Spektakularni povratek Riverside v Slovenijo (2019)

0 1,089

Lokacija: Ljubljana / CUK Kino Šiška / Slovenija
Datum: četrtek, 14.03.2019


Poljska progresivna rock zasedba Riverside je v zadnjih letih šla skozi mnogo hudih preizkušenj. Leta 2016 je preminil dolgoletni kitarist Piotr Grudziński, ki je bil s svojim stilom vsekakor posebnost skupine. Prišlo je do razmišljanj, da skupina zaradi tega celo preneha delovati. A nekako je preostala trojica dobila nazaj voljo in se spravila nazaj na odre. Lansko leto pa je izšel celo album Wasteland, s katerim so Riverside dokazali, da so še vredni zaupanja. Po prvem obisku v Sloveniji leta 2013 (recenzija koncerta TUKAJ) se je skupina ponovno odločila za povratek, s čimer se je tudi upalo, da je prepoznavnost zasedbe v Sloveniji narasla. Koncert je bil namreč najavljen v večji dvorani kot prvič.

Območje Kina Šiške na prvi pogled, kar se tiče obiska, ni bilo videti obetavno. Konec koncev gre za bolj progresivno naravnano glasbo, kar pa v Sloveniji ne pritegne ravno veliko ljudi, razen če ne gre za neko skupino, ki je na sceni že desetletja. Vseeno je kazalo bolje kot leta 2013 na Metelkovi, ko je bil obisk res skromen. Nekaj obiskovalcev je prišlo celo s Hrvaške.

Riverside so na tej turneji spremljali nizozemski Lesoir. Petčlanska skupina, ki preigrava art rock, je skušala navdušiti z bolj melanholično glasbo ter ženskim vokalom. Vsekakor prijetna zadeva, a ne za vsak okus. Slišati je bilo različne vplive. Zaradi ženskega vokala so se pojavile asociacije na The Gathering oz. pevko Anneke van Giersbergen. Za raznolikost je pevka posegla tudi po flavti, precej pa je bilo tudi atmosferičnih dodatkov s strani klaviatur. Lesoir imajo za seboj že nekaj albumov, kilometrina se tudi pozna, a za večjo prepoznavnost bodo morali bolj redno hoditi po turnejah.

20 minut čez deveto je napočil čas za Riverside. Kakšni dvomi o njihovem nastopu so nepotrebni. Skupina je že od nekdaj znana kot zelo uigrana. Predvsem pa tudi zelo veliko časa preživi v prostoru za vaje, kjer vadi in tudi ustvarja. Pojavi se lahko edino dvom v novega kitarista Macieja Mellera , ki sicer ni uradni član, a skupini pomaga prav tako pri snemanju kot tudi na turnejah. Za Mellerja se je hitro izkazalo, da je odličen kitarist, kar se je tudi videlo v usklajenosti z drugimi člani.

Logično so Riverside dali poudarek na aktualni album Wasteland (recenzija TUKAJ). A glede na pestro diskografijo je kvartet postregel tudi s kakšno starejšo skladbo. V svojem repertoarju, ki je trajal malce več kot dve uri, je skupina odigrala skladbe skoraj z vseh albumov. Po dveh skladbah z aktualnega albuma je padla Reality Dream I s prvenca Out of Myself (2003). Mariusz Duda, basist in vokalist zasedbe, je tudi nekajkrat spregovoril. Motiviral je publiko, da čeprav so kvalificirani kot progresivna rock zasedba, ni potrebno, da so na koncertu smrtno resni. Duda se je nedvomno izkazal kot odlični basist, ki obvlada igranje s trzalico in prsti. V sklepnem delu pa je poprijel tudi za akustično kitaro. Da je prepričljiv kot vokalist pa ni potrebno pretirano poudarjat. Njegovo petje je jasno, slišijo pa se vplivi Stevena Wilsona, Opeth in Katatonie.

Riverside so v svoji karieri nanizali kar nekaj daljši skladb, kar pa je v koncertni repertoar težko umestiti kot celoto. Tako ja recimo bila odigrana slaba polovica skladbe Second Life Syndrome, ki je ena najbolj progresivnih skladb skupine. A prehod v skladbo Left Out, ki spada prav tako med daljše skladbe, je bil prebrisano narejen, predvsem pa se je zaznalo, kako ima skupina preštudiran svoj koncertni repertoar, preden ga predstavi v živo.

V svojem repertoarju so Riverside izpustili album Shrine of New Generation Songs. Ni pa izostal album Love, Fear and Time Machine, iz katerega so odigrali skladbo Lost in uvodni del skladbe Saturate Me. Kot presenečenje se lahko navede Egoist Hedonist, ki je sicer redno v repertoarju, a sama narava skladba se dotakne space rocka z izstopajočim vložkom elektronike, za kar je skrbel odlični klaviaturist Michał Łapaj, ki je skozi koncert občasno dodal še pri vokalih kakšno vrstico. Njegovo igranje nedvomno prepriča, ker se Lapaj poleg klaviatur loti tudi hammondic, mooga in theremina. Lapaj je bil vseskozi koncert nasmejan in izjemno sinhroniziran z ostalimi člani. Videlo se je, da človek uživa v svojem poklicu.

Pester repertoar so Riverside naredili z raznoliki skladbami. Bile so prisotne dolge in bolj kompleksne stvaritve z dodatki “floydovske” zasanjanosti. Vmes je padla kakšna tudi bolj udarna, metalska skladba. Pokazali pa so seveda tudi umirjeno oz. emocionalno stran. Tu je izostal kakšen favorit, odigrana je bila namreč noviteta Guardian Angel ter Loose Heart s prvega albuma, kar pa ni stalnica v repertoarju. Redni del je skupina sklenila z bolj progresivno obarvano skladbo Wasteland, kjer skupina seveda navduši s svojim igranjem. Pri bolj ritmično intenzivnih skladbah je v ospredje prišel tudi bobnar Piotr Kozieradzki, ki je skozi cel koncert odlično držal skupino v pravem ritmu in tempu.

V dodatku je skupina postregla še z umirjeno The Night Before ter stalnico 02 Panic Room z albuma Rapid Eye Movement. Krog se je sklenil z River Down Below z aktualnega albuma, kjer je bas kitaro prevzel roadie skupine, Duda pa je poprijel za akustično kitaro. Zvočno slika je bila tako še bolj polna, zaključek je bil toliko bolj prepričljiv. Kljub manjšemu obisku so Riverside prepričljivo dobili močan aplavz. Nedvomno je to tudi posledica nerutinskosti in pozitivnega vzdušja.

Na pol prazna dvorana Kino Šiške je bila deležna koncerta, ki se bo močno vtisnil v spomin. Riverside so z odlično uigranostjo, domiselnim repertoarjem, odrskimi lučkami in zvokom dali vedeti, da niso po naključju ena najbolj cenjenih progresivnih rock zasedbe dandanes. Z naslednjim obiskom se upa, da bodo Riverside pridobili na popularnosti tudi v Sloveniji in seveda, da bo povratek v parih letih, kot je bilo tudi obljubljeno.

avtor: Primož Novak
fotografije: Aleš Podbrežnik


LESOIR:
1. Feet On The Ground
2. Single Eyed
3. Gone And Forgotten
4. In The Game
5. Luctor Et Emergo
6. Going Home
7. Eden’s Garden
8. Faith Is
9. Modern Goddess
10. Flawless Chemistry
11. Dominion
12. Latitude

RIVERSIDE:
1. intro
2. Acid Rain
3. Vale of Tears
4. Reality Dream I
5. Lament
6. Saturate Me
7. Out of Myself
8. Second Life Syndrome
9. Left Out
10. Guardian Angel
11. Lost (Why Should I Be Frightened By a Hat?)
12. The Struggle for Survival
13. Egoist Hedonist
14. Loose Heart
15. Wasteland
—dodatek—
16. The Night Before
17. 02 Panic Room
18. River Down Below

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki