The Moody Blues: Sur la Mer

0 271

Založba: Polydor
Datum izida: 6.6.1988
Produkcija: Tony Visconti
Dolžina: 50:56
Ocena: 4/10

»Sur la Mer« je bil trinajsti studijski album v bogati diskografiji angleških progresivnorockovskih pionirjev The Moody Blues in eden izmed tistih redkih studijskih dosežkov na katere bi večina njihovih privržencev najraje pozabila, saj ima ob njegovem poslušanju še dandanes precej grenke spomine. The Moody Blues so tedaj, konec osemdesetih, dokočno mutirali v pop rock in sinthpop kolektiv, kar je bilo očitno že na predhodnem albumu »The Other Side of Life« (1986) s katerim so za kratek čas komercialno osvežili svojo kariero in nepričakovano osvojili srca pripadnikov t.i. MTV generacije. »Sur la Mer« je vseboval za malenkost več akustičnih in rockovskih trenutkov, a vse to je bila zgolj kot slaba šala v primerjavi z njihovimi zlatimi časi, se pravi s koncem šestdesetih ter prvo polovico sedemdesetih, ko so posneli svoja najboljša dela.

Od nekdanjih mojstrov simfoničnega prog rocka na »Sur la Mer« ni ostalo veliko, kar sta najbolj občutila flavtist Ray Thomas in švicarski klaviaturski čarodej Patrick Moraz (ex-Yes). Slednji je bil vse bolj nezadovoljen s svojim statusom v bandu in novo, izrazito komercialno glasbeno usmeritvijo, medtem ko Thomas prvič v The Moody Blues zgodovini kot flavtist ali pevec ni sodeloval niti na eni »Sur la Mer« skladbi, čeprav je bil uradno še vedno član skupine. Vodilni pri založbi Polydor so tedaj v ospredje potiskali oba glavna pevca ter skladatelja, kitarista Justina Haywarda in basista Johna Lodgea, ki sta s svojim videzom ‘lepih fantov’ tudi v uradnih video spotih precej bolj odgovarjala glasbeno-vizualnim novim trendom tistega časa.

Kljub temu, da so bili dolgoletni privrženci vse prej kot navdušeni nad novo zvočno podobo legendarne skupine, je »Sur la Mer« v nostalgičnem soft rockerju »I Know You’re Out there Somewhere« vseboval še en hit, ki je bil pravzaprav naslednik »The Other Side of Life« hita »Your Wildest Dreams«. To je bil obenem tudi njihov zadnji veliki mednarodni hit in daleč najbolj prepoznavna stvaritev s tega hitro pozabljivega albuma. Preostalih del na »Sur la Mer« se dandanes le malokdo spomni, saj gre za dokaj generične soft/pop rockerje, kjer si Hayward in Lodge izmenjujeta glavno vokalno žezlo, medtem ko prevladujejo sladkobne melodije in osladna besedila o večnih romancah ter strtih srcih kot denimo na sladkorni baladi »Want to Be With You«, ki je nekakšen prototip glavnine »Sur la Mer« kompozicij. Od manj generičnih in cukrastih del se lahko izpostavi le zaključni, solidni »Deep«, ki zaradi skrivnostnega vzdušja na račun sintetizatorskih tekstur in imenitne kitarske solaže rahlo spominja na pop rock era Genesis.

»Sur la Mer«, ki ni imel ničesar skupnega s klasičnim The Moody Blues zvokom, je v goreči želji založbe, da čim bolj ugodi tedanjim trendom MTV generacije, spadal v kategorijo ‘hitro pozabljivo’. V aranžerskem in izvedbenem smislu zadeve še zdaleč niso bile katastrofalne, vendar je vse skupaj, še zlasti v primerjavi s klasičnim The Moody Blues opusom, izpadlo na moč dolgočasno in generično. Moodyi so se na naslednjem studijskem projektu, »Keys of the Kingdom« (1991), odločili, da je napočil skrajni čas za vrnitev v bolj rockerske vode, a Moraz je tedaj že sprejel odločitev, da gre na svoje in se v celoti posveti samostojni karieri.

avtor recenzije: Peter Podbrežnik

seznam skladb:
1. I Know You’re Out There Somewhere
2. Want to Be with You
3. River of Endless Love
4. No More Lies
5. Here Comes the Weekend
6. Vintage Wine
7. Breaking Point
8. Miracle
9. Love Is on the Run
10. Deep

glasbeniki:
Justin Hayward – kitara, klaviature, vokal
John Lodge – bas kitara, klaviature, vokal
Graeme Edge – bobni, tolkala
Patrick Moraz – klaviature, aranžmaji

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki