Thank You Scientist: Stranger Heads Prevail

0 82

Založba: Evil Ink Records
Datum izida: 29. 7. 2016
Produkcija: Tom Monda
Dolžina albuma: 67.53 min
Zvrst: Progressive Rock/Progressive Metal/Jazz Fusion
Ocena: 9.5/10


Ameriški eklektični progresivci Thank You Scientist, ki so navdušili že s svojim inovativnim ter žanrsko razmeroma osvežilno zvenečim prvencem »Maps of Non-Existent Places« (2014), so se leta 2016 vrnili s svojim drugim albumom »Stranger Heads Prevail«. Omenjeni prvenec je tako navdušil Claudia Sancheza, šefa skupine Coheed and Cambria, da se je odločil Thank You Scientist povabiti k podpisu pogodbe z njegovo založbo Evil Ink Records. Pri omenjeni založbi je ponovno izšel prej omenjeni prvenec ter »Stranger Heads Prevail«, ki je bil njihov prvi album z basistom Codyem McCorryem (Karmic Juggernaut). Ljubitelji skupin kot so The Mars Volta in prej omenjeni Coheed and Cambria, ki obenem cenijo tudi jazz rock fusion sceno iz prejšnjega stoletja, bodo v glasbi Thank You Scientist našli izobilje zanimivih trenutkov.

»Stranger Heads Prevail« je predstavljal niti ne presenetljivo nadgradnjo imenitnega prvenca skupine, ki ni nikdar skrivala svojih glasbenih vplivov kot so Frank Zappa, Mahavishnu Orchestra, The Beatles in Harry Nilson. Njihova eklektična mešanica progresivnega rocka, progresivnega metala in jazz fusiona, pogostokrat zabeljena z zabavnimi pihalnimi aranžmaji in nevsakdanjim humorjem, je tudi v drugem studijskem napadu obrodila bogate sadove.

Kljub številnim ‘starošolskim’ prijemom kar še posebno velja za jazz fusion elemente, »Stranger Heads Prevail« ves čas zveni moderno na račun produkcije v režiji Toma Monde, medtem ko bi vokalni pristop pevca Salvatorea Marrana ustrezal kateremu koli alternativnometalskemu bandu. Tisto kar glasbo Thank You Scientist tudi na tem albumu dela tako zanimivo za ljubitelje progresivnega rocka iz območja bivše skupne države južnih Slovanov in širšega balkanskega polotoka je za ameriško zasedbo popolnoma neznačilno mešanje prog rocka, prog metala in jazz fusiona z balkansko zvenečimi pihalnimi aranžmaji kakršne bi prej pričakovali od srbskih trubačev iz Guče. Tovrstne, nevsakdanje podvige mešanja progresivnega rocka z balkansko ljudsko pihalno godbo je sicer izvajal že Frank Zappa na svojem klasičnemu jazz rock fusion albumu »Waka Jawaka« (1972), ki je, kot že omenjeno, s svojim glasbenim opusom pomembno vplival na glasbeni slog Thank You Scientist.

Izredno pestra slogovna mineštra z naslovom »The Sommabulist« je lep primer tovrstnega, nadvse duhovitega združevanja elementov jazz fusiona, alternativnega metala, hard rocka in prog rocka. »Caverns« vsebuje več elementov prog metala in alter metala vendar gre prav tako za zavidljivo slogovno mešanico, ki bo navdušila vse glasbene gurmane. Uvodni del »Mr. Invisible«  je zabeljen na skorajda smoothjazzovski način z ritmi, ki vlečejo na zlato dobo disko ere kar je v precejšnjem kontrastu z alternativnorockovskim pevskim pristopom v režiji Salvatorea Marrana. V nadaljevanju sledi prehod v bolj funkjazzovsko usmerjene vode z mogočno pihalno sekcijo kar spominja na bližnje srečanje med The Mars Volta (metalske kitarske pasaže), Herbiejem Hancockom (klaviaturski aranžmaji), Earth, Wind & Fire (pihalna sekcija) ter Frankom Zappo (pihalna sekcija ter hecno zveneča tolkala).

Inštrumental »Rube Goldberg Variations«, na katerem se band preko duhovitih variacij pozabava z dediščino nemškega orglista in skladatelja klasične glasbe Johanna Gottlieba Goldberga, bo navdušil vse dolgoletne jazz fusion sladokusce. V nadaljevanju albuma je še veliko nadvse zabavnih trenutkov tako, da je praktično nemogoče izpostaviti izstopajoče kompozicije saj je sleherna izmed njih zanimiva ter spada v popolnoma samosvojo eksperimentalno kategorijo.

»Stranger Heads Prevail« je v marsičem predstavljal eksperimentalni korak naprej glede na prvenec in je še utrdil status Thank You Scientist kot ene izmed najbolj zanimivih ter hitro vzpenjajočih se, če že ne tudi vodilnih skupin sodobnega progresivnega rocka. Glasba Thank You Scientist bo vselej navduševala vse ‘odprte’ glave, ki so dovzetne za združevanje ‘starošolskih’ in modernih žanrskih podvigov iz sedemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja znotraj eksperimentalnega rocka in so sposobni ceniti prepričljivo združevanje navidezno nezdružljivih glasbenih sestavin.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Prologue: A Faint Applause… (2:03)
2. The Somnambulist (5:33)
3. Caverns (7:06)
4. Mr. Invisible (7:36)
5. A Wolf in Cheap Clothing (6:43)
6. Blue Automatic (5:41)
7. Need More Input (7:47)
8. Rube Goldberg Variations (8:53)
9. Psychopomp (9:26)
10. The Amateur Arsonist’s Handbook (6:04)
11. Epilogue: …And the Clever Depart (1:07)

Zasedba:
Salvatore Marrano – vokal
Tom Monda – kitara, fretless kitara, akustična kitara, shamisen, sitar, spremljevalni vokal, godalni aranžmaji
Cody McCorry – bas kitara, teremin, lisičji rep
Ben Karas – violina, viola, pet strunska violina
Ellis Jasenovic – tenor saksofon
Andrew Digrius – trobenta, pozavna
Odin Alvarez – bobni

Gostujoči glasbeniki:
Mark Radice – vokal, piano, klaviature
AJ Merlino – tolkala
Sean Redman – timpane
Gergly Kiss – čelo
Tory Anne Daines – viola
Rebecca Harris – violina
Bumblefoot – vokal na skladbah Prologue: A Faint Applause in The Spectrum Vocal Ensemble – vokali “tolp”


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki