Ray Wilson: Upon My Life (2CD)

0 517

Založba: Gordeon Music
Dolžina kompilacije: 126:45 min
Zvrst: art rock
Ocena: 9.0 / 10

Ray Wilson, cenjeni škotski kantavtor, ki se je proslavil v karieri kot vokalist zasedb Genesis, Stiltskin in Cut_ ter mož, ki od leta 2003 dalje skrbi tudi za zelo kvalitetne in redne samostojne studijske izdaje (teh je devet), je v začetku letošnjega novembra izdal prerez svoje glasbene kariere. A pozor. Kompilacija dveh zgoščenk in skupno 28. točk, je osredotočena na malo kasnejšo ero ustvarjanja tega glasbenika, ero zadnjih 20 let. Tako je kompilacija še “ujela” nekaj točk projekta Cut_ in edinega albuma “Millioniarhead” (1999), medtem ko na njej ni najti skladb iz zadnjega studijskega Genesis albuma “Calling All Stations” (1997) ter razvpitega Stiltskin prvenca “Mind’s Eye” (1994), ki je tej post-grunge zasedbi prinesel leta 1994 neverjeten komercialni preboj s hitom Inside.

Da pa vsa reč ne bo v celoti nosila nostalgičnega prizvena, je Ray poskrbel tudi za integracijo dveh povsem novih točk. Kompilacijo odpre skladba Come The End Of The World, ki na enem mestu okarakterizira siceršnji artizem tega briljantnega in v marsičem na moč posebnega ter ultra-karizmatičnega vokalista. Odlična kombinacija melanholične gradacije razpoloženja, kar je sicer značilnost prevajanja “mistike” tega pretanjenega in hipersenzibilnega glasbenega umetnika. Če prva okaratekterizira, po svoji komponistični zasnovi, sicer dokaj tipični pristop Wilsonovega aranžiranja in siceršnjega avtorskega ustvarjanja, poudarja druga, to je senzibilna in krhka I Wait And I Pray, “mehkejšo” in senzitivnejšo plat glasbenika, pri čemer maginificirajo in poglabljajo ta občutja tudi izdatnejši akustični aranžmaji, prav tako pa vokalni duet s Poljakinjo Gosio Mielech. Obe skladbi reflektirata stanje današnje globalne krize absolutnega razčlovečenja ter oropanja moralnih vrednot, zavoljo brezpogojnega in neustavljivega hlepenja po lastništvu in kontroli, ali z drugo besedo “superiorni moči”.

O kompilaciji ne gre zgubljati mnogo besed. Nasploh je to jasvno vsem, ki tega glasbenika dobro poznajo. Dostavlja idealen vpogled zlasti v samostojna studijska dela Raya Wilsona, kot tudi kasnejšo, v artističnem oziru mnogo zrelejšo ero delovanja zasedbe Stiltskin. Wilson je za kompilacijo prebral najboljše od najboljšega. To lahko razumemo, da v karieri ta mož ni doživel niti enega artističnega spodrsljaja, kar pomeni, da je imel pri izbiri točk, ki so našle mesto na tem odličnem glasbenografsko-historičnem prerezu, izjemno težko delo.

Je pa točke razmestil v redosledju tako, da deluje kompilacija dejansko kot dvojni album. Skladbe niso razporejene po historičnem redosledju, pač pa je Wilson izbiro redosledja popolnoma podredil sledenju svojim notranjim čutom. V kolikor glasbenika ne poznate, je tole odlična popotnica v njegov artistični dosje in sicer, je dostavlja njeno poslušanje velik užitek. Ray Wilson je namreč izluščil svojo artistično prepoznavnost, veliko kantavtorsko karizmatičnost pa kronal z briljantnim in rahločutnim vokalom ter seveda prodorno poezijo. Občutka velike artistične estetike ter ustvarjalnega perfekcionizma, ki torej spremlja tega glasbenika, nikakor ne gre zanemarjati in to odločno poudarja tudi nabor 28. točk te kompilacije.

avtor: Aleš Podbrežnik

Album že lahko kupite TUKAJ!
Vsak naročeni izvod kompilacije, bo podpisal tudi Ray Wilson.

CD1.:

 1. Come The End Of The World
 2. Lemon Yellow Sun
 3. Take It Slow
 4. Ought To Be Resting
 5. Constantly Reminded
 6. American Beauty
 7. Wait For Better Days
 8. Bless Me
 9. Show Me The Way
 10. Rhianne
 11. Easier That Way
 12. She
 13. Gypsy
 14. Ghost

CD2.:

 1. I Wait And I Pray
 2. Another Day
 3. Song For A Friend
 4. Alone
 5. Not Long Till Springtime
 6. She’s A Queen
 7. Change
 8. Ever The Reason
 9. Along The Way
 10. The Actor
 11. Goodbye Baby Blue
 12. First Day Of Change
 13. Makes Me Think Of Home
 14. On The Other Side

Ray Wilson – Come the End of the World (uradni video)
Ray Wilson – I Wait And I Pray feat. Gosia Mielech (uradni video)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki