Palace: Rock And Roll Radio

0 105

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 4. 12. 2020
Produkcija: Michael Palace
Dolžina albuma: 47.25 min
Zvrst: AOR/melodic rock
Ocena: 9.5/10


Za imenom Palace, se skriva švedski komponist, producent, vokalist in multi-instrumentalist Michael Palace. Taisti Michael je še en monstruozni čudodelnik kadar nanese debata na studijsko legionarstvo in sodelovanja z mnogimi izvajalci, ki so odvisni od povezovanja z zunanjimi sodelavci, kadar nanese debata na skladanje materiala za albume. Michael Palace je človek, ki preprosto poseduje prirojeni občutek da postavi kompozicijo s čvrsto navezo kitice in refrena tako, da reč hipoma zgrabi in učinkuje. Govorimo pa o žanru melodično rockovskega in AOR revitalizma.

Michael Palace je prvič resneje opozoril na svoje talente potem, ko je pričel sodelovati na projektu First Signal v katerega je bil vključen tudi Harem Scarem vokalist Harry Hess. Svojo reputacijo je utrjeval nadalje v projektu Cry of Dawn v navezi s švedskim vokalistom Goranom Edmanom, pa tudi v projektu Kryptonite, kjer je združil kreativne moči z The Poodles pevcem Jakobom Samuelom in Pride of Lions pevcem Tobyjem Hitchcockom. Michael Palace je nudil v karieri med drugim snemalne, komponistične in producentske usluge izvajalcem kot: Adrenaline Rush, Houston, Big Time, Gutterdämerung, Find Me in Miljenko Matijevic. Vse to je budno opazovalo tudi A&R osebje založbe Frontiers Music Srl, ki je z glasbenikom sklenila pogodbo. Michael Palace je tako pod imenom Palace doslej izdal že dva studijska albuma »Master Of The Universe« in »Binary Music«.

Michael Palace je glasbenih izjemnih »one man band« talentov. Prav neverjetno je kako spretno embalažira svoje glasbene ideje do končnih kompozicij in si pri tem tako spretno »izposoja« material iz časov AOR pionirstva osemdesetih, pa tudi s konca sedemdesetih. Produkcija albuma je vnovično briljantna. Kljub temu da smo v letu 2021, so kontrasti med gradniki zvočne slike poudarjeni in intenzivirani zelo v slogu osemdesetih. Močan je vpliv west-coast AOR (ameriškega) principa, zlasti princip pisanja glasbe, kot do njega pristopa legendarni Jim Peterik. Sami ste uganili, da je temu na trenutke najbolj sorodna glasba Survivor, sem ter tja se pojavi asociacija tudi na kakšne Foreigner, pa tudi Toto (v njihovih največjih AOR momentih osemdesetih , npr. skladba »When It’s Over«) ali Ricka Springfielda (npr. izvrstna sklepna »Fight«). Novejši izvajalci Newman, Houston, Work of Art, so celo dovolj dober orientir kam moli pes taco.

V bistvu je single “Way Up Here” še najmanj zanimiv komad albuma. Izkaže se celo, da njegova izbira za prvi single albuma niti ni bila najboljša. Briljantno popadljiva “Hot Steel” bi se v tem oziru znatno bolje odrezala. K sreči sta vtise o pričakovanju kasneje popravila singla “Castaway” in “Cold Ones”.

Michael Palace je perfekcionost. Poseduje izjemen občutek za razvoji muzikalnosti, prav tako pa je neverjetno prefrigan, ko je treba stopnjevati grabežljiva vzdušja do izrazitega pompa in drama teatra. In dejansko je sam oddelal vse. Vsekakor se klikanju ni mogel izogniti, a to niti ni pomembno. Njegov vokal je reč, ki je najbolj bistvena. Je pravi magnet in kot ulit za žanr s katerim Michael rokuje. Vsi ostali elementi, ki vokal opremljajo in gradijo instrumentalno zvočno krajino pa so razporejeni v briljantnem ravnovesju. Izpostavljeno kitarsko fraziranje, ki ga obdajajo plasti sintetizatorjev oprtanih s šelesteče kipečim (pozitivno) zvočnim karakterjem osemdesetih, v nenehno okusnem kontrastu ritmičnega vzmetenja. Tu je opremljanje vodilnega vokala v pravih trenutkih a pravih mestih in pravih trenutkih z dodatnimi vokalnimi harmonijami. Ne manjkajo izdelane kitarske solaže, obenem pa je tak album res užitek poslušati, ker ob siceršnji šablonski predvidljivosti, prinaša kup detajlov, ki jih je Michael Palace premeteno podtikal med aranžiranjem skladb. Od solaže saksofona v »Cold Ones«, do tega, da je denimo v otvoritveni in naslovni skladbi albuma »Rock And Roll Radio« podkrepil »snare« boben z dodatnim »beatom« kravjega zvonca, kar ob visoki muzikalni invazivnosti, sproža takojšnji fokus poslušalca. Visoko vibrantna otvoritev s tistim pravim triumfalnim zamahom, ki definira radijski rock osemdesetih. Kot npr. stari dobri Stan Bush. Dvanajst komadov je veliko, vendar je Michael vse neverjetno spretno zapakiral, med skladbami pa razvil zaželeno idejno in komponistično razgibanost. Na albumu ne manjka niti baladna »Eleonora«, zna pa album nagovarjati tudi mračneje, kot to beleži skladba »My Gray Cloud«. Torej? Znanje, talent izkušnje. Neverjetno. Z novimi studijskimi albumi v kratkih časovnih presledkih in ob nenehni vpetosti v druge glasbene projekte.

Ne bom predolg. Album »Rock And Roll Radio« je odličen novi mlajši bratec obeh predhodnikov  »Master Of The Universe« in »Binary Music«. Izjemno kompakten, nenehno privlačno grabežljiv, s kopico ultra grabežljivih refrenskih napevov, ki vas bodo vseskozi čvrsto držali v vzdraženo vzburjenem stanju. Vse dokler ste goreč in predan privrženec AOR glasbe, kajti pred vami je resnično zelo dober albuma tovrstnega žanrskega revitalizma. Michael Palace je z novim albumom potrdil, da mu v obrti glasbene sfere, v kateri vlada s takšnim mojstrstvom, preprosto ni para. Gre za neverjetno izpopolnjenega glasbenika, ki je vse v enem. Zato je ostal le še zaključek. Album »Rock And Roll Radio« bo slehernega ljubitelja AOR glasbe in njenega revitalizma preprosto očaral in dolgo časa osrečeval. Odveč je dodati, da je to album kot nalašč pisan za dolge relacijske nočne vožnje z avtomobilom za katere želiš, da se nikdar ne končajo.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Rock And Roll Radio
2. Castaway
3. Way Up Here
4. Cold Ones
5. Eleonora
6. Hot Steel
7. My Gray Cloud
8. Origin Of Love
9. She’s So Original
10. Strictly By The Rules
11. When It’s Over
12. Fight

Zasedba:
Michael Palace – vokal, vsi instrumenti

Sodelujoča glasbenika:
Oscar Bromvall – kitarska solaža na skladbi št. 6
Jordan Cox – spremljevalni vokal na skladbi št. 2 


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki