Prebujenje na ameriški način s Sacred Reich (2019)

2 516

Lokacija: Ljubljana / Orto bar / Slovenija
Datum: sobota, 16.11.2019

Na deževno soboto je najlepše lenariti ob kakšni dobri seriji, ki jih zadnje čase ne primanjkuje, a ne preteklo soboto! Preteklo soboto se je v Orto baru namreč ustavil vrhunski heavy/thrash metal koncertni paket z Night Demon in Sacred Reich, ki je Orto povsem napolnil. Za Night Demon je bil to slovenski koncertni debi, Sacred Reich pa so se v prestolnico vrnili po skoraj tridesetih letih. Oktobra leta 1990 so namreč nastopili v Festivalni dvorani, v kateri se je takrat odvilo kar nekaj metal koncertov.

To pot se nismo rabili mučiti z napol poslušljivimi predskupinami, saj smo končno enkrat dočakali tudi izredno kvalitetno predskupino in sicer v obliki kalifornijskih heavy metal revitalistov Night Demon. Ameriška trojka je v osmih letih delovanja izdala dva studijska albuma, zadnji Darkness Remains, je izšel pred dobrima dvema letoma, Night Demon pa kljub svoji mladosti pridobivajo na prepoznavnosti. In to povsem zasluženo, kar so dokazali tudi v Ljubljani, ko so že z uvodnim komadom, ultra udarnim in nalezljivim Welcome to the Night, publiko v hipu pridobili na svojo stran. Spodnja dvorana Orto bara se je lepo napolnila že med nastopom Night Demon, publika je z bendom ves čas vročično sodelovala, prve vrste pa so celo zelo dobro poznale heavy metal himne benda kot so Hallowed Ground, Heavy Metal Heat, Curse of the Damned in Screams in the Night. Night Demon glasbeno veliko dolgujejo NWOBHM bendom kot so Diamond Head, pa tudi velikim Motörhead, kar so dali jasno vedeti z Overkill uvodom v Dawn Rider. Trojka je tudi sicer prikazala osupljivo formo, predvsem pa hudičevo odrsko energijo, ki je hitro nalezla celoten Orto. K sreči so Night Demon dobili pošteno odrezan, uro dolg set, zaradi česar so si lahko privoščili opozoriti tudi na prevladujočo tematiko svojih besedil o temi, zlu in demonih, ko so med The Chalice na oder medse povabili teto Matildo s kelihom. Night Demon so se poslovili, hja, z Night Demon in s svojim premiernim nastopom pri nas pustili odličen vtis!

Kultni arizonski thrash metalci Sacred Reich so svojim delovanjem začeli leta 1985, torej v zlatih časih thrasha, a žal ostali v senci svojih večjih sodobnikov. A ni thrash metalca, ali metalca nasploh, ki ne bi poznal vsaj legendarne himne Surf Nicaragua. Sacred Reich so se po razpadu leta 2000 med žive vrnili šest let pozneje, kar 23 let pa je torej trajalo, da so končno izdali tudi povratniški studijski album Awakening (recenzija TUKAJ), ki je izšel pred tremi meseci. Z Manifest Reality z novega albuma so Sacred Reich tudi pozdravili ljubljansko publiko, ki je že med prvim komadom, kljub nabito polnemu pododrju, eksplodirala v mosh pit. Teh je tekom uro in četrt dolgega seta sledilo kar nekaj. Američani so se pokazali v izvrstni luči, saj je energija z odra kar špricala (predvsem s strani mladega kitarista Joeya Radziwilla), vrhunska pa je bila tudi izvedba. V prvi vrsti je navdušil predvsem Phil Rind, ki je ohranil izjemno vokalno moč, njegov glas je bil prodoren, čvrst in čist, takoj za njim pa (poleg originalnega kitarista Wileya Arnetta) bobnarsko veleime Dave McClain, ki je k Sacred Reich prebegnil po odhodu iz Machine Head. In kakšna poteza je bila to! Res je McClain igral že na albumih Independent in Heal, a tokrat je pokazal tako dobro bobnarsko predstavo, da se je na lestvici thrash metal bobnarjev zelo približal Geneu Hoglanu. Sacred Reich so po uvodnem komadu brez usmiljenja zmleli z železno klasiko The American Way, nato pa so vse do konca pustili zadihati le, ko je Phil pred komadi uvodoma navrgel kakšno politično/družbeno kritiko ali življenjski nauk. Komadi z Awakening so se me komadi starejšega datuma znašli odlično, predvsem nalezljivi Divide & Conquer, Awakening in Salvation (Killing Machine, ki je Wileyev in Daveov najljubši komad z Awakening še najmanj), Sacred Reich pa so v tako dobri luči kot so začeli, tudi zaključili. Z večno klasiko Surf Nicaragua! Eden najboljših letošnjih koncertov pri nas.

Sacred Reich setlista: Manifest Reality, The American Way, Divide & Conquer, One Nation, Awakening, Independent, Free, Crimes Against Humanity, Who’s to Blame, Ignorance, Salvation, Love… Hate, Killing Machine, Death Squad, Surf Nicaragua

Fotografije: Nina Grad

2 Comments
  1. Arizona Dream says

    Povratniški album Awakening so izdali po 23, ne po 13 letih. In manjka tudi povezava do recenzije.
    Hawk.

  2. Poba says

    Hej hej, hvala bomo popravili 😀

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki