Serious Black: Vengeance Is Mine

0 127

Založba: AFM Records
Datum izida: 25. 2. 2022
Produkcija: Mario Lochert
Dolžina albuma: 52.21 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 8.5/10


Serious Black so tisti nemški power metalci, ki so bili ustanovljeni v postavi z bobnarjem Tomenom Stauchom (ex-Blind Guardian) in Rolandom Grapowom (Masterplan, ex-Helloween), torej dvema ikonama evropskega power metala, ki pa sta skupino dala na čevelj takoj, ko je bilo treba kreniti na prvo turnejo. No, Serious Black so vseeno izpluli v metalski svet in četudi je vrsto let power metal idejno prenasičen, uspeli pridobiti lepo četo privržencev, saj so prvi trije albumi, nasploh prva dva, pojem visoke kakovosti. Serious Black (vsekakor besedni trik povzet po misterioznem liku iz sage o Harry Potterju) se torej vračajo na sceno s petim albumom »Vengeance Is Mine«. Po nekoliko bledičnem in idejno proslulem predhodniku “Suite 226”, ki je nakazoval, da je ekipi zastal zagon in da pogonskega goriva zmanjkuje, popravlja novi album izrazito ekspresionistični vtis.

No, »Vengeance Is Mine« prinaša pomembne novosti. Na poziciji vokala je (vedno ‘muhastega’) švedskega vokalista Urbana Breeda zamenjal srbski ‘kričač’ Nikola Mijić, ki je v naših logih dobro poznan po aktivnostih pri Srbih Alogia, od leta 2013 (in enim krajšim vmesnim izletom) pa sodeluje pri britanskih melodičnih metalcih Eden’s Curse. In več. Z novo prišlekom Mijičem, se je v ekipo vrnil grški fenomen Bob Katsionis, ki je znova prijel za kitaro in klaviature, kot je to počen nekoč mdr. tudi pri Firewind.

Nikola Mijić je izvrstna izbira, in v tem oziru Mario Lochert, basist in šef skupine, pri izbiri novega pevca bolj srečne roke ne bi mogel imeti. Eksploziven in avtoritativen v refrenskih napevih, kar kapitalizira zlasti v udarni baladi The Story, kjer z lahkoto dosega višino in moč kakšnega Michaela Kiskeja, je pa Mijić izredno pretkan tudi ko je treba zapirati glasilke in dodajati več grlenosti v samo barvo glasu, kar unovčuje zlasti v delih albuma, ko je treba spraviti v komad več temačnosti in drama teatra.

Produkcija je dovršena. JE tipična za nemški pristop v power metalu. Pooseblja nemški princip. Kitare stojijo bolščavo v ospredju, v ozadje je postavljena atmosferična kulisa sintetizatorjev, ki poveličuje epskost samih komadov. V komponističnem oziru je tokrat ekipo razganjalo od navdiha. Če je album »Suite 226« postregel z nekaj ‘nenadejanih glasbenih avantur’, deluje »Vengeance Is Mine« v principu zelo, zelo klasično power metalsko. Torej, so fantje ujeli znova priključek s prvima dvema albuma in vse to z najnovejšim zrelostno nadgradili. Skladbe Ray Of Light, Tonight I’m Ready To Fight, ali Senso Della Vita, kar tekmujejo v tem katera bo kateri ukradla pozornost v definiciji refrenske pompoznosti. S Katsionisom v postavi so Serious Black neprimerno močnejši. Tudi to dokazuje material novega albuma. Sploh v komponističnem smislu. Cela malha koračnic jim je v doseganju izredno pretočne gradacije na liniji refren-(predrefren)-refren, tokrat resnično uspela. Skladba kot je Soldiers Of the Night zna združevati pod okrilje ljubitelje Avantasia, Rhapsody of Fire, Masterplan. V generalnem ljubitelje evropskega power metala. Out Of The Ashes je primer takšnega tipskega evro metalskega razbijača. Skladba je izrezljana komponistična refleksija lika in dela rojakov Gamma Ray.

Manjši minus je znova obilica skladb. Teh je kar trinajst, kar pomeni da bi lahko fantje vsaj tri privarčevali za naslednji album. Pa vendar. Očitno je bilo skupini vse kar je skomponirala zelo všeč in je čutila potrebo, da to glasbo tudi predstavi. Receptura power metala postane namreč hitro zasičena, saj so meje šablone komponiranja v njem strogo določene. A v takšno past se ujamejo danes premnoge skupine, ki pripadajo temu žanru. Da, razvozlali ste lahko tudi že sami, da album v tem oziru izgublja nekaj zagona, dinamika razvoja dogodkov, pa izgublja sicer visoko začrtan nivo.

Kakorkoli obračamo, je album »Vengeance Is Mine« eden najboljših Serious Black albumov do tega dne. V oziru dovršenosti aranžmajev ter vključevanja idej v kompozicije zagotovo. Torej? Sedaj, ko je bend konsolidiran z novim odličnim vokalom, je ob najnovejšem dosežku, ki je izvrsten, jasno, da mora tudi Katsionis permanentno ostati v Serious Black postavi.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
01. Rock With Us Tonight
02. Out Of The Ashes
03. Fallen Hero
04. Senso Della Vita
05. Ray Of Light
06. Soul Divider
07. Tonight I’m Ready To Fight
08. Just For You
09. Soldiers Of Eternal Light
10. The Story
11. Queen Of Lies
12. Album Of Our Life
13. Alea Iacta Est

Zasedba:
Nikola Mijic – vokal
Bob Katsionis – kitara, klaviature
Dominik Hindinger – kitara
Mario Lochert – bas kitara
Rami Ali – bobni


https://youtu.be/dF2wvfUuCLE
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki