Tim Smith (Cardiacs) 3. 7. 1961 – 21. 7. 2020

0 73

Tim Smith (na fotografiji prvi z leve), enigmatični vodja vplivne rock skupine Cardiacs, je predvčerajšnjim preminil v 60. letu starosti.

Novico je sporočil Matthew Wright, napovedovalec in gostitelj vsakoletnega podeljevanja Prog Awards nagrad: “Pravkar sem izvedel, da Tima Smitha iz skupine Cardiacs ni več med nami. Verjetno sedaj že prepeva nekje zgoraj nad nami samemu Bogu. Izrekam najgloblje sožalje vsem njegovim ožjim članom družine in njegovim najbližjim prijateljem, kot tudi neskončnemu številu njegovih privržencev. Danes je zelo žalosten dan za glasbo.”

Tim Smith je ustanovil Cardiacs leta 1977 skupaj s svojim bratom in basistom Jimom Smithom, vokalistom Michaelom Pughom in bobnarjem Petrom Taggom. Zvok skupine je združeval energijo punka s progresivno rock kompleksnostjo, kar je privedlo do tega, da so kritiki njihov slog krstili z oznako “pronk”.

Skupina je izdala svojo prvo kaseto in single še pod imenom Cardiac Arrest, potem pa je skrajšala ime v Cardiacs. Tako je leta 1981 z že novim imenom izdala kaseto z naslovom “Toy World” na kateri se je skupini pridružila saksofonistka in klaviaturistka Sarah Cutts, ki se je kasneje poročila s Timom.

Leta 1983 se je za kaseto “The Seaside” priključil skupini klaviaturist William D. Drake, skupina pa je dve leti zatem izdala svoj prvi album “The Big Ship”. Album so Cardiacs izdali pri svoji neodvisni založbi “The Alphabet Business Concern”, pri kateri so izdali tudi vse naslednje studijske albume.

V kasnejšem obdobju delovanja, se je skupini pridružil tudi basist Jon Poole, ki igra danes pri britanski progresivnorockovski zasedbi Lifesigns in pa iranski glasbenik Kavus Torabi, sicer vodja zasedb Knifeworld in današnje inkarnacije ikonskih Gong, pri čemer ga je za prevzem častnega mesta vodje Gong, tik pred smrtjo, blagoslovil sam pokojni Daevid Allen osebno.

Leta 2008 je Tim Smith utrpel srčni napad, kar je privedlo do tega, da je prišlo v njegovem telesu do pomanjkanja kisika, kar je povzročilo poškodbo možganov. Smith je kasneje živel z nevrološko motnjo imenovano distonija, kar je privedlo do tega, da se je kariera Cardiacs, pa tudi drugih Smithovih projektov, morala skleniti prej, kot bi se sicer.

Smith si je v zadnjih letih življenja bistveno opomogel in tako je lahko sodeloval pri reviziji drugega Sea Nymphs albuma “On The Dry Land”, ki je nastal leta 2016 ob skupnem sodelovanju s svojo partnerko Sarah Smith in Williamom D. Drakeom.

Še nedavno tega so na spletni strani Just Giving zagnali dobrodelno kampanjo kjer se je nabralo 40.000 funtov namenjenih za zdravljenje Tima Smitha.

Cardiacs so s svojim glasbenim vizionarstvom navdihovali generacije skupin in to znotraj različnih glasbenih žanrov, vse od nu-metala do avantgardne in eksperimentalne rock glasbe. Za velik navdih jih štejejo mdr: It Bites, Marillion, Blur, Tool, Korn, Tom Yorke (Radiohead), Mike Vennart (Oceansize), Mike Patton (Faith No More) Shane Embury (Napalm Death), Steven Wilson, Mikael Akerfeldt (Opeth), Leech Woman, The Monsoon Bassoon, The Scaramanga Six, Battles in The Wildhearts.

Uradni vzrok Smithove smrti ni znan.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki