Riječki novi val – Antologija (3CD)

0 164

Založba: Dallas Records
Datum izida: junij 2021
Dolžina kompilacije: cca 240 min (3CD)
Zvrst: Alternative Rock (Punk Rock / New-Wave / Post Punk / Art Rock / Synth-Pop)
Ocena: 9.5/10


Bilo je leto 1976. Nihče se ni vprašal o ničemer, nihče ni razmišljal o ničemer. Imeli smo Fičota in še marsikaj. Tudi verbalni delikt. Jugoslavija seveda. Čas tik pred redukcijami elektrike in uvedbo bonov za bencin. In sedaj preskok v leto 2021. Ugotoviš namreč, da so nam 30 let prej obljubljali drugo Švico, zrihtali pa Nemčijo sredi tridesetih let prejšnjega stoletja, v kateri pa vsaj ‘švicamo’.

K sreči ostaja glasba brezčasna. Glasba, ki je nastajala v točno določenem obdobju na točno določenem mestu. Sredi kvarnerskega zaliva, v mestu Reka. Tam je torej počilo v drugi polovici sedemdesetih, ko se je sprožil pravi novi val punk norije. Ta je, kot grom z vedrega neba, na čvrsto osnovanem jedru relacije magičnega trikotnika Reka-Ljubljana-Zagreb, brez kančka omike in olike, ter z brezbrižnim hrupom šokantnih razsežnosti, odločno naznanil, da se na ulice odpravlja nova generacija upornikov, ki je svojo pridigo stresla skozi unikum fenomena punk rock glasbe!

Dame in gospodje! Pred menoj je ponatis korpulentne trojne CD kompilacija »Riječki novi val – Antologija«, ki je prvič izšla pri založbi Dallas Records že davnega leta 2008. Gre za izredno pomemben dokument, ki predstavi na enem mestu celotno zgodbo o glasbenem utripu mesta Reke na krilih skupin, ki so pripadale trem različnim glasbenim valom. Zgodba, ki je postala in ostala svojstven fenomen. Ne le kot del rock zapuščine nekdanje skupne države, pač pa v globalnem oziru absolutni unikat.

Ponatis kompilacije zastopajo znova trije CD-ji. Glasbena substanca ostaja nespremenjena. Nobena nova skladba ni bila naknadno dodana nanjo, prav tako ne izvzeta. Zgodovinski prerez ostaja enak. Vsekakor pa je embalaža posodobljena in vsebuje znatno več ‘kartonskih’ (papirnatih) vsebin, kar pomeni, da je okolju neprimerno prijaznejša. Vsebuje pa tudi posodobljeno in razširjeno spremno besedo. Ažurirana je tudi faktografija, tako glavne (odločno najbolj zajetne) knjižice, kot preostalih treh, ki spremljajo vsakega izmed treh CD-jev kompilacije. Prav tako je posodobljeno samo oblikovanje (izgled), ki prinaša mnogo večjo estetsko ličnost izdelka.  

Praktično je težko karkoli še reči, karkoli sploh dodati, ko se takšna stvar pojavi na tržišču. Gre za izreden prerez skozi glasbeno gibanje med letoma cca. 1977 do 1989, ki na najbolj nesebičen in pristen način prikazuje razvoj in rast fenomena rock glasbe v Reki. Na njej so zajeti sami začetki, ki jih personificirajo pionirske rock n’ roll duše prvih diletantov kultnih zasedb Paraf in Termiti. Izročilo tih dveh zasedb se je kmalu zatem usidralo v zasedbah, ki so jim sledile, mdr.: Umjetnici s ulice, Grč, Proces, Istočni izlaz, Mrtvi kanal, Walter, Sikters. Let 2, Let 3 in Excess, ki so gibanje ponesle na krila novega vala glasbene ekspresije.

To gibanje ni bilo posebno le za območje bivše skupne države, pač pa gre za lahko rečemo svetovni kulturno umetniški fenomen, edinstven v vseh pogledih. Ta kompilacija ponuja uvid v evolucijo reškega rocka, in sicer vse od prapočela prvih punk skupin, preko novovalovstva, pop-a, avantgarde in art rocka. Reka je tudi v časih bratstva in enotnosti vdihovala  spolnimi pljuči zrak inovacij, ki je prihajal v kvarnerski zaliv. Neobhodno je namreč dejstvo, da so mladi reški entuziasti pridno sledili trendom razvoja rock glasbe skozi osemdeseta, ki so pihali z Zahodnimi vetrovi. Tako je bilo rojenih kar nekaj imenitnih skupin, ki so odlično kombinirale svoj izvorni pečat alternativnorockovskega značaja z modno novo-valovsko estetiko, post punkom in svojevrstnim artizmom. Sem z lahkoto uvrščamo dela zasedb: Laufer, Grad, Ogledala, Fiume, En Face, Vava, Idejni nemiri. Vrhunec glasbenega eksperimentiranja in drznosti je v doseganju artizma in eklekticizma kulminiralo v stvaritvah lahkotnega elektro pop značaja (Cacadou Look, Denis & Denis), ali celo art popa (Xenia). Vsem tem nadgradnjam, ki so se rojevale v Reki postopno skozi osemdeseta, pa je skupni imenovalec velika punk erupcija s Termiti in Parafi. Na tej kompilaciji je moč slediti tudi samemu slogovnemu razvoju in artistični rasti skupin.

Kompilacija je ob prvem natisu leta 2008 predstavljala izreden pomen tudi v tem, ker je prinesla takrat neobjavljene skladbe zasedb Denis & Denis, Konjak, Transmisia, Fit in Laufer, z njo pa so se prvič uvrstile na nosilec zvoka tudi dela zasedbe Paraf. Poleg materiala večjih in prepoznanih zasedb, je na trojni kompilaciji dokumentiran material mnogih manjših, obskurnih zasedb, katerih ime je danes praktično utonilo v pozabo, a zahvaljujoč tej izdaji, tako ne ostajajo niti te preslišane. Konec koncu so so-tvorci Reškega rock fenomena.

Na kompilaciji nosijo posebno mesto tudi trenutki, ki so zapisani čudaštvu nekaterih novovalovsko posebej obskurno zastavljenih glasbenih avantur. Ti pripadajo npr. zasedbi Kaos, pa ekscesom formacije Transformatori, temu pa se ne ogne niti lucidna shizofrenost glasbenih manevrov zasedbe Strukturne ptice.

Eden redkih kiksov, ki se je pojavil že na prvem izidu te kompilacije leta 2008, je žal ohranjen tudi na ponatisu. Drugi plošček kompilacije in zadnja skladba, to je 24. po vrsti, ki je na CD-ju ni, na seznamu pa je zapisana. Gre za skladbo Rusi dolaze v režiji Via Viktor Kunst, ki torej manjka, drugi plošček pa sklene 23. skladba (na seznamu sicer predzadnja), ki je koncertna verzija Sikters skladbe U parku. Do materiala na treh ploščkih je treba biti občasno prizanesljiv. V primeru obupne kvalitete koncertne verzije skladbe NNNI, zasedbe Vijetnamska ruža bo vaša prizanesljivost gotovo zaželena in nagrajena. Prav tako bo sklepni del prvega ploščka hvaležen vašemu odpuščanju, ko se boste srečali z uličnim harmonikašem Zdravkom Lulićem in njegovim »v uho kljuvajočim« živim venčkom Sjedi Ćiro medley. Potrpljenje med poslušanjem antologije je nadvse koristno tudi ob poslušanju skladbe Nikad moj kurac v režiji zasedbe Excess, ki je v začetnem delu polna prekinitev.

Antologija ni kronološko urejena, kar zna koga tudi zmotiti. Vendar pa pomen in kvaliteta vsega kar je zaobjeto v tej kompilaciji, to je duh nekega preteklega a brezčasnega obdobja, kot tudi jasna in prepoznavna esenca Reške rock kulture, pretvarjajo sleherni minus v plus. Poleg vse glasbe, je dodana v paket tudi obsežna dodatna knjižica (poleg vsake posamične, ki pripada vsakemu izmed treh CD-jev), z redkimi fotografijami in prispevki avtorjev, ki so odživeli Reški novi val in bili pomembni aktivisti tega gibanja, kar daje izdaji poseben dodaten čar in vrednost. Gre torej za poseben dokument! Glasbeno biblijo posebne vrednosti. Paket eksplozivne vsebine davnih dni, razgaljen v pristni in brezmadežni luči. Globje od tega ne gre. Nostalgikom bo večkrat orosil obe očesi.

Kdor je ostal brez svojega izvoda te kompilacije ob njenem prvem izidu leta 2008, ima sedaj torej veliko priložnost, da se odkupi za storjeni greh ter za vselej odpravi kljuvajočo travmo iz svojega življenja, ter se tako vendarle dokoplje do ponatisa antologije, ki je posodobljen in vsebinsko še bolj razkošen in bogat.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam materiala na kompilaciji:
CD 1
1. PARAF Rijeka
2. PARAF Narodna pjesma
3. TERMITI Ja ne želim ništa
4. TERMITI Mama s razlogom se brineš
5. MRTVI KANAL Oglasi
6. MRTVI KANAL Dijagnoza
7. ISTOČNI IZLAZ Plava Koverta
8. ISTOČNI IZLAZ Hladne ruke vruća ljubav
9. ISTOČNI IZLAZ Ujutro
10. OGLEDALA Samo ti
11. OGLEDALA Kako ti je sada
12. CACADOU LOOK Sama
13. XENIA Vjetar u kosi
14. GRAD Bol
15. GRAD Vrijeme promjena
16. WALTER Olupine
17. WALTER Boris
18. FIUME Vidiš li
19. IDEJNI NEMIRI Dosada
20. KAOS Samo prvom klasom
21. KAOS Roboti
22. KAOS Uzbuna
23. PROCES Šugavi dan (live)
24. VIJETNAMSKA RUŽA NNNI (live)
25. ZDRAVKO LULIĆ Sjedi Ćiro medley (live)

CD 2
1. TERMITI Vjeran pas
2. TERMITI Kišni razdraganci
3. GRAD Ima li nešto
4. GRAD Riječi
5. CACADOU LOOK Kao pjesma
6. CACADOU LOOK Ljubav i raj
7. OGLEDALA Ogledala su oko mene
8. XENIA Troje
9. XENIA Moja prijateljica
10. FIT Rijeka (live)
11. FIT Kao mačka
12. DENIS & DENIS Program tvog kompjutera
13. DENIS & DENIS Soba 23
14. DENIS & DENIS Braća Grimm i Andersen
15. UMJETNICI ULICE Humana revolucija
16. UMJETNICI ULICE Libanonska jutra
17. PARAF Zastave
18. PARAF Praznik
19. GRČ Noćas se Beograd pali
20. GRČ Još ima krvi
21. MRTVI KANAL Samo tijelo
22. TRANSFORMATORI Gospodar
23. SIKTERS U parku (live)
24. VIA VIKTOR KUNST Rusi dolaze (skladba manjka na kompilaciji)

CD 3
1. LAUFER Moja voda
2. LAUFER Ljubav je bol
3. FIT Zaboravit ću sve
4. IDEJNI NEMIRI Bombe i bomboni
5. IDEJNI NEMIRI Mala mala
6. IDEJNI NEMIRI Ja sam narkoman
7. SPAHIJA I ULTRAGLUPAŠI Ultraglupaši
8. KONJAK Ona i ja
9. KONJAK Pretežno vedro
10. EN FACE Kuća
11. LET 3 U rupi od smole
12. LET 2 Zora
13. LET 2 Let
14. STRUKTURNE PTICE Hramovi
15. STRUKTURNE PTICE San
16. GRČ Teške čizme na nogama slobode
17. VAVA Stigma
18. TRANSMISIA Šume umiru
19. EKSCESS Nikad moj kurac
20. PORKO DIO Riba
21. RI VAL Učinimo nešto


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki