Pride of Lions: Lion Heart

0 100

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 9. 10. 2020
Produkcija: Jim Peterik
Dolžina albuma: 57.07 min
Zvrst: AOR
Ocena: 9.5/10


Pride Of Lions je glasbeni projekt genialnega multi-instrumentalista, komponista in aranžerja Jim Peterika ter vrhunskega vokalista Toby-ja Hitchcocka. Projekt je v petnajstih letih delovanja pokazal, da ni muha enodnevnica, pač pa lahko rečemo, da so Pride Of Lions, potem ko Survivor od leta 2006 ne izdajo več nobenega albuma in so uradno sklenili kariero, pravzaprav za spoznanje, polagoma prerasli za zakonitega pravnega dediča lika in dela Survivor. Drzna definicija, ki pa pridobi na teži in odžene nejeverne Tomaže v hipu, ko prišteješ k vsemu fakt, da je bil Peterik član Survivor v časih njenega komercialnega razcveta.  Ob avtorstvu nepozabnih hitov »Eye Of A Tiger« ali/in »Burning Heart«, ki zaznamujeta Rockyjeve filme, predstavlja Jim Peterik danes velik kos ameriškega izročila AOR/west-coast rockovske zapuščine.  Če smo iskreni, bi mu bilo treba postaviti spomenik, tako pomemben je njegov doprinos, ko je še v pionirskih časih s svojimi idejami in neverjetnim, v zibelko položenim občutkom za oblikovanje pečatnih kompozicij pripomogel k sooblikovanju žanra. Jim Peterik je s svojim idejami in talentom pomagal h komercialnemu preboju zasedbe 38 Special, za vedno bo njegovo ime asociiralo na zlate čase nepozabnih Survivor, nenehno pa tudi piše odlično novo glasbo za Pride Of Lions. Svoje komponistične rešitve in ideje je prispeval za velika imena v svetu rocka, kot so med drugim: Lynyrd Skynyrd, REO Speedwagon, Cheap Trick, The Beach Boys, Sammy Hagar. Že leta ’70 je prispeval veliki hit svoje prve zasedbe The Ides Of March (Vehicle). Vse je povedano.

Peterik je zaposlen. Nenehno zaposlen. Skoraj prezaposlen. V letošnjem letu se je do albuma »Lion Heart« vpisal na eno izdajo, kar je zanj celo malo. Novi studijski album nekdanjega Styx klaviaturista in pevca Denisa De Younga “26 East: Volume 1” (RockLine recenzija), ko mu je pomagal pri komponiranju in aranžiranju skladb ter bil glavni motivator, da se je De Young sploh odločil za svoj novi studijski album. Možakarja sta prišla v intenzivnejši stik potem, ko je De Young gostoval na eni izmed skladb lanskoletne izdaje Peterikovega projekta Worlds Stage oziroma na albuma “Wind of Change” (RockLine recenzija). V skladbi “Proof Of Heaven”.

Skratka album »Lion Heart« je natanko tisto kar se od Pride od Lions pričakuje. Še več. Zelo verjetno je to kar najbolj zrel in dovršen album kariere skupine. Toby Hitchcock ima izklesan ameriški vokal za west-coast AOR princip (poudarke na »ameriški«). Z glasom in njegovimi karakteristikami, bi z lahkoto vsak večer zabaval petičneže v Las Vegasu, kot so to počeli nekoč Frank Sinatra, Dean Martin, tudi Elvis Presley itn… Izklesan za šansonjerske viže. Jim Peterik se je s tokratnim pisanjem in aranžiranjem na ped približal Survivor liku osemdesetih. Bolj brezsramno in neposredno Pride of Lions do tega dne še niso evocirali lika in dela Survivor, kot prav z novim albumom. Peterik in Hitchcock se to pot bolj kot kdaj koli preizkušata v vokalnih duetih in to kombiniranje učinkuje briljantno. Dopolnjujoče izredno učinkovito poudarja kontraste in poglablja drama teater vsega pompa na albumu. Vključno s skupnimi vokalnimi harmonijami.

Produkcija je briljantna. Kontrasti optimizirani. Z njim vred intenzivna vzdušja, ki dosegajo vrhunec v refrenskih napevih. Kitare so tokrat celo nekoliko bolj postavljene v ospredje, kot je šlo pričakovati. Da Peterik ne spravi od sebe albuma, dokler ni sveto prepričan, da je izpilil vse do perfekcije, že dolgo ne preseneča več. Skladbe se pohvalijo z izjemno muzikalno dovršenostjo, grabežljivo gradacijo vzdušij, hipno nalezljivostjo,… Natanko to kar potrebuje vsak pravi AOR album. Kaj pravi? V tem primeru govorimo namreč o vrhunskem izdelku. Tablete ne popuščajo dejansko. To leti na Peterika. Ni vse smao vijoličasta pričeska. Tip je velemojster svoje obrti. Če ne bi Foreigner napisali skladbe Waiting for a Girl Like You, bi za Sleeping with a Memory veljalo, da je ena najboljših balad, ki so bile kdaj koli napisane v AOR žanru. Album vzjaše intenzivno. Z otvoritveno »Lion Heart«, ki v refrenu mimobežno lovi sapico hita Burning Heart. Tudi v baladnih trenutkih, kot je briljantna Unfinished Heart, intenzivnost atmosfere in dinamike albuma ne popušča. Za njo se zvrsti “Flagship” – z enim najbolj pečatnih in vnetljivih refrenskih napevov. Skladba »Rock And Roll Boom Town« deluje celo najbolj nasršeno, kar se kitarskega fraziranja tiče. Nosi srednje hitri tempo in kitarsko fraziranje je tako dodatno magnificirano. Pred koncem albuma se znajde na njem skladba “You Are Not A Prisoner” s frazo, ki je dejansko metalska. Obenem je to ena najmočnejših točk, ki drži album v strumni dinamični erekciji, tudi v njegovem sklepnem delu.

Najlažje je skleniti, da se je težko odločiti za vrhunce albuma. Dejansko je to tokrat nemogoče. Izbira leži na posamezniku (ob predpogoju nadobveznega cepljenja na AOR saharozo). Album je dejansko vse kar stoji za imenom Pride of Lions. Pisan na kožo ljubiteljem Survivor, solo albumov Tobyja Hitchcocka, pa tudi pokojnega Survivor pevca Jimi Jamisona. Skratka. West-coast AOR princip v najboljši možni luči. Kot da se osemdeseta nikdar niso končala, kar povzema npr. besedilo singla Carry Me Back. Od vse nakičene pompoznosti in bombastične zveličanosti, ga razganja in njegova kipeča strast ne skopari z velikim optimizmom in buditeljstvom, kar je bila zaščitna znamka tovrstnih albumov posnetih v času brezbrižnih let polnih pričakovanja (osemdeseta). Dejansko album izgubljen v času in prostoru in fantastična popestritev zbirke albumov gorečih privržencev tega žanra. Dvanajst izjemnih točk in slaba ure glasbe, ker niti ščepec igralnega časa ne deluje neprepričljivo. Perfekcija je drugo ime za »Lion Heart«. Jim Peterik – »rožnati mož« – v vsem svojem genialnem siju.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Lion Heart
2.    We Play For Free
3.    Heart Of The Warrior
4.    Carry Me Back
5.    Sleeping With A Memory
6.    Good Thing Gone
7.    Unfinished Heart
8.    Give It Away
9.    Flagship
10.    Rock & Roll Boomtown
11.    You’re Not A Prisoner
12.    Now

Zasedba:
Toby Hitchcock – vokal
Jim Peterik – vokal, spremljevalni vokal, klaviature, akustična in električna kitara, tolkala
Ed Breckenfeld – bobni, tolkala
Klem Hayes – bas kitara
Mike Aquino – solo in ritem kitara
Colin Peterik – bobni na skladbi št. 1
Kevin Campbell – bas kitara na skladbi št. 1
Christian Mathew Cullen – sintetizatorji, programiranje

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki