Vanden Plas : Live & Immortal

0 126

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 5. 8. 2022
Produkcija: Vanden Plas & Markus Teske
Dolžina albuma: 100.50 min
Zvrst: Progressive Metal
Ocena: 9.0/10


Vanden Plas, dolgoživi nemški progresivni metalci, so v začetku letošnjega avgusta izdali novi koncertni album “Live & Immortal”. To je skupno tretji koncertni album, vse od njene ustanovitve skupine, ki sega v (pradavno) leto 1986. Prvi »Spirit Of Live« je izšel leta 2000, drugi »The Seraphic Live Works« je izšel leta 2017.

Zanimivo glede novega koncertnega dokumenta je (znova) ta, da je najnovejši izdelek podobno kot njegov koncertni predhodnik iz leta 2017, izšel z nekaj letnim zamikom glede na izvirni posnetek. Če je »The Seraphic Live Works« iz leta 2017 izhajal iz nastopa skupine na ameriškem ProgPower festivalu leta 2011, izhaja »Live & Immortal « (2022) iz prednovoletnega nastopa skupine v domačem Kaiserslauternu, z dne 30. 12. 2016. Kot namiguje naslov tretjega koncertnega dokumenta, je skupina v tistem času zastopala lik in delo obeh delov konceptualizirane zgodbe »Chronicles Of The Immortals« albumov. Ob tem je vredno dodati da je “Live & Immortal” celo prvi koncertni dokument v dosedanji Vanden Plas karieri, ki je dostopen v celoti na filmskem posnetku (DVD).

Vadnen Plas so ne glede na to, da v karieri nikdar niso prodrli med mednarodno vidnejše progresivnometalske zasedbe, kot to velja npr. za generacijske vrstnike  Symphony X, pojem izjemne kakovosti, ki jo globoko ceni njihova, sicer ne tako številna, a zvesta in predana četa privržencev. Skratka, Vanden Plas se drži tista, kot kaže usodno povezana karakteristika, da za svojo dolgoletno aktivnost, ter serijo izjemno kvalitetnih izdelkov, nikdar niso prejeli prave potrditve ter da ostajajo na sceni tudi več kot 36. letih delovanja, pač ‘blago’ prezrti.

Kakorkoli obračamo. Kdor skupino pozna, prav dobro ve, da delujejo Vanden Plas vseskozi v nespremenjeni postavi. Bodisi, ko govorimo o prvencu »Colour Temple« iz leta 1994 ali zadnjem, to je znova odličnem albumu »The Ghost Xperiment – Illumination« (2020 – RockLine recenzija). Prav to pa je eden izmed garantov njene neprebojnosti, neomajnosti ter kljubovanja, v tej, na nek način usodni obsodbi biti ‘le večni del’ klubske scene. Kakovost je drugo ime za Vanden Plas, to pa krona tudi novi koncertni dokument »Live & Immortal«, ki postreže glede na leto njegovega nastanka in takratni repertoar več razgibanosti.

Vanden Plas so izid koncertnega dokumenta na nek način zelo potrebovali. Repertoar prvega »Spirit of Live« velja danes za skoraj prazgodovinskega, medtem ko je njegov naslednik iz leta 2017 osredotočen pretežno na eno urno izvedbo takrat aktualnega »The Seraphic Clockwork« (2010). Ker gre pri »Live & Immortal« za koncertni nastop v izmeri ure in 40. minut, sega konkretneje v prerez diskografskega opusa skupine ter prinaša v tem oziru več želene uravnoteženosti. Bend je glede pogrešanih favoritov poskrbel za silno dobrodošlo popestritev z integracijo briljantne »Beyond Daylight« (2002) balade Secret Flower Fields. Tu so tudi tri točke »Far Of Grace« (1999) albuma, začenši z Into the Sun, pa mračno I Can See ter v drugi polovici koncerta Iodic Rain, ki so vse zastopane že na »Spirit Of Live«, a v set listi preprosto morajo biti. Zanimivo, da je v repertoarju ‘kratko potegnil’ album »The God Spirit« (1997), medtem, ko je prvenec »Colour Temple« (1994) znova zastopan (le) z njegovim vrhuncem, to je fantastično How Many Tears. Te udarne točke iz prve ere skupine, perfektno uravnovešajo oziroma razbremenjujejo v set listi komponistično zahtevnejše točke, ki jih zastopajo zlasti skladbe obeh »Chronicles Of The Immortals« albumov ter albuma »The Seraphic Clocworks« (2010). Veliki finale (obvezni dodatek) tega dokumenta poosebljata dve »Christ 0« (2006) klasiki Postcard To God in naslovna skladba albuma, kar zagotavlja kreacijo atmosferičnega krešenda prav v sklenitvi koncertnega nastopa.

Da je izvedba vsega materiala na čelu z vrhunsko vokalno predstavo pogonskega motorja skupine, to je vokalista Andyja Kuntza, blizu besede ‘brezhibno’, ni treba dodajati. Delavna kemija vzpostavljena na temperaturo blizu peklenske vročice, nizanje dramatično bombastičnih vzdušij, slikovite pasaže tehnično bravuroznih avantur soliranja na relaciji Stephan Lill (kitara) – Günter Werno (klaviature) ob kontrastni, dinamični, vseskozi progresivno raziskujoči in silno intenzivni ritmični navezi Torsten Reichert (bas kitara) in Andreas Lill (bobni), ostajajo pojem, ki postavlja lik in delo Vanden Plas, ne le na posebno mesto v svetu progresivnega metala, pač pa zagotavlja skupini (vsaj doma – to je v Nemčiji) z naskokom vodilni položaj. Ko dejstvo te kakovosti, ki je produkt izredne večletne koherence in kompaktnosti kvinteta, razširimo v primerjavah s podobnimi generacijskimi vrstniki na širši del stare evropske celine, pa ostajajo Vanden Plas, kljub krivični prezrtosti, tudi danes v sami špici.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
CD1
1. Intro (Vision 1Ne)
2. Godmaker
3. Into The Sun
4. Frequency
5. Scarlet Flower Fields
6. Holes In The Sky
7. I Can See
8. Diabolica Comedia
9. Stone Roses Edge
CD2
1. How Many Tears
2. The Last Fight
3. Iodic Rain
4. The Final Murder
5. Christ 0
6. Postcard To God

DVD/Blu-ray
1. Intro (Vision 1Ne)
2. Godmaker
3. Into The Sun
4. Frequency
5. Scarlet Flower Fields
6. Holes In The Sky
7. I Can See
8. Diabolica Comedia
9. Stone Roses Edge
10. How Many Tears
11. The Last Fight
12. Iodic Rain
13. The Final Murder
14. Christ 0
15. Postcard To God

Zasedba:
Andy Kuntz – vokal
Stephan Lill – kitara
Andreas Lill – bobni
Torsten Reichert – bas kitara
Günter Werno – klaviature


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki