Steven Wilson : Transcience

0 78

Založba: K-Scope
Leto izida: 2015
Produkcija: Steven Wilson
Dolžina albuma: 62.33
Zvrst: Progressive Rock / Art Rock


Steven Wilson, angleški pevec, skladatelj, multiinštrumentalist, producent in zvočni inženir, je zadnjih petnajst let vodilno ime sodobnega progresivnorockovskega gibanja za katerega je storil več kot večina drugih prog izvajalcev v istem obdobju skupaj. »Transcience« je redek, dvojni LP, ki vsebuje nekatere najbolj slikovite trenutke Stevenove kariere med letoma 2002 in 2015. Na njem prevladujejo izbrana dela iz Wilsonove solo kariere ter samo ena skladba, ki je nastala v sklopu kultne skupine Porcupine Tree, pa še ta je bila odigrana na novo in ne ravno na boljše v primerjavi z originalom.

Single verzija »Transcience«, »Hand Cannot Erase« ter skrajšana verzija »Happy Returns« so bile izbrane iz Stevenovega aktualnega solo albuma  »Hand. Cannot. Erase.« (2015). Priljubljeni »Harmony Korine«,  »Significant Other« ter »Insurgentes« izvirajo iz solo prvenca »Insurgentes« (2008). Wilsonov drugi solo album »Grace For Drowning« (2011) je zastopan s skladbami »Postcard«, »Index« ter s skrajšano verzijo »Deform to Form a Star«. Skladbi »The Pin Drop« in »Drive Home« uspešno poustvarita mračno vzdušje, značilno za Stevenov tretji solo izdelek »The Raven That Refused to Sing« (2013). Mimogrede, krajšanje katerih koli Wilsonovih del je tako rekoč kriminal, ki samo povečuje neprijeten občutek ‘dostopnosti širši publiki za vsako ceno’ te razmeroma odvečne zbirke Stevenovih solo mojstrovin.

Zanimivo, da je bila na kompilacijo uvrščena tudi Wilsonova priredba skladbe »Thank You«, ki v originalni verziji pripada Alanis Morrisette. Leta 2014 je izšla na Stevenovem albumu priredb »Cover Version«. Zakaj ravno priredba od številnih veliko bojših originalnih skladb je veliko vprašanje. Popolni unikat pa na »Transcience« predstavlja na novo odigrana verzija zimzelene Porcupine Tree balade »Lazarus«. Slednja je precej podobna originalu, samo, da ni odigrana z enakim emocionalnim zanosom, čeprav so jo odigrali tehnično najbolj podkovani glasbeniki s katerim je Steven do sedaj sodeloval. Kar se tiče same glasbene vsebine »Transcience« je ta seveda brezgrajna, obenem pa uspešno poudari Stevenov izjemni smisel za pisanje progrockovskih zimzelenov z nepozabnimi, neminljivimi motivi.

»Transcience« je precej nepotrebna dvojna LP izdaja, ki bo zanimiva samo za Wilsonove najbolj zveste privržence, saj razen na novo odigrane verzije »Lazarus« ne prinaša ničesar novega. V osnovi gre za ‘best of’ Stevenove samostojne kariere, ki se je zares začela leta 2008, ko je bil s Porcupine Tree že dolgo uveljavljeno ime, čeprav je med letoma 2003 in 2010 izdal nekaj solo singlov na katerih so bile priredbe drugih izvajalcev. Po treh studijskih albumih izdati ‘best of’ je zagotovo precej neobičajna, če že ne dvomljiva poteza. Obenem je Steven tudi zaradi same narave svoje glasbe eden zadnjih glasbenikov na svetu, ki bi si  moral mazati roke s precej preživetim svetom raznih ‘best of’ kompilacij. Lepo oceno si torej »Transcience« zasluži samo na račun glasbene vsebine in ne zaradi svoje ‘best of’ narave.

avtor: Peter Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10

Seznam skladb:
1. Transience (Single Version) (3.10)
2. Harmony Korine (5.07)
3. Postcard (4.27)
4. Significant Other (4.31)
5. Insurgentes (3.54)
6. The Pin Drop (5.01)
7. Happy Returns (Edit) (5.11)
8. Deform to Form a Star (Edit) (5.53)
9. Thank You (4.39)
10. Index (4.47)
11 Hand. Cannot. Erase. (4.13)
12. Lazarus (2015 Recording) (3.57)
13. Drive Home (7.33)

Zasedba:
Steven Wilson – vokal, akustična kitara, klaviature
Nick Beggs – chapman stick
Guthrie Govan – slide kitara
Adam Holzman – klavir, hammond orgle
Marco Minnemann – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki