Vega: Anarchy And Unity

0 97

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 17. 9. 2021
Produkcija: Vega
Dolžina: 48.43 min
Zvrst: Melodic Rock / Hard Rock
Ocena: 8.5/10


Vega so britanski hard rock in melodični rockerji, ki jih sestavlja četa izkušenih in prekaljenih glasbenikov z jasno izdelano glasbeno vizijo. No, vsaj v tistem kar počnejo že skoraj 15 let, so svojo obrt izpilili do perfekcije, kar pomeni da prinaša vsak novi album garant kakovosti. Pomislite, Britanci. In to možakarji, ki so konkretno zabredli v srednja petdeseta. Ustvarjajo poanto hard rocka, ki je nekakšna naslednica živahnega utripa AOR glasbe in hard rocka osemdesetih, kot se je takrat bohotil na britanskem otočju, v svojem revitalističnem recikliranju, ki ne prinaša glasbene revolucije, pa vzdržujejo Vega izredno integriteto in kredibilnost.

Ker smo vsi zabredli v stanje uživanja življenja izpod Covid-19 kulise, ki traja že skoraj dve leti, so tudi Vega dobili prepoved koncertiranja. Zato so se osredotočili na pisanje novega avtorskega materiala. V lanskem letu je izšel »Grit Your Teeth« (2020, RockLine recenzija), in po dobrem letu ga je nasledil »Anarchy And Unity«, skupno sedmi studijski album skupine. V vmesnem času je prišlo do rokade v postavi, ekipi pa sta se pridružila novi kitarist Billy Taylor, ki je prebegnil iz vrst rojakov Inglorious ter bobnar Pete Newdeck, ki ga mnogi poznate iz zasedb Nitrate ter Midnight City. Preostanek seksteta pa še naprej zapolnjujejo nadobvezno prvo grlo skupine Nick Workman, kitarist Marcus Thurston in brata James in Tom Martin, ki skrbita za klaviature (James) in bas kitaro (Tom).  

Za razliko od »Grit Your Teeth« deluje »Anarchy And Unitiy« na trenutke kanček mračneje, več melodij je zapeljanih skozi glavne motive molovsko, zato ne vzbuja takšnega ‘party time’ momenta, kot bi od skupine pričakovali in kot je to izžareval predhodnik. Anarchy And Unitiy poseduje nekaj izjemno močnih točk, ki kipijo od pompa in grabežljive muzikalnosti, kar velja takoj za njegovo otvoritev, ko se uvodoma pojavi Beautiful Lie, z enim najbolj gorečim in popadljivim rifom albuma. Na trenutke je ta moment mračnosti izrazito poudarjen zlasti v točkah, ki so podkovane z režeče neposredno postavljenim fraziranjem, kot je to ujela ena najtrših skladb albuma Bring The Riot. V tovrstno teatralnem pompu se razvija tudi Ain’t Who I Am, kjer fascinira kombinacija hipne podkožne nalezljivosti, ki jo generira muzikalnost ter gradacija razpoloženjskih stanj, s krešendom v rušilnem refrenskem napevu. Glede vibracije se obema skladbama na ped približa v drugi polovici tudi skladba Glow.

Tudi preostanek albuma se bohoti v prevzetnem iztržku šelesteče mineštre pretanjenega aranžiranja, v katerem najdejo visok nivo spravljivosti kitarski rifi, klaviature ter krepostna ritem sekcija. Nad vsem pa je treba znova izpostaviti vrhunsko vokalno predstavo Nicka Workmana, ki da je ne le skladbam, pač pa skupini kot celoti, esencialne, bistvene elemente, ki gradijo sam ekspresivni karakter te zelo kvalitetne in izkušene skupine.  Odveč je dodajati, da je bistveni gradnik visoko kipečih razpoloženjskih stanj odlična zasnova in aranžiranje večdelnih harmoničnih napevov, ki opremljajo vodilno vokalno predstavo Nicka Workmana. Velja izpostaviti tudi sam rep albuma, ki ga sprva zastopa skadba Had Enough z prisotnim AOR momentom, za kar skrbi zlasti zvočni značaj ‘eighties’ sintetizatorjev, ter sklepna 2Die4, ki je trenutek vznemirljivega druženja pop retorike z značajem hard rocka osemdesetih, kar pomeni da prinaša na album večji ekspresivni odklon, ki pa sicer poznavalce skupine ne bo presenetil.

Bend je v enem samem letu pripravil kar dvanajst povsem novih avtorskih skladb, kar je veliko, a glede na kvaliteto točk, to vseeno pomeni, da ohranjajo Vega več kot zavidljivo formo komponiranja. Rezultat tega je nov impresivni Vega album, ki ne preseneča v ničemer. Skupina ostaja močna v tistem kar najbolje obvladuje. Čvrsto se oklepa formule komponiranja, ki ji prinaša zmagovalni poker asov in tudi tokrat ni nič drugače. »Anarchy And Unity« je nov več kot odličen studijski dosežek skupine Vega, ki ga imajo njeni privrženci vsekakor v svoji albumski zbirki.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Beautiful Lie
2. Sooner Or Later
3. End Of The Fade
4. Ain’t Who I Am
5. Welcome To Wherever
6. Bring The Riot
7. Live For Me
8. Kneel To You
9. Glow
10. C’mon
11. Had Enough
12. 2Die4 

Zasedba:
Nick Workman – vokal
Tom Martin – bas kitara
James Martin – klaviature
Marcus Thurston – kitara
Billy Taylor – kitara
Pete Newdeck – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki