Steve Hackett: Selling England By The Pound & Spectral Mornings – Live At Hammersmith

0 65

Založba: Inideout Music
Datum izida: 25. 9. 2020
Dolžina albuma: 127.13 min
Zvrst: Progressive Rock
Ocena: 9.5/10


»Selling England By The Pound & Spectral Mornings – Live At Hammersmith« je novi koncertni album v režiji legendarnega kitarista Stevea Hacketta, ki v zadnjih osmih letih z imenitno spremljevalno zasedbo na svoj način obuja magijo nepozabnih progrockovskih (in kasneje poprockovskih) ikon Genesis. Steveovi privrženci so se nekako že navadili, da v zadnjih letih vsaj enkrat na leto izda nov koncertni album in tudi v letu 2020 jih ni razočaral. Ta dvojni koncertni posnetek vsebuje nastop Steveove zasedbe v prestižni londonski dvorani Hammersmith Apollo (še vedno bolj znana po preteklem imenu Hammersmith Odeon), ki se je zgodil leta 2019.

V tem času se je v Steveovi spremljevalni zasedbi zgodila ena pomembna sprememba. Dolgoletnega bobnarja in občasnega pevca Garya O’Toolea je zamenjal Craig Blundell, ki je ta hip, poleg Gavina Harrisona in Marca Minnemanna, nedvomno eden najbolj imenitnih in iskanih progrockovskih bobnarjev. Tovrstna bobnarska sprememba ni bistveno vplivala na zvok Steveovega koncertnega banda vendar je vnesla novo energijo in temeljito osvežila odrsko kemijo.

Ta izvrstni koncertni posnetek je bil razdeljen v dva dela. Prvi del vsebuje odlično izvedbo izbranih del iz različnih poglavij Hackettove samostojne kariere, s poudarkom na klasičnem albumu »Spectral Mornings (1979). Slednjemu se je Steveova tovarišija v tem večeru temeljito posvetila ter poleg bolj razvpitih del kot so »Every Day«, »Clocks-The Angels of Mons« in naslovna skladba, ki običajno ne manjkajo na nobenem Hackettovem koncertu, odigrala tudi nekaj kompozicij z omenjenega albuma, ki bolj redko zaidejo na koncertni seznam izvedb. To so »Tigermoth«, »The Red Flower Of Tai Chi Blooms Everywhere« ter »The Virgin and the Gypsy«. Manjkata samo izvedbi skladb »The Ballad of the Decomposing Man« in »Lost Time in Cordoba« pa bi bil »Spectral Mornings« izveden v celoti.

Drugi del koncertnega nastopa vsebuje celotno in tako rekoč brezhibno izvedbo Genesis mojstrovine »Selling England By The Pound« (1973), ki za marsikaterega ljubitelja progresivnega rocka velja za njihov najboljši album. Kemija med člani banda je na izjemni ravni, še posebno po prihodu Blundella ter njegovega tradicionalno temperamentnega bobnarskega pristopa. Po zaslugi vselej imenitnega pevca Nada Sylvana, ki v enem trenutku zveni kot reinkarnacija mladega Petra Gabrial in v naslednjem kot reinkarnacija mladega Phila Collinsa ter vrhunskih inštrumentalistov na čelu z mojstrom Hackettom in njegovimi kitarskimi umetninami je tista prava Genesis magija ves čas prisotna.

Zaključek nastopa vsebuje pričakovan dodatek z nepričakovano izvedbo ‘pozabljene’ oziroma nikoli izdane Genesis skladbe »Deja-Vu«, ki se v studijski verziji  nahaja na albumu »Genesis Revisited« (1996) ter pričakovano izvedbo Genesis standardov »Dance On a Volcano« ter »Los Endos«, ki po navadi me manjkata na nobenem Steveovem koncertnem nastopu. Privrženci solo kariere gospoda Hacketta in Genesis se bodo strinjali, da je izvedba »Deja-Vu« nekako logičen dodatek, saj je bila ta skladba, ki je bila plod soavtorstva med Hackettom in Petrom Gabrielom, ustvarjena v času ustvarjanja »Selling England By the Pound« vendar se nikoli ni znašla na omenjeni mojstrovini.

Steveov najnovejši koncertni album, ki je bil posnet na razvpiti lokaciji, predstavlja še eno čudovito potovanje po nostalgičnih planjavah njegove samostojne kariere in ‘starih dobrih časov’, ko je bil še član legendarnih Genesis. Ob tem se iz ozadja že sliši grdi glas kruljavega, glasbeno zbeganega podalpskega trola, ki se sprašuje ali je res potrebno, da Steve prav vsako leto izda koncertni album in ali ni napočil že čas, da se pridruži večini njegovih vrstnikov, ki so že več let glasbeno nedejavni ali pa so v ustvarjalnem procesu postali popolnoma otopeli. Odgovor je odločen da, saj so vsi Steveovi glasbeniki izvedbam slehernih Hackett solo in Genesis standardov predani s srcem in dušo. Ob tem se ne sme pozabiti, da je gospod Hackett, ki še vedno ustvarja bolj ali manj odlične studijske albume, edini (nekdanji) Genesis član, ki še redno igra glasbo iz najboljšega obdobja njihove kariere in jo tudi na ta način ohranja pri življenju tudi za nove generacije ljubiteljev progresivnega rocka.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik


Seznam skladb:
CD 1 (63:18)
1. Intro (1:25)
2. Every Day (6:40)
3. Under the Eye of the Sun (5:39)
4. Fallen Walls and Pedestals (2:16)
5. Beasts in Our Time (6:26)
6. The Virgin and the Gypsy (4:42)
7. Tigermoth (3:15)
8. Spectral Mornings (6:25)
9. The Red Flower of Tai Chi Blooms Everywhere (2:17)
10. Clocks – The Angel of Mons (6:56)
11. Dancing with the Moonlit Knight (7:29)
12. I Know What I Like (9:48)

CD 2 (63:55)
13. Firth of Fifth (10:06)
14. More Fool Me (3:27)
15. The Battle of Epping Forest (11:44)
16. After the Ordeal (5:00)
17. The Cinema Show (11:02)
18. Aisle of Plenty (1:39)
19. Déja Vu (6:25)
20. Dance on a Volcano (6:08)
21. Los Endos (8:24)

Zasedba:
Steve Hackett – kitara
Roger King – klaviature
Jonas Reingold – bas kitara
Rob Townsend – saksofon, flavta
Craig Blundell – bobni, tolkala
Nad Sylvan – vokal

Gostujoča glasbenika:
John Hackett – flavta
Amanda Lehmann – kitara, spremljevalni vokal

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki