Rian: Twenty-Three

0 39

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 16. 7. 2021
Produkcija: Daniel Flores
Dolžina albuma: 53.46 min
Ocena: 8.5/10
Zvrst: Melodic Rock


Rian so švedska melodičnorockovska zasedba katere začetki segajo v leto 2017, ko so v samozaložbi izdali svoj studijski prvenec »Out To The Darkness«, s čimer so opozorili na potencial in talentiranost. Skupina je utrjevala svoj status in pridobivala izkušnje zlasti s koncerti, ki so sledili, poseben trenutek pa je za skupino napočil ob priključitvi novega kitarista in solerskega akrobata Tobiasa Jakobssona.

Po nekaj letih je skupina ustvarila torej dovolj novega avtorskega materiala za naslednji studijski album, ki pa je po kvaliteti glede na prvenec znatno močnejši, kar je iz demo posnetkov hitro razbralo tudi A&R osebje založbe Frontiers Music Srl., ki je s skupino rade volje sklenilo pogodbo. Prihod novega kitarista je očitno kvartetu dal prava krila novo najdenega kreativnega zaleta in novi studijski album »Twenty – Three« v vseh elementih z lahkoto prekaša sicer smeli prvenec skupine.

Impresivni niz skladb lahko nagovarja tudi bolj naježeno, ko govorimo o kitarskem fraziranju, vsekakor pa ne manjka pozibavanja tudi ob slajših in bolj sentimentalnih tonih. Bend je stremel po tem, da ustvari torej v letu 2021 album, ki bo melodičnorockovske narave, a obenem odseval klasične čase glam metala in hard rocka osemdesetih, saj ni težko najti nekatere vzporednice z imeni: Bon Jovi. Dokken, Winger, pa tudi rojaki Europe in Treat. Nekaj zahvale za navdih gre tudi AOR west coast principu na čelu s Survivor, kot je to zaznavno v We Belong. Zato znajo biti Rian zanimivi za ljubitelji podobnih generacijskih sodobnikov, ki črpajo navdih iz podobnega nabora skupin, ki so zaznamovala osemdeseta, kot mdr. Eclipse, H.E.A.T., Wig-Wam ali One Desire. Torej gre v primeru albuma »Twenty-Three« za spretno pogrevanje stare župe, ki posodobljena in v modernem produkcijskem okolju, odzvanja prepričljivo dovolj, da bo z lahkoto prevzela pozornost in pridobila naklonjenost ljubiteljem tega žanra, ki bodo Rian takoj posvojili.

Album »Twenty-Three« je za skupino zelo pomemben manifest. Z njim so se definitivno odlepili od povprečja, kapitalizirali talente in se povzpeli na znatno višjo raven komponiranja. Aranžmaji stojijo, kakovostnih kolebanj med skladbami ni. Pomp in drama teater dajeta v produkciji pomembno oprijemališče ultra-muzikalni nalezljivosti, ki drži poslušalca ob sebi. Ni pa novi album še točka kreativnega zenita na evolucijski poti skupine. Četudi je bend definitivno opravil svoje delo zares na visokem kakovostnem nivoju, tudi kar se tiče opremljanja glavnega in nadvse pečatnega vokala Richarda Andermyra z dodatnimi harmoniziranimi vokalnimi napevi, ter je impresivno delo kitarista Tobiasa Jakobssona, kjer ne manjka tisti jedrnati ščepec neo-klasicizma, spretno oprtano z zavesami klaviatur, Kitarsko fraziranje je vseskozi postavljeno v ospredje. Zvočna slika je vestno izpolnjena in izkoriščena, pri čemer gre v prvi vrsti zahvala spretnemu vrtenju gumbov s strani producenta Daniela Floresa.

Rian so s »Twenty-Three« sicer pričeli pozno loviti vlak v svet skandinavskega melodičnega rocka nove ere, kjer generacijskih sodobnikov kar mrgoli. Jim pa kakovostna glasbena substanca novega albuma brez težav odpira vrata k priključku, saj z njim skupina ne potrjuje zgolj kredibilnosti prvenca, pač pa napoveduje, da lahko z naslednjim albumom spravi od sebe še več. Bend, ki definitivno ni povedal vsega in bend, ki ga z lahkoto priporočim vsem ljubiteljem modernih prvin melodičnega rocka, in nenazadnje, tudi AOR revitalizma.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Stop
2. In The Dark
3. Where Do We Run
4. Twenty-Three
5. For Your Heart
6. We Belong
7. My Ocean
8. Body And Soul
9. The Passenger
10. Stranger To Me
11. Your Beauty

Zasedba:
Richard Andermyr – vokal, kitara
Tobias Jakobsson – vodilna kitara
Jonas Melin – bas kitara
Jan Johansson – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki