The Night Flight Orchestra: Aeromantic II

0 111

Založba: Nuclear Blast Records
Datum izida: 3. 9. 2021
Produkcija: The Night Flight Orchestra
Dolžina albuma: 51.28 min
Zvrst: AOR revival / Arena Rock revival
Ocena: 9.0/10


The Night Flight Orchestra, švedski septet zapisan sledenju prvinam AOR zapuščine osemdesetih, z obveznim ščepcem zafrkljivosti in parodičnosti, so v začetku letošnjega septembra izdali še drugi del romantične sage, ki jo je zastavil prvi del oziroma album »Aeromantic« (2020, RockLine recenzija), romantični koncept torej, ki se odvija med dvema na neskončnih zračnih progah nekje recimo (vsaj po glasbi sodeč) v sredini osemdesetih. Sedaj je že lep čas jasno, da moraj biti ljubitelji Soilwork na dva njihova člana bodisi zelo jezni, ali pa so vsi po vrsti ob melodičnem death metalu, začeli poslušati tudi AOR glasbo.

Stvari se torej niti za ped ne spreminjajo The Night Flight Orchestra se predstavljajo tudi na novem albumu kot perfektni posnemovalci osemdesetih, ko je popadljive kitarske fraze obvezno spremljajo visoko leteče šelestenje in valovanje sintetizatorskih pastel in so refreni lezli pod kožo hipoma. Bend črpa iz širokega arzenala ‘slaščic melodičnega rocka osemdesetih’, ki ga ima torej na razpolago, obenem pa je k temu pripomoglo tudi nedavno udejstvovanje vokalista Björna Strida znotraj projekta At The Movies, kjer se je obširna ekipa glasbenikov v času ‘lockdown’ restrikcij kratkočasila s preigravanjem kultnih AOR klasik osemdesetih.

Neverjetno je to, da je bend v relativno kratkem času, to je v letu in pol dni, našel znova dobrih 51 minut zelo kredibilno in prepričljivo prepakirane in produkcijsko posodobljene glasbe, ki jo je oblikoval v kar dvanajst izpiljenih točk AOR revitalizma. Ta postaja več kot očitno vse bolj in bolj priljubljena tarčna niša številnih glasbenikov oziroma zasedb zlasti iz skandinavskega konca.

»Aeromantic II« tako poglablja, širi in utrjuje zastavljeno glasbeno usmeritev, ki ni nič drugega kot omenjena ježa po spretnem recikliranju klasičnih AOR dni osemdesetih let, kar pa počne ekipa zares tako profesionalno in prefrigano, da ji nimaš česar očitati. Kot je bilo omenjeno že v preteklih RockLineovih esejih na temo The Night Flight Orchestra, začutiš da stojijo za imeni skupine glasbeniki, ki so pod kožo še vedno krvavi, se pravi metalci. Najkasneje, ko se kitara David Anderssona venomer tako vneto zakoplje v kitarske solaže znotraj mid-eight pasaž.

»Aeromantic II« torej v ničemer ne zaostaja za svojim prvim delom, kar pomeni da skupini ni zmanjkalo kreativnega žara in da ga je uspešno prenesla tudi na material novega albuma, ki ne pozna kiksa. V precej kratkem časovnem obdobju je skupini v tem oziru uspelo položiti z velikimi odlikami precej težak preizkus. V tem kar počnejo, bodo vselej obsojeni na da se je pač lahko ‘šlepati’ na prepisovanje pogruntavščin, ki niso njihove, pa vendar. The Night Flight Orchestra so v tem početju že davno opravili doktorsko dizertacijo. Komadi stojijo. Produkcija, aranžmaji, izvedba. Vse je natanko tam, kot mora biti.

Posameznih skladb niti in vredno izpostavljati. Vsaka stoji zase, dosegajo idejno razgibanje in raznolikost, kar je zelo pomembno, saj je to garant nenehnega vzdrževanja dinamike razvoja dogodkov na visokem nivoju. Vsaka skladba je obtežena z značilnim šarmom osemdesetih in v vsaki med njimi boste prepoznali katerega izmed izvajalcev, ki so v osemdesetih natresli niz hit zimzelenov oziroma tako ali drugače mešali štrene vrhov takratnih glasbenih lestvic  Album je poln teatralne muzikalnosti in pompa. V bistvu ga kar razganja od obeh prvin in ljubitelji ultra-muzikalne narave v rocku in metalu, se bodo temu izdelku težko upirali, medtem ko imajo ljubitelji te skupine ta album že davno tega v svoji glasbeni zbirki. Da, tudi kak disko moment je spretno potaknjen k vsej tej zgodbi, kot boste to zaznali v You Belong To The Night. Skratka The Night Flight Orchestra so znova mislili prav na vse. V tistem kar počnejo, jim malokdo pride danes blizu. So vrhunski vrvohodci reciklaže že povedanega in kot kaže postajajo iz albuma v album pravi magi svoje obrti.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Violent Indigo
2. Midnight Marvelous
3. How Long
4. Burn For Me
5. Chardonnay Nights
6. Change
7. Amber Through A Window
8. I Will Try
9. You Belong To The Night
10. Zodiac
11. White Jeans
12. Moonlit Skies
13. Reach Out

Zasedba:
Björn Strid – vokal
David Andersson – kitara
Sharlee D’Angelo – bas kitara
Sebastian Forslund – kitara, tolkala, sintetizatorji
Jonas Källsbäck – bobni
Anna-Mia Bonde – spremljevalni vokal
Anna Brygård – spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki