Steve Hackett: Under a Mediterranean Sky

0 95

Založba: Insideout Music
Datum izida: 22. 1. 2021
Produkcija: Steve Hackett & Roger King
Dolžina albuma: 51.15 min
Zvrst: Progressive Rock
Ocena: 9.5/10


Legendarni angleški kitarist Steve Hackett, ki je davno tega soustvarjal zgodovino progresivnega rocka kot član nepozabne skupine Genesis, se je sredi marca 2020 nahajal na severnoameriški turneji, ko ga je udarila vest o odpovedi nadaljnjih koncertnih datumov zaradi COVID-19 pandemije. Hackettova selitev v domačo Anglijo je potekala v tako stresnem ozračju, da je mimogrede s seboj pozabil vzeti vse električne inštrumente in ob vrnitvi domov nenadoma ugotovil, da ima trenutno na voljo samo akustične inštrumente. Tedaj je v njemu dozorela ideja, da bi ustvaril svoj prvi akustični album po »Tribute« iz leta 2008. Svoj predlog je predstavil založbi Inside Out Music ter jih vprašal kaj bi rajši videli: stvaritev akustičnega ali rockerskega albuma za leto 2021. Predstavniki založbe so izrazili željo, da bi radi videli stvaritev obeh projektov s čimer je bil zadovoljen tudi gospod Hackett.

Tako se je Steve skupaj z dolgoletnim klaviaturistom Rogerjom Kingom lotil snemanja novega akustično-orkestralnega projekta z naslovom »Under a Mediterranean Sky«, ki je njegovo posvetilo nekaterim priljubljenim lokacijam v mediteranskem območju ter poklon nekaterim skladateljem klasične glasbe kot je denimo italijanski baročni skladatelj Domenico Scarlatti. Med ustvarjanjem albuma je Steve skupaj z ženo Jo potoval po njemu izrazito dragih mediteranskih lokacijah, predstavljenih na posameznih »Under a Mediterranean Sky« skladbah, kar je pospremi tudi s promocijskimi video posnetki, medtem ko je Roger King v tem času pridno eksperimentiral z novimi orkestralnimi vzorci.

Vse kompozicije na albumu, z izjemo baročne drame »Scarlatti Sonata«, ki je reanžirana priredba klasične sonate prej omenjenega Scarlattija, sta ustvarila Steve in Roger, medtem ko je za besedila poskrbela Jo. Na »Casa del Fauno« je flavto odigral Steveov brat John, ki v zadnjih petnajstih letih ravno tako navdušuje z zanimivimi progrockovskimi albumi. Večina skladb se ponaša z nostalgičnim in romantičnim ambientom, ki sta sicer tako značilna za levji delež Steveovega ustvarjalnega opusa ter njegovo (akustično)kitarsko tehniko. Uvodna, ambientalno skrivnostna kompozicija »Mdina (The Walled City)«, s katero nas Steve povabi na pot po istoimenskem maltežanskem mestu, vsebuje idealen preplet Hackettove prepoznavne akustičnokitarske tehnike in prelestnih simfoničnih planjav.

»Adriatic Blue« bo navdušila vse večne romantike, medtem ko »Sirocco«, posvečena istoimenskemu mediteranskemu vetru, izpade kot skrivnostno obarvana elegija z elementi flamenka. »Joie de Vivre«, francoska fraza, ki se veliko uporablja tudi v anglosaksonskem svetu in označuje veselo, brezskrbno življenje, polno radosti, vsebuje inteligentno stopnjevanje romantičnega vzdušja. »The Memory of Myth« v ambientalnem oziru rahlo spominja na nekatere akustične trenutke iz časov, ko je bil Steve še član Genesis. Slogovno in ambientalno nadaljevanje prejšnje skladbe je »Casa Del Fauno«, idealistično-romantično potovanje po starorimskih gozdovih, polnih mitoloških favnov.

»The Dervish And The Djin«, zgodba o plešočem dervišu in džinu, vsebuje naslovu ustrezni, orientalski ambient in uporabo ‘arabskih’ pentatoničnih lestvic. »Lorato« je navdušujoča inkarnacija ambientalne subtilnosti in lepote, medtem ko »Andalusian Heart« sredi mogočne orkestracije vsebuje na akustični kitari inteligentno tempirane elemente flamenka. »The Call of the Sea« predstavlja romantičen, pozitivističen in skorajda idealističen zaključek albuma.

Akustično-orkestralna pustolovščina »Under a Mediterranean Sky«, glasbeno potovanje po barvitem mediteranskem okolju, je balzam za dušo vseh Hackettovih privržencev, ki so v preteklem desetletju od kitarskega mojstra že pošteno pogrešali akustično obarvani album. Steve že dolgo velja za mojstra akustične kitare in umetnika z bogatim opusom orkestralno usmerjene glasbe tako, da ni prav nič presenetljivo, da je ponovno ustvaril odličen akustično-orkestralen album o katerem je moč govoriti samo na izboren način. Še istega leta naj bi Steve izdal tudi rockerski album tako, da bodo ljubitelji njegove glasbe, ki že močno pogrešajo nove koncertne datume, v letu 2021 zagotovo imeli veliko razlogov za veselje.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Mdina (The Walled City) (8:45)
2. Adriatic Blue (4:51)
3. Sirocco (5:13)
4. Joie de Vivre (3:42)
5. The Memory of Myth (3:29)
6. Scarlatti Sonata (3:40)
7. Casa del Fauno (3:51)
8. The Dervish and the Djin (4:57)
9. Lorato (2:29)
10. Andalusian Heart (5:34)
11. The Call of the Sea (4:44)

Zasedba:
Steve Hackett – klasična kitara (Steve uporablja najlonske in kovinske strune), 12-string kitara, oud, charango, sitar, orglice, vokal

Sodelujoči glasbeniki:
Roger King – klaviature, programiranje, orkestralni aranžmaji
Jo Hackett – vokal
Christine Townsend – violina na skladbi št. 5
John Hackett – flavta
Rob Townsend – flavta na skladbi št. 7 in saksofon na skladbi št. 8
Malik Mansurov – tar
Arsen Petrosyan – duduk


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki