Stryper: Even The Devil Believes

0 121

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 4. 9. 2020
Produkcija: Michael Sweet
Dolžina albuma: 46.33 min
Zvrst: (Christian) Heavy Metal
Ocena: 9.0/10


Kdo je bil tisti čigar rane so izcelile (grešni) krščanski svet? Biblični mučenik vseh mučenikov Izaija. Pojavlja se v povezavi z besedo Stryper. No, če smo povsem eksaktni je prej obratno. Tisti logo skupine, s pripisom »Isiah 53.3«, pri čemer ne gre za frekvenco z vašimi najljubšimi radijskimi prenosi nedeljskih maš, je malo »sumljiv« in sej pojavlja vse od leta 1983 dalje, ko je bila skupna ustanovljena. Stryper? Kaj bi to bilo? V bistvu Jezus poln telesnih brazgotin, potem ko ga je dal pošteno, ali nepošteno (se oproščam – nisem bil poleg) bičati Poncij Pilat  Temu dodaš še osjeliko svarilno opravo v kombinacij črnega usnja in spandexa ter rumenih prog (namesto tistih Jezusovih brazgotin)  in si zmagal. Postal si namreč krščanska heavy metal zasedba, ki bo kot prva med takšnimi uspela komercialno prodreti in do leta 2020 prodati preko deset milijonov studijskih albumov. Še več. Predvideva se, da je od tega tvoje albume kupil dvotretjinski delež ne-kristjanov. Kaj to pomeni? Da posluša Stryper kar lep delež svetovnega prebivalstva, ki so jim besedila verjetno precej grozna.  Torej? Še vedno nadvlada glasbeni izdelek nad kostumografijo, ikonografijo in pridigarstvu sporočilne vrednosti dane poezije.

Novi Stryper. Kdor jih pozna, pozna tudi del Biblije oziroma Nove zaveze. Gre za avtomatiko. Neverjetno kako leti čas. Bend, ki bo kmalu izpolnil četrto dekado delovanja, z idejno neusahljivim šefom skupine, pevcem, kitaristom, glavnim  komponistom, aranžerjem in producentom Michaelom Sweetom na čelu poveljniškega krova, kljubuje torej dalje. Pred dvema letoma in pol je skupina izdala album »God Damn Evil« (2018), ki ga je prodajna veriga nosilcev zvoka Walmart označila kot kontroverznega (zaradi izbranega naslova) in zavrnila njegovo distribucijo in prodajo. Ali nagovarja tudi novi album brez kontroverzno ali ne znova ni pomembno, saj šteje le glasba. In »Even the Devil Believes« je znova izvrsten studijski dosežek te dolgožive krščansko in melodično metalske zasedbe.

Michael Sweet je resnično neverjeten glasbenik. V lanskem oktobru je izdal fantastičen samostojni studijski album »Ten«, idejna prodornost in kreativna svežina pa ga ne zapušča niti v procesu nastajanja novega Stryper albuma. Hec je v tem, da je serija albumskih izdaj zadnje dekade delovanja skupine resnično vrhunska, pri čemer je Sweet nenehno vpet tudi v druge glasbene projekte ter skrbi obenem tudi za redne izdaje albumov v  vlogi samostojnega izvajalca.

Album? Otvoritvena Blood From Above je komaj malo daljša od treh minut. Neverjetni razbijač Sweet je hotel očitno spraviti od sebe eno najhitrejših skladb Stryper kariere. Spremlja jo izjemna metalska povampirjenost rezgetavih kitarskih fraz, obenem pa je skladba preko cele dolžine »pretrta« z mnoštvom uho parajočih krikov Michael Sweeta, ki razvija za svoja leta ne le izjemno vokalno prodornost, pač pa dosega še vedno ekstremno vokalna višavja, tja v smeri pete oktave. Ne čudi, da ga je Scholz povabil k Boston.  

Že v nadaljevanju se »postavijo« stvari na pričakovano mesto, kar zagotovi »Make Love Great Again«, ki je je ena najbolj pečatnih skladb albuma. Zleze takoj pod kožo. Nosi izjemno grabežljiv refren, ki učinkuje v poslušanju hipoma. Pravi antipod izjemno šokantno agresivne otvoritve albuma.

Sweet in kompanija posedujejo  od nekdaj neverjeten občutek za plasma muzikalnosti. To predvsem vedno znova vžiga v točkah, kjer skupina postavi izjemno agresiven metalski rif in ga križa z ultra-nalezljivo formo muzikalnih napevov, kot je to v eni najboljših skladb albuma Divider. Prav v takšnih trenutkih novega albuma se, ob orjaški kilometrini, izkušnjah in rutini, razkaže izjemna komponistična moč kvarteta.

Dodaten element, ki intenzivira občutek svežine in artistične pomladitve, je doprinos novega basista Perryja Richardsona (Firehouse). Možakarjev bas je neverjetno navit in se briljantno znajde v nenehno aktivno raziskujoči aktivnosti plasmaja muzikalno vibrantnih bas linij, kar poglablja kontrast v miksu zvočne slike. Bas koplje in trga intenzivno preko albuma. Do izraza prihaja v prehodih, kjer pod akordom fraziranja ustvarja dodatne muzikalne linije in s tem krepi razpoloženje. Predvsem pa postane strupeno rožljav in bolščav v pospešenih točkah, kot je buditeljska Invitation Only, v katero je bend silno spretno vpel tudi okrasek, ki odzvanja kot moog. To je poleg baladne (blago Bon Jovijevsko) usmerjene This I Pray, druga skladba, ki poseduje nad fraziranjem teatralno okrasno zabelo speljano v dvojnih tercetnih harmonijah. Kontrast je očiten glede na pretekli album, kjer je priložnostno basiral John O’Boyle, saj je moral Richardson, ki se je v tistem času sveže pridružil, zaradi drugih obligacij snemanje izpustiti.

V naravi skupne je da dozira skladbe s spretno zabelo zborovskih napevov, Tudi teh spretnosti ne primanjkuje na albumu in »Even the Devil Believes« je doziran znova s pričakovano mero bombastične grabežljivosti. Hitrejše, se pravi bolj pospešene točke, kot je to otovoritev z Blood From Above, pa Do Unto Others (kitica), ki jo krasi izjemen duel kitarskega soliranja s strani Oza Foxa in Michaela Sweeta ter zlasti sklepna Middle Finger Messiah, dolgujejo navdih stari šoli Judas Priest fraziranja. Po muzikalnosti, pa se Sweet seveda opira na zimzeleno zapuščino tovrstnega mojstrstva legendarnih Queen. Kombinacija, ki pri Stryper od nekdaj vžiga. In tudi tokrat ni nič drugače.  

Nekaj zagotovo velja! Ko spravijo Stryper od sebe album, preprosto ne morejo storiti napake. Vsak njihov album je delo izjemen perfekcije. Delo Izrednega kumulusa prodorne udarnosti, bolščavega metalskega bliskanja, pompozne ultramuzikalne nalezljivosti, briljantne idejne razgibanosti in komponistične pronicljivosti, kar je garant vrhunske dinamike in pompoznega drama teatra. Ko poslušaš tak album, si preprosto rečeš, da bolje od tega pač ne gre. Seveda gre, vendar pa je zagotovo eno. Oboževalci skupine bodo znova navdušeni, prav tako pa vsi, ki stavite na malo prej opisano učinkovito združevanje temeljnih karakteristik komponiranja, kar je neobhodno za doseganje ne le kvalitete, pač pa nivoja mojstrovine. In »Even the Devil Believes« je nič manj kot nova Stryper mojstrovina.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Blood From Above
2. Make Love Great Again
3. Let Him In
4. Do Unto Others
5. Even The Devil Believes
6. How To Fly
7. Divider
8. This I Pray
9. Invitation Only
10. For God & Rock’n’Roll
11. Middle Finger Messiah

Zasedba:
Michael Sweet – vokal, kitara
Oz Fox – kitara
Perry Richardson – bas kitara, spremljevalni vokal
Robert Sweet – bobni

Sodelujoča glasbenika:
Paul McNamara – Hammond, klaviature, Moog
Keith Pittman – spremljevalni vokal


Stryper – “Blood From Above” (uradni video)
Stryper – Make Love Great Again (uradni besedilni video)
Stryper – “Do Unto Others” (uradni glasbeni video)
Stryper – Let Him In (uradni zvočni nosilec)
Stryper – This I Pray (uradni zvočni nosilec)
Stryper – How To Fly (uradni zvočno nosilec)
Stryper – “Even The Devil Believes” (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki