Stratovarius: Survive

0 152

Založba: earMUSIC Records
Datum izida: 23. 9. 2022
Produkcija: Matias Kupiainen
Zvrst: Power Metal
Dolžina albuma: 58.06 min
Ocena: 8.5/10


Stratovarius so skupina, ki je je popolnoma jasno kaj pomeni preživetje. Vstati iz pepela tudi potem, ko te odpišejo vsi. »Survive« je peti album po letu 2008 novo rojenih Stratovarius. Na novi album smo, po predhodniku »Eternal« (2015), čakali krepkih sedem let kar je najdaljša časovna zanka med katerimakoli dvema studijskima albumoma te čislane in dolgožive finske power metal inštitucije.

Ne glede na to, da so skupini mnogi obrnili hrbet potem ko jo je leta 2008 zapustil njen ustanovitelj, nepozabni kitarski čarodej in virtuoz Timo Tolkki, pa so se Stratovarius iz prosto gravitirajočega padca v brezno brez dna uspeli izviti že naslednje leto, ko so izdali album »Solaris« (2009). Takrat so v svoje vrste integrirali čudežnega dečka Matiasa Kupiainena, ki sicer nikakor ni izrezljana kopija Tolkkija na kitari, je pa prav tako klasično visoko urjen kitarist, s podobno filozofijo komponiranja in aranžiranja, ki je mdr. kompatibilna klasični eri skupine kamor sodita mdr. tudi kultna power metalska albuma posneta v devetdesetih (»Episode« in »Visions«). Zgodba o novih Stratovarius je sicer brez ustanovnega poglavarja vselej diskutabilna, kot je bila tista s Thin Lizzy, ali (raje ne omenjajmo) aktualna s Queensryche, k sreči pa Tolkki v obdobju 1995 – 2000, ko so posneli Stratovarius svoje najboljše albume, ni bil več vokalist (samo kitarist).

Z obema Elements albuma ter zlasti istoimenskim iz leta 2005, se je čutilo, da kreativnost in navdih usihata, tako da je ta ‘armagedon’ in transformacija, bila nujna (ter celo koristna) za prihodnost skupine, v kateri sta danes iz tiste zlate ere le še vokalist Timo Kotipelto ter mojster na klaviaturah Jens Johansson.Torej, da. Jasno je namreč, da je bend tranzicijo ‘bibličnih razsežnosti’ potreboval, da je lahko sploh nadaljeval s kariero, četudi bi mnogi rekli, da bi bilo bolje, če bi pri tem spremenili tudi ime. A tu smo znova pri tistem tehtanju. Ime Stratovarius nekaj velja v svetu power metala, zato ga velja ohraniti. Je pa res, da slogovno vsi post Tolkki era albumi vzdržujejo kredibilno priključek z albumi izdanimi v eri s Tolkkijem.

Da. Kotipelto in njegov prepoznavni karizmatični vokal, kar je velik adut. Četudi skupina več ne polni srednje velikih do velikih prizorišč in bi denimo ob prihodu v Slovenijo sredi Orto bara zbrala mogoče 300 ljudi (v najboljšem primeru – to je s ‘prilivom’ fenov iz Hrvaške in Furlanije), jo vlečejo ven zelo kakovostni do odlični post Tolkki era albumi, med katere zagotovo sodi tudi najnovejši novi »Survive«. To je veljalo tudi za predhodnika »Eternal« (2015). Bend vzdržuje to izredno komponistično koherenco, prav tako pa je zelo uspešna v rekreaciji tistega, kar je počela v svojem zlatem obdobju delovanja. »Survive prinaša silno muzikalnost. Nalezljivost. Pomp in bombastiko, ki je na moč zavidljiva in ki jo ne zna razviti vsaka skupina, kar je dokaz, da vzdržuje ekipa v današnji postavi, ob nesluteni talentiranosti  ter razkošju pridobljenih izkušenj, tudi odlično kemijo, ki povezuje člane kvinteta. Novi album zgrabi že takoj. Ob otvoritvi s pospešeno in v visoko učinkujočem refrenskem napevu ‘odšvasano’ naslovno skladbo. Pričakovana otvoritev. V visoko pospešenem tempu. V tem ostaja album tudi v nadaljevanju, ko juriša dalje z Damned. Bombastika čvrsto grabi preko albuma tudi, ko si sledita Broken in Firefly. Napevi se preprosto hipno prevrtajo v uho.

Neo-klasicizem ostaja v pajdašenju s power metal izkaznico skupine, pravzaprav njen obvezni hišni inventar tudi na novem albumu. In več. Že davno tega je dobil pri Stratovarius svoje državljanstvo. In tako ostaja tudi v letu 2022. Preciznost ubrane ritmične kinetike, razvoj ultra-sonične hitrosti, grabežljivi napevi s pravo mero bombastike ter razpoloženjskim krešendom v refrenskih napevih, obenem pa silno spravljiva in visoko funkcionirajoča naveza dveh vrhunskih virtuozov Kupiainena ter ‘levjesrčnega’ Johanssona (mdr. tudi vselej ko se znajdeta med navzkrižnimi rafali solističnih vragolij), učinkuje v skupnem seštevku močno prevzetno. K temu dodaš že pregovorno podrejanje iskanju ‘perfektnih melodij’ in vsa reč dobi več kot potenten obris komponističnega perfekcionizma!

»Survive« je album, ki pomeni kvintetu več kot si nemara mislimo. Stratovarius so preživeli še en armagedon imenovan ‘lockdown’ ter se po sedmih letih vrnili z novim, silno izpiljenim in dovršenim izdelkom, ki vzdržuje priključek tako z albumi izdanimi od leta 2009 dalje, kot tudi časi iz globine devetdesetih, ko je skupina s kultnimi klasikami orala ledino vzponu power metala. Svojo visoko angažiranost ter idejno navdahnjenost v novih časih krona sklepna, sila ambiciozna kompozicija, skovana v slogu mini epske simfonije, to je Voice Of Thunder. Pisto zanj položi tik prej Before The Fall – še ena visoko udarna ter muzikalno hipnotično nalezljiva kompozicija albuma. Album je v izmeri dolg več kot 58. minut kar je veliko. A v navdahnjenosti in izpiljenosti preko minuaže ne popušča, obenem pa je učinkovito ožigosan z elementi, ki bodo združili privržence skupine vseh er delovanja, kot tudi vse ostale, ki se požvižgajo na ‘viharno zgodovino’ tranzicij postave skupine, ter iščejo v prvi vrsti pravo in okostenelo, če ne kar starošolsko visoko estetsko re-kreacijo evropskega power metala.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Survive
2. Demand
3. Broken
4. Firefly
5. We Are Not Alone
6. Frozen In Time
7. World On Fire
8. Glory Days
9. Breakaway
10. Before The Fall
11. Voice Of Thunder

Stratovarius so:
Timo Kotipelto – vokal
Matias Kupiainen – kitara
Jens Johansson – klaviature
Lauri Porra – bas kitara
Rolf Pilve – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki