Riverside : Second Life Syndrome

0 483

Založba: Inside Out Music
Datum izida: 31.10.2005
Produkcija: Riverside
Dolžina albuma: 62.33 min
Zvrst: Progressive Rock / Progressive Metal


Pa je počilo tudi v Vzhodni Evropi! Poljaki Riverside, deluje v obdobju zadnjih treh let kot resnično dobro naoljen stroj in so tako trenutno ena glavnih prog rock atrakcij na našem planetu. Pri svojih besedah ne bom ostal skromen. Gre za resnično špico prog rocka! Današnjega prog rocka! Kar poganja Riverside naprej so definitivno njihove globoke emocije, ki se tako pristno izražajo v njihovi glasbi. Tu ni vplivov, tu ni šolskega drvenja preko tonov, kot pri Dream Theater ali Shadow Gallery, to je čisti “feel odklop” album. “Second Life Syndrome” je drugi del konceptualne trilogije, ki so jo zastavili fantje s prvencem “Out Of Myself” (2003). V primerjavi s prvencem delujejo Riverside sedaj še trše. Tako dodajajo v svoj izraz po novem sedaj v lepi meri prave prvine “progressive” metala. Album odlikuje izjemna drama in globina! Vzdušja so grandiozna. Celoten album ima izrazit melanholičen pridih, zdaleč pa je od tega da bi bil depresiven. V tem odigra pomembno vlogo vokal basista Maruisza Dude, ki poje z izjemnim občutkom, zaznamuje pa ga topel, globok vokal, ki nosi vseskozi pridih žalosti.

“Second Life Syndrome” je pridno dozirana s kompleksnejšimi pasažami, ki se fluidno prepletajo z ostalim, enostavneje komponiranim materialom. Naslovna pesem je vrhunec plošče kar se tiče nizanj različnih atmosfer in omenjene različne stopnje kompleksnosti motivov, medtem ko gredo npr. v inštrumentalu Reality Dream III. fantje v progresivni kompleksnosti najdlje na plošči. Klaviature v produkciji gradijo enakovredno zvočno sliko in kitara, ki se ne sramuje že omenjenega pravega metalskega sekanja, kljub vsemu ne dobi primata na novi plošči. Riverside ne skrivajo besnila, norosti in bolečine in Mariusz zaključi namerno nekatere verze že s pravimi “death metalskimi growli”, ki briljantno sovpadajo v podobo in še dodatno dvigujejo že tako visoko ambientalno vzdušje celotne plošče. Tak je npr. Artificial Smile, shizofrenična pesem, kjer zvenijo Riverside zaradi poudarjenega kitarskega riffa najtrše na plošči. 

Fantje delujejo koherentno in kemija je vrhunska! Ne sramujejo se tudi orientalskih motivov, ki so položeni čez pravi progresivno lomljeni ritem npr. v Dance With The Shadow. Ekspresivne kitarske melodije speljane mestoma skozi kompresor, ob masivnem sodelovanju klaviatur, pa bežno vlečejo na poslednje glasbene direkcije kakšnih Porcupine Tree. “Second Life Syndrome” je plošča kjer je prisotna izredna subtilnost, ki se popolnoma nepričakovano in spontano razvija (I Turned You Down, Before). Zvok je debel z masivno zvočno zaveso, ki jo odlikuje izjemna globina v katero brezkompromisno zagrize ritem linija, ki ta efekt le še ojačuje! Riverside nosijo pravi moderen “new age” zvok, poln visokega “groova”! 

S svojim rojstvom so Riverside za prizorišče prog rocka izjemna pridobitev. Krasi jih popolnoma lasten izraz, ki ga gradi fantastičen občutek izražanja čustev skozi glasbeno pridigo. Riverside so spontano nepredvidljivi, s fluidno bogato diverziteto motivov v kompozicijah. Očitno veje skozi glasbo pravi post socialistični sindrom jeze, obupa in razočaranja, ko ti postane prav malo mar za vse na svetu! In sedaj v turbo kapitalizem. Nič kaj boljša opcija. Riverside so nov popolnoma prepričljiv glasbeni moment prog rocka. V njih ni racionalnih glasbenih vzporednic in kalkuliranj, le povsod preprosti goli “feel”. 

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10


Seznam skladb:
1. After (3:31)
2. Volte-Face (8:40) 
3. Conceiving You (3:39) 
4. Second Life Syndrome (15:40) 
5. Artificial Smile (5:27) 
6. I Turned You Down (4:34) 
7. Reality Dream III (5:01) 
8. Dance With The Shadow (11:38) 
9. Before (5:23) 

Zasedba:
Mariusz Duda – bas kitara, vokal
Piotr Grudziñski – kitara 
Michal Lapaj – klaviature 
Piotr Kozieradzki – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki