Spektra: Overload

0 147

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum: 6. 8. 2021
Produkcija: Jeff Scott Soto & Alessandro Del Vecchio
Dolžina albuma: 40.26 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 8.5/10


Spektra je nova hard rock in AOR revival formacija iz Brazilije, ki jo vodi glasbenik z imenom BJ in ki je v začetku letošnjega avgusta izdala studijski prvenec “Overload”.

BJ, ki stopa pri Spektri v vlogo pevca, je ob sebi zbral člana skupin Tempestt in JSS Band, to sta bobnar Edu Cominato in kitarist Leo Mancini, postavo pa zaokroža še basist Henrique Canale, ki je sicer znan brazilski producent in komponist. BJ je v Braziliji cenjen tudi po svoji vokalni prodornosti, po svojem delu v skupini Tempestt in drugih projektih, v mednarodnem oziru pa je nase opozoril ob sodelovanju znotraj spremljevalne skupine, ki jo vodi Jeff Scott Soto, pa tudi v skupini S.O.T.O., kjer sodeluje vse od leta 2009 dalje kot kitarist in spremljevalni vokalist.

Z Jeffom je BJ izdal že nekaj albumov. Bodisi, kot del JSS Band (‘A Night in Madrid’ CD/DVD, ‘Damage Control’, ‘Loud and Live in Milan’), ali S.O.T.O. (‘Inside the Vertigo’, ‘Divak’, ‘Origami’). BJ je tudi član skupine, s katero so pred časom obnovili kultno švedsko-ameriško hard rock formacijo Talisman, kjer je igral klaviature in opravljal funkcijo spremljevalnega vokalista na največjih evropskih festivalih.

Za produkcijo albuma sta poskrbela Jeff Scott Soto in Alessandro Del Vecchio, ki sta oblikovala aranžmaje spremljevalnih refrenskih napevov. In to je močno zaznavano preko celega albuma »Overload«.

»Overload« je zelo dovršen izdelek. Spektra ne izumljajo ničesar novega, pač pa so v tistem kar ustvarjajo zelo prepričljivi in kakovostni. Gre za ultramizukalno nalezljiv hard rock, občutno uprt v črpanje navdiha nad zapuščino AOR glasbe osemdesetih, ki pa zavoljo občasno izdatno nabrušenega fraziranja večkrat prestopi mejo in nagovarja tudi metalsko nasršeno. Ekipa štirih glasbenikov je tehnično briljantna. To se čuti na vsakem koraku albuma. Četudi se Spektra gibljejo v predvidljivi žanrski šabloni že prežvečenih form, kjer je vse podrejeno tvorbi bombastičnih in muzikalnih napevov, ki grabijo s prve, sta tehnična izbrušenost in pronicljivost pomemben faktor, kvartet pa vnaša na tak način dodatno dinamiko v sam razvoj skladb, kar mestoma uspešno zakriva predvidljiv razvoj albuma. Kitarske solaže so naravnost fantastične, posebej pa gre pohvaliti tudi izredno dinamično in angažirano delo bobnov.

BJ se je v zvezi z vokalom mdr. ogromno naučil pri Jeffu Scottu. Voklana predstava je več kot dostojna. Soto in Del Vecchio sta prispevala tudi spremljevalne vokale, ki razvijajo izredno grabežljive harmonije s katerimi so opremljeni vodilni napevi in to je eden velikih magnetov v poslušanju tega albuma. Ne čudi, saj sta oba tudi producenta albuma. Soto je v otvoritveni (naslovni) skladbi albuma, ki je eden vrhuncev albuma, prispeval vokalni duet. Album odpira naslova skladba, ki takoj presune z enim najboljših refrenov albuma, ob bok pa ji takoj pride že naslednja, to je Running Out Of  Time. Tudi tretji komad to je srednje hitra in atmosferična Just Because, vzdržuje veliko komponistično angažiranost in kreativno pronicljivost, saj hipnoza muzikalne privlačnost, ki jo skupina nenehno išče, nikakor ne popušča. Bend odlično stopnjuje atmosfero znotraj točk, kar prinaša bombastični drama vrhunec praviloma v vsak refren. Tu je tudi balada Since I’ve Found You, četudi je pogrešljiva, oziroma bi bilo bolje, da je na repu albuma, saj jemlje na sredini albumu nekaj zaleta. Stvari postavita takoj na svoje mesto v nadaljevanju Our Love, ki se razvija v silno grabežljivi vodilni frazi ter Breakaway, ki izstopa po nem najbolj nalezljivih refrenskih napevov. Don’t Matter dolguje zahvalo za navdih zapuščini Queensryche iz časov albuma »Operation Mindcrime«.  

Da ne dolgovezim. Večina skladb je silno prevzetnih in izkazujejo izredno komponistično in izvedbeno kakovost. Zato nagovarja album v večinskem delu silno prepričljivo, pa četudi gre za spretno recikliranje že povedanega. Srčnosti mu ne manjka. Ljubitelji Talisman, pa albumov, ki jih je izdal Jeff Scott Soto, bodo našli tu nekaj zase. Vsekakor je treba dodati še W.E.T.,  skladba Black Into Light pa nosi zaznaven vpliv Journey. Skratka. »Overload« je zelo dober album revitalizma, kjer si vsebine hard rocka in AOR glasbe podajajo roke na moč spravljivo in v visoko konteplativnem dialogu. Če veljate za ljubitelja visoko muzikalnih prvin v težkem roku, morate ta album vsekakor preveriti.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1.  Overload
2.  Runnin’ Out Of Time
3.  Just Because
4.  Since I Found You
5.  Our Love
6.  Breakaway
7.  Don’t Matter
8.  Back Into Light
9.  Forsaken
10. Behind Closed Door
11.  Lonely Road 

Zasedba:
BJ – vokal
Leo Mancini – kitara
Edu Cominato – bobni
Henrique Canale – bas kitara


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki