Van Der Graaf Generator: Live At Rockpalast – Leverkusen 2005

Live at Rockpalast

0 147

Založba: ℗© M. i. G. – music
Datum izida: 25.05.2018
Ocena: 9 /10

Petega novembra 2005 so kultni angleški progresivci Van Der Graaf Generator nastopili v dvorani Rockpalast sredi nemškega mesta Leverkusen. Van Der Graaf Generator so bili leta 2005, med »Present« (2005) turnejo, v naravnost fantastični formi, saj so se po vnovični združitvi nahajali v svoji štiričlanski, klasični postavi, ki je poleg kreativnega vodje Petra Hammilla na vokalu, kitari in klavirju vsebovala še Hugha Bantona na orglah, Guya Evansa na bobnih ter Davida Jacksona na saksofonih in flavti. Kočni rezultat omenjenega koncertnega nastopa je bil DVD/dvojni CD »Live at Rockpalast – Leverkusen 2005«, katerega se lahko uvrsti med ključne koncertne albume v povesti kultnih mojstrov mračnjaško obarvanega progresivnega rocka.

Znanilci postapokaliptičnih futurističnih glasbenih vizij so med nastopom v dvorani Rockpalast odigrali nekatera ključna dela iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja kot so »The Undercover Man«, »Scorched Earth«, »The Sleepwalkers«, »Darkness«, »Childlike Faith in Childhood’s End«, »Killer«, »Wondering« in »Man-Erg« ter »Every Bloody Emperor« in »Nutter Alert« s tedaj aktualnega albuma »Present«. VDGG se na tem koncertnem dokumentu na neverjetno suveren način sprehodijo skozi nekatera ključna poglavja svoje kariere vse do zmagovitega, epskega zaključka z »World Record« (1976) umetnino »Wondering«.

Člani VDGG tedaj že dolgo niso bili več mladi, vseeno pa so na svojih nastopih generirali toliko neukročenega elana kot ga na odrih zlepa ne premore večina veliko mlajših skupin. Hammill je tedaj lahko še z lahkoto dosegal izredno visoke vokalne linije, ki jih dandanes ne more več, medtem ko je ob poslušanju teh posnetkov vedno bolj jasno kako pomembno vlogo je na VDGG zimzelenih igral Jacksonov saksofon.

»Live At Rockpalast« je imeniten koncertni posnetek, ki je mojstra Hammilla in njegove tri pajdaše ujel v neverjetni koncertni formi sredi kratkotrajnega obdodbja tik po vnovični združitvi. Van Der Graaf Generator so bili v svoji klasični zasedbi, še posebno na koncertnih nastopih, pravi monstrum, zato je Jacksonov odhod kmalu po koncu »Present« turneje izpadel še toliko hujše za dolgožive progresivce, ki so sicer nadaljevali naprej vendar je brez saksofona in flavte v njihovem zvoku vedno manjkal zelo pomemben zvočni element.

avtor: Peter Podbrežnik

Seznam skladb:
CD1:
1. The Undercover Man (7:09)
2. Scorched Earth (9:39)
3. Every Bloody Emperor (7:36)
4. Lemmings (13:57)
5. Darkness (7:52)
6. Chidlike Faith in Childhood’s End (12:28)

CD2:
1. The Sleepwalkers (10:38)
2. Nutter Alert (7:01)
3. Man-Erg (12:29)
4. Killer (8:33)
5. Wondering (6:37)

Glasbeniki:
Peter Hammill – vokal, kitara, klavir
Hugh Banton – orgle, bas pedala
David Jackson – saksofon, flavta
Guy Evans – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki