Redemption: Alive in Color

0 66

Založba: AFM Records
Datum izida: 28. 8. 2020
Produkcija: Redemption
Dolžina albuma: 96.04 min
Zvrst: Progressive Metal
Ocena: 9.0/10


Če ste ljubitelji resnično nasršene izpeljanke progresivnega metala, urezljanega po ameriški recepturi, potem zelo dobro poznate zasedbo Redemption. Takšnih skupin namreč danes ne delajo več. Predlani so izdali svoj sedmi studijski album  »Long Night’s Journey Into Day«, ki je prvi z novim pevcem Tomom Englundom, sicer šefom švedske progresivnometalske utrdbe Evergrey. Englund se je skupini priključil kot zamenjava za Raya Alderja, ki je to vlogo pri Redemption opravljal vse od leta 2004, a je moral zavoljo intenziviranja aktivnosti, povezanih s Fates Warning, skupino nepreklicno zapustiti.

Redemption so bili tega leta povabljeni, da znova nastopijo na festivalu ProgPower v ameriški Atlanti, saj izhaja njihov prvi uradni koncertni dokument »Frozen In The Moment« (2009) prav s tega festivala, kjer so torej že gostovali. A to pot je bila pomembna razlika v tem, da so 7. 9. 2018 prevzeli vlogo glavnega nosilca festivala. Glede albuma »Long Night’s Journey Into Day«, ki je mimogrede odličen nov album, poln svežih idej in superiornih domislic in na katerem se je Englund izkazal za briljantno vokalno solucijo, je skupina le tega seveda intenzivneje predstavila na naboru skladb koncertnega repertoarja. Album je namreč izšel dober mesec pred nastopom skupine v Atlanti in je bil še »zelo vroč«. Bend je istočasno z menjavo pevca v svoje vrste prvič po letu 2011 znova integriral tudi klaviaturista Vikrama Shankarja, ki ga je Englund priporočil Redemption šefu in kitaristu Nicku Van Dyku. Tako je bend znova prerasel v sekstet, čeprav gre fizično za kvintet. Treba je šteti, da Redemption v svojem članstvu še vedno štejejo tudi kitarista Berniea Versaillesa, ki od leta 2014 dalje zaradi anevrizme (izlitje krvi v delu možganov) z njimi ne more nastopati. Znameniti kitarist, ki je v Sloveniji nastopil dvakrat s kultnimi ameriškimi speed metalci Agent Steel (K4 – 30. 1. 2000, Orto bar – 5. 4. 2005), zelo verjetno tudi nikoli več ne bo mogel nastopati. A to je znak spoštovanja skupine, ki mu drži častno mesto v postavi.

Gremo na material. Redemption so preprosto povedano odlična skupina. V vseh ozirih. Tako glede na opus sedmih izdanih albumov, kot tudi perfekcionizma, ki ga prenašajo na odrske nastope. Nič ne more iti narobe. Igra in izvedba sta fantastični. Treba je imeti v oziru, da Redemption niso tipična progresivnometalska zasedba, pač pa gre za nekakšen metalsko konkretno naježen »relikt«, ki gradi izrazoslovje na pridobitvah stare šole ameriškega speed in heavy metala, zato bo skupina najmanj obvezno dopadljiva vsem fenom Fates Warning. Obenem pa ta stari ameriški pristop do metala tehnično nadgrajujejo in v svojo glasbo vnašajo momente, ki so primerljivi s pristopom Dream Theater. Da. Redemption so v vsem kompleksna reč. Nabrušena, ekstremno hitra, precizna, abrazivna in naostrena reč. Torej metal, ki je lahko obenem tudi zelo mračen in deluje pogubno. Brez sajenja rožic in izbruhov saharozne patetike. Vokal Englunda je lahko izraziti kreator melanholije in tesnobe, s čimer je glasba skupine Evergrey prežeta, in pri Redemption se v takšnem okolju, ki nagovarja izrazito dramatično, njegov vokal bolje ne bi mogel znajti.

Ta koncertni dokument spremlja tudi nekaj presenečenj. Gostovanja. V tem oziru je najbolj vznemirljiv trenutek odrski prihod nekdanjega Megadeth kitarista Chrisa Polanda, ki se vključi za skladbo Indulge in Color, bend pa publiko dodatno razveseli, ko Poland podaljša svoje bivanje na odru in se skupina z njim v družbi loti, takoj za Indulge in Color, še Megadeth klasike Peace Sells… But Who’s Buying?. Tako je Poland na odru to klasiko zaigral prvič po letu 1987. V skladbi Threads za vokalni duet na oder vskoči Ray Alder, kar na nek način simbolizira njegovo slovo od Redemption. Taista skladba je dodana na drugi CD v še eni izvedbi. Kot bonus. Pri tem so vloge obrnjene in vskoči Englund na oder kot gost, v času, ko je bil Alder še Redemption frontman. Na rep drugega CD-ja je kot drugi bonus dodana še drugačna verzija Indulge in Colour, na kateri gostuje italijanski kitarski virtuoz Simone Mularoni iz zasedbe DGM, ki se je z Redemption nahajala na takratni skupni turneji v prid podpori albuma.

»Alive In Color« je izvrsten nov koncertni dokument teh losangeleških progresivnometalskih odličnikov. Očitno je bend prestopil tudi pod okrilje nove založbe AFM Records, Englund je Van Dyka povezal tudi z danskim producentom Jacobom Hansenom. Skratka. Reči so se postavile na pravo mesto in briljantno zložile skupaj. Novi koncertni dokument je refleksija novih časov skupine, ki se nahaja na pragu novega ustvarjalnega poglavja. To je kronala tako z zadnjim studijskim albumom – prvim za vokalista Toma Englunda (Evergrey), to pa potrjuje tudi ta vrhunski koncertni dokument. Drugega od tako izkušene in prekaljene skupine pravzaprav niti ni šlo pričakovati.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam materiala:
DVD/Blu-ray:
01 – Intro / Noonday Devil
02 – The Suffocating Silence
03 – The Echo Chamber
04 – Damaged
05 – Someone Else’s Problem
06 – Little Men
07 – Long Night’s Journey Into Day
08 – Threads (feat. Ray Alder)
09 – Black & White World
10 – Indulge In Color (feat. Chris Poland)
11 – Walls
+ dodatki

2-CD:
CD1:
1    Intro / Noonday Devil
2    The Suffocating Silence
3    The Echo Chamber
4    Damaged
5    Someone Else’s Problem
6    Little Men
7    Long Night’s Journey Into Day

CD2:
1    Threads (feat. Ray Alder)
2    Black & White World
3    Indulge In Color (feat. Chris Poland)
4    Peace Sells… But Who’s Buying? (feat. Chris Poland)
5    Walls
6    Threads (feat. Tom Englund)
7    Indulge In Color (feat. Simone Mularoni)

Zasedba:
Tom Englund – vokal
Nick Van Dyk – kitara
Vikram Shankar – klaviature
Sean Andrews – bas kitara
Chris Quirarte – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki