U.D.O.: Live in Bulgaria 2020 – Pandemic Survival Show (2CD/Blu-ray)

0 166

Založba: AFM Records
Datum izida: 26. 3. 2021
Dolžina albuma: 148.15 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 9.5/10


Legendarni Udo Dirkschneider, mož, ki je soustanovil prvo skupino v zgodovini nemškega heavy metala Accept in katerega na miljo prodorni in karizmatični vokal pozna vsakdo, ki stavi kaj na klasični metal stare šole, je s svojo U.D.O. ekipo 18. 9. 2020 v bolgarskem Plovdivu razvnel 2.500 norih oboževalcev, in to sredi leta, ki bo v svetu metala in glasbe nasploh za vedno obveljalo kot »najtišje«.

U.D.O. se torej vračajo s svojim novim in skupno petim koncertnim albumom kariere. Leto 2020 je bilo trdovratno in polno težkih preizkušenj, skupini pa je torej tistega septembrskega dne lani, ob strogih ukrepih zaradi pandemije, le uspelo izpeljati koncertni nastop v starorimskem amfiteatru sredi bolgarskega Plovdiva. Prvega in edinega v tistem letu.

Skupina je sicer v lanskem juliju izdala pravzaprav novi studijski album z naslovom »We Are One«, ki pa je na nek način toliko album skupine U.D.O., kot državnega orkestra Nemške vojske – več podrobnosti v RockLine recenziji. Za »Live in Bulgaria 2020 – Pandemic Survival Show« je skupina smiselno sledila zadnjemu čistokrvnemu U.D.O. albumu, to je »Steelfactory«, ki je izšel v poznem poletju 2018 (RockLine recenzija). Zadržala odrske kulise in v repertoarju več točk aktualnega albuma. Bend je ta album konkretno in obilno predstavljal po svetu, k sreči je izšel toliko prej, da je bend lahko izvedel nekaj konkretnih turnej, pa tudi nastopov na poletnih festivalih, bukirane pa ima za letošnjo jesen ter že za začetek leta 2022 še vedno sveženj koncertov v prid podpori albuma. Kakorkoli, kdor je spremljal skupino zlasti skozi koncertno obdobje 2019, ve približno kako je izgledala set lista. Nobenih Accept komadov. Samo U.D.O. Nemara bo to U.D.O. puriste nekoliko zmotilo, saj v svoji zbirki še nimajo nobenega koncertnega albuma zasedbe U.D.O., ki bi bil v celoti sestavljen le iz U.D.O. repertoarja. No, »Steelfactory 2018/2019« turneja, je bila za kaj takšnega namreč idealna priložnost.

No, za koncert v Plovdivu pa je ikonski pevec s svojo ekipo repertoar prevetril tako, da je vanj je vrnil Accept klasike. Tako že zelo zgodaj preseneti na set listi odlična »Metal Heart« klasika Midnight Mover, na sredino repertoarja je dodana Princess of a Down – kot v ne tako oddaljenih Dirkschneider časih. Sicer pa je zlasti spremenjen zaključni del koncerta, ki dosega svoj kumulus skozi izvedbo Accept klasik Fast as a Shark, Metal Heart (v kateri fascinira duhovita integracija Bachove Tokate in Fuge v D-molu)  in seveda neizbežna Accept klasika vseh klasik, to je Balls To the Wall. Ta koncert pa ni dolg (le) dve uri, pač pa izmeri v dolžino kar dve uri in dvajset minut. Tudi po tem je nekaj posebnega.

U.D.O. so po koncu vseh Dirkschneider koncertov še enkrat prevetrili postavo. Vanjo so integrirali slovenskega briljanta na bas kitari Tilna Hudrapa (v repertoarju ima solo točko) in nemškega kitarista Fabiena Dammersa. Udo Dirkschneider je tako ob bobnarju in sinu Svenu ter izjemnemu ruskemu kitaristu Andreyu Smirnovu uspel sestaviti ekipo, ki legendarnega pevca drži skozi približno dve urne predstave novih U.D.O. časov, vseskozi visoko na krilih. Možakar deluje na odru pomlajeno, prenovljeno, izžareva zavzetost in nad vsem za svoja leta neverjetno vokalno silovitost. Računajte, da je v začetku letošnjega aprila napolnil neskromnih 69. let, njegov vokal pa ob tem vzdržuje neverjetno kondicijo in ohranjenost. In ob takšni ekipi, ki jo ima v tem trenutku, Udo vsaj naslednjih deset let še ne bo razmišljal o možni upokojitvi. Prepeva fenomenalno. Ko prisluhneš detajlom U.D.O.  komadov kot so Vendetta, Timebomb, ali nove Hungry And Angry, ob dejstvu da dobivajo Accept klasike tisto pravoverno konturo, ki Hoffmannovim Accept danes brez Udovega unikatnega in edinstvenega vokalnega pristopa vsekakor krvavo manjka, je naravnost osupljivo, kako ostaja vokal Uda Dirkschneiderja skozi njegovo biblično glasbeno kariero nedotaknjen. Da ne govorim o bravurozni eksekuciji mladih prvoborcev, ki spremljajo vokalno legendo metala. Ekipni učinek deluje, kot bi se pisal sodni dan. Zadnji dan človeštva. Tik pred apokalipso. K vsemu temu prišteješ učinek razbeljenega bolgarskega občinstva, ki dodaja izdelku toliko večji čar.

»Live in Bulgaria 2020 – Pandemic Survival Show«, je obveza za vse ljubitelje skupine U.D.O. Sploh za vse tiste, ki so skupino uspeli ujeti na katerem od koncertov posvečenih podpori albuma »Steelfactory«. Da ne govorimo o vseh srečnežih, ki so tistega septembrskega dne 2020 zavzeli svoje mesto v edinstvenem okolju starorimskega amfiteatra. Tu je že nastopilo nekaj svetovno priznanih zasedb, ki so svoje nastope kasneje kronale z izidi koncertnih albumov. Od Asia, do Sons of Apollo in Devina Townsenda. Dostopen je tudi nastop zasedbe Marillion, ki ga skupina prodaja na svoji spletni strani kot »bootleg«. Torej edinstven ambient, ki je generator nič manj edinstvenih predstav, kar velja tudi za ta U.D.O. koncert in kar je skupina modro izkoristila. Posnela in izdala novi koncertni dokument.  Kot povedano. Udo Dirkschneider in ekipa vnovič fascinirajo v svojem unikumu in briljantni ter neverjetno korektni izvedbi, ki jo razganja od spleta mogočnih izkušenj, kilometrine, superiornega medsebojnega zaznavanja, perfektno izbrušene in v zadnji detajl poštudirane odrske eksekucije. Skratka, superlativov enkrat več ne zmanjka, ko vodi »Live in Bulgaria 2020 – Pandemic Survival Show« od prve do zadnje sekunde poslušalca skozi zapuščino okostenele prvinske šole nemškega heavy metala in ga skozi visoko oktanski juriš enkratne in prvinske heavy metal magije, nenehno drži strumno na konicah prstov emocionalnih tenzij ter strasti.  

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
CD1
01 Tongue Reaper (04:35)
02 Make The Move (04:33)
03 Midnight Mover (04:32)
04 Wrong Side Of Midnight (04:28)
05 Metal Machine (04:53)
06 Independence Day (07:22)
07 Rose In The Desert (06:16)
08 Vendetta (04:46)
09 Rising High (04:04)
10 Prologue: The Great Unknown (02:23)
11 In The Darkness (04:57)
12 I Give As Good As I Get (04:59)
13 Princess Of The Dawn (11:28)
CD2
01 Timebomb (05:13)
02 Drum Solo (04:10)
03 Bass Solo (03:41)
04 Hungry And Angry (04:21)
05 One Heart One Soul (06:22)
06 Man And Machine (06:48)
07 Animal House (04:46)
08 They Want War (05:22)
09 Metal Heart (11:01)
10 Fast As Shark (05:26)
11 Balls To The Wall (10:41)
12 Outro (Stillness Of Time) (01:09)

Zasedba:
Udo Dirkschneider – vokal
Andrey Smirnov – kitara
Fabian “Dee” Dammers – kitara
Tilen Hudrap – bas kitara
Sven Dirkschneider – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki