Saga: So Good So Far – Live at Rock of Ages

0 169

Datum izida: 28.09.2018
Založba: earMUSIC
Produkcija: Saga
Dolžina: 92:00
Zvrst: art rock/progressive rock
Ocena: 9.5/10

Kanadski artrockovski titani Saga so ob koncu poslovilne turneje, ki morda, kot trenutno kaže, sploh ne bo njihova zadnja, izdali dvojni koncertni album z naslovom »So Good So Far – Live at Rock of Ages«. Koncertni dokument je produkt njihovega nastopa na nemškem festivalu Rock of Ages, ki se je pripetil 27. julija 2017.

Saga so tedaj v svoji skorajda klasični postavi, z izjemo bobnarja Mikea Thornea, kateri se jim je pridružil šele leta 2012, odigrali impresiven nabor skladb iz svoje bogate studijske zakladnice med katerim so, brez velikega števila presenečenj, prevladovale klasike kot so »On the Loose«, »Wind Him Up«, »You’re Not Alone«, »Don’t Be Late«, »Humble Stance«, »Careful Where You Step«, »Someone Should« »The Flyer« ter »Scracthing the Surface«. Med večja presenečenja sodita otvoritvena izvedba skladbe »Take a Chance« z albuma »Behaviour« (1985) ter »Keep It Reel« z albuma »Network« (2004). Slednja predstavlja precej nepričakovano popestritev. Obenem je tudi najnovejša stvaritev na tem koncertnem dokumentu, ki prisega predvsem na zlato ustvarjalno obdobje teh dolgoživih kanadskih art rock posebnežev. Nič ne bi bilo narobe, če bi odigrali še kakšno manj razvpito stvaritev kamor se lahko pogojno na tem posnetku uvrsti samo še »What’s It Gonna Be?« s »Silent Knight« (1980).

Vse skladbe so odigrane z izdatnim zanosom, sinhronizacija med klaviaturskimi harmonijami je vnovič na izborni ravni, enako velja za Crichtonove kitarske solaže, medtem ko večglasni refreni še vedno izpadejo enako veličastno kot v najboljših časih. Dolgoletni štirje člani Sage so imeli v preteklih letih precej težav z bobnarji, a med poslušanjem tega posnetka se zdi, da je Thorne, ki navduši tudi s solo točko »Frog Bite«, končno tisti pravi naslednik ustanovnega bobnarja Stevea Negusa.

Kanadski mojstri nevsakdanjih artrockovskih podvigov, ki v Nemčiji že od nekdaj uživajo največjo podporo, so bil skozi celoten nastop, ki je zajet na »So Good So Far«, koncertnem dokumentu, ki bo navdušil vse generacije privržencev, v izvrstni formi, še posebno legendarni pevec Michael Sadler, ki je že oznanil, da je s Sago konec, vendar je konec decembra 2018 že napovedal dva nova koncertna datuma za leto 2019. Saga, ki so bili v preteklosti nekoliko ‘skopuški’ kar se tiče uradnih koncertnih izdaj, a so po letu 2005 izdali kar sedem koncertnih albumov, so vnovič dokazali, da so pravi koncertni ‘behemot’ in kot vse kaže še niso rekli zadnje. Njihov zadnji studijski album, »Sagacity« (2014), resda ni bil to kar od njih ponavadi pričakujemo, a da bi šli že v glasbeni pokoj dokler igrajo na takšni ravni, je vsaj v koncertnem smislu, še vedno veliko prezgodaj.

avtor recenzije: Peter Podbrežnik

Seznam skladb:
CD1
1. Take A Chance
2. On The Loose
3. Help Me Out
4. Keep It Reel
5. Time’s Up
6. Will It Be You? (Chapter Four)
7. Careful Where You Step
8. Frog Bite (Drum Solo)
9. What’s It Gonna Be?

CD2
1. Someone Should
2. Humble Stance
3. Scratching The Surface
4. You’re Not Alone
5. Don’t Be Late
6. The Flyer
7. Wind Him Up

Saga:
Michael Sadler – glavni vokal, klaviature, bas kitara
Ian Crichton – kitara
Jim Gilmour – klaviature, vokal
Jim Crichton – bas kitara, klaviature
Mike Thorne – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki