. Renegade
3. You Think You’ve Got It
4. Big City Lights
5. Why Can’t You Feel My Love
6. Children Of The Lost Brigade
7. Addicted
8. Alibi
9. Lay Down Your Arms
10. Edge Of Surrender
11. Take Me Back

Zasedba:
Nick Hogg – bas kitara
Alexander Strandell – vokal
Tom Martin – ritem kitara
James Martin – klaviature
Dario Nikzad – solo kitara
Mikey Wilson – bobni, dodatne kitare, klaviature
sodelujoči glasbenik:
Alessandro Del Vecchio – spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki