Steve Hackett: Genesis Revisited: Live At The Royal Albert Hall

0 45

Založba: Inside Out Music
Datum izida: 30.06.2014
Dolžina albuma: 120.24 min
Zvrst: Progressive Rock
Ocena: 9.5 / 10


Legendarni kitarski virtuoz Steve Hackett se je odločil, da bo res maksimalno obral plodove aktualne ‘Genesis Revisited’ turneje. »Genesis Revisited: Live At The Royal Albert Hall« je tako že njegov drugi uradni (dvojni) koncertni album iz iste turneje po »Genesis Revisited: Live At Hammersmith« in še eden v nizu Hackettovih nastopov na najbolj prestižnih angleških koncertnih prizoriščih. To pot je gostoval v aristokratski dvorani Royal Albert Hall, ki je bila še do začetka devetdesetih, ko so Keithu Emersonu (ELP), po dolgoletni prepovedi zaradi sežiga ameriške zastave, končno odobrili nastop, povezana z izjemnim snobizmom in elitizmom, vendar se stvari tudi v tradicionalno konservativni Angliji ponekod počasi vendarle obračajo na boljše.

Medtem, ko se vsi nekdanji in aktualni člani angleških progrockovskih legend ubadajo z vsemi drugimi stvarmi razen z Genesis (Peter Gabriel na aktualnih koncertnih nastopih obuja spomine na komercialno najuspešnejši album svoje solo kariere, Mike Rutherford je na turneji skupaj s svojo skupino Mike + The Mechanics, Tony Banks še vedno prisega na klasicistično solo sodelovanje z orkestrom, Phil Collins pa se počasi vrača iz upokojitve), je Steve v tem času storil vse, da zapuščina progrockovskih legend živi še naprej tudi na koncertnih odrih in za to si zasluži zares globok poklon.

O Hackettovih ‘Genesis Revisited’ podvigih je bilo v preteklih recenzijah in reportažah povedano že veliko, tako da res nima smisla še enkrat na dolgo in široko poudarjati, da gre za neponovljivo koncertno izkušnjo, katere vsi ljubitelji klasičnega progresivnega rocka ne bi smeli zamuditi za nobeno ceno. Steveova ambiciozna misija koncertnega obujanja Genesis klasik s pomočjo svojega imenitnega spremljevalnega banda v katerem se je leta 2013 nahajal tudi basist Lee Pomeroy (It Bites), medtem ko mu so mu na določenih nastopih po Angliji delali družbo tudi nekateri prestižni glasbeni gosti. Tokrat so bili to John Wetton (Asia in UK), Ray Wilson (ex-Genesis, Stiltskin), Roine Stolt (The Flower Kings in Transatlantic) in Amanda Lehmann.

Med nastopom v Royal Albert Hall, katerega je vseskozi zaznamovala vrhunska atmosfera, je Steveova izvrstno razpoložena tovarišija odigrala izjemen koncerten repertoar s katerim so pokrili vse Genesis albume iz obdobja med letoma 1971 in 1976. Pevec Nad Sylvan ima precej podoben glas kot Peter Gabriel, medtem ko posameznim klasikam pridoda poseben pastoralni in občasno tudi jazzovski šarm dodatek pihal na čelu s flavto in saksofonom v režiji Roba Townsenda, tako da gre za zelo uspešno združevanje starega in novega pristopa pri izvajanju Genesis zimzelenov. Težko je izpostaviti posamezne najboljše trenutke na obeh diskih te razvajajoče koncertne izkušnje, saj je skoraj vsaka izvedba Genesis klasik med nastopom v Royal Albert Hall izpadla zares vrhunsko.

Vseeno med najbolj zanimive momente tega koncertnega večera spadajo ravno trenutki s posebnimi gosti, se pravi izvedba zimzelenov »Carpet Crawlers« ter »I Know What I Like (In Your Wardrobe)« z Rayem Wilsonom na glavnem vokalu, »Firth Of Fifth« v vokalni režiji Johna Wettona ter »The Return of Giant Hogweed« z Roinejem Stoltom na dodatni kitari. Še najslabše izpade izvedba nepozabne power balade »Ripples«, ki z gostujočim vokalom Amande Lehmann nikakor ne pride do pravega emocionalnega efekta. Preostale ambientalne vrhunce tega koncertnega dokumenta predstavljajo melotronska poslastica »The Fountain Of Salmacis«, epski magnum opus »Supper’s Ready«, eterična pustolovščina »Watcher Of The Skies« ter tradicionalni bombastični zaključek v podobi nepozabnega inštrumentala »Los Endos«.

Gospod Hackett nikakor ne namerava prenehati z razvajanjem svojih privržencev. »Live At The Royal Albert Hall« je že drugi imenitni uradni koncertni album z ‘Genesis Revisited’ turneje. Pustimo se presenetiti in si dovolimo sanje, da je njegova izjemno uspešna ‘Genesis Revisited’ turneja nekakšna predpriprava v skorajšnjo združitev klasične Genesis postave. Veliko vprašanje je kako bi dandanes izpadel koncertni album v izvedbi klasične Genesis postave, če bi se spet združili skupaj, kar je misel s katero se že skoraj štiri desetletja poigrava večina privržencev angleških prog legend. Pri tem sta najbolj vprašljiva ravno Peter Gabriel, ki določenih klasik prav gotovo ne bi več mogel odpeti na tak način kot večina od njega pričakuje in Phil Collins, ki je že dolgo časa napol gluh in bi se spet moral na novo naučiti veliko klasičnega materiala. Vsekakor pa bi morala končna beseda pri izbiri koncertnega repertoarja pripadati Steveu Hackettu, ki je do danes ostal daleč najbolj zvest negovalec Genesis dediščine za kar se mu lahko pripne posebno medaljo v kategoriji absolutne zvestobe svojim glasbenim koreninam.

avtor: Peter Podbrežnik


Seznam skladb:
CD1:
1. Dance on a Volcano
2. Dancing With the Moonlit Knight
3. Fly on a Windshield
4. Broadway Melody of 1974 (Vocals: Gary O’Toole)
5. The Carpet Crawlers (with Ray Wilson)
6. The Return of the Giant Hogweed (with Roine Stolt)
7. The Musical Box
8. Horizons
9. Unquiet Slumbers for the Sleepers…
10….In That Quiet Earth
11. Afterglow
12. I Know What I Like (In Your Wardrobe) (with Ray Wilson)

CD2:
1.Firth of Fifth (with John Wetton)
2. Ripples (with Amanda Lehmann)
3. The Fountain of Salmacis
4. Supper’s Ready
5. Watcher of the Skies
6. Los Endos

Zasedba:
Steve Hackett – kitara, spremljevalni vokal
Roger King – klaviature
Gary O’Toole – bobni, tolkala, spremljevalni vokal
Rob Townsend – saksofon, flavta, tolkala
Lee Pomeroy – bas kitara
Nad Sylvan – vokal

GOSTUJOČI GLASBENIKI:
John Wetton (Asia) – vokal
Amanda Lehmann – vokal
Ray Wilson (ex-Genesis) – vokal
Roine Stolt (The Flower Kings) – kitara


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki