Vega: Grit Your Teeth

0 95

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 12. 6. 2020
Produkcija: The Graves Brothers
Dolžina albuma: 42.33 min
Zvrst: Melodic Rock/Hard Rock
Ocena: 8.0/10


Vega so izkušeni melodičnorockovski kvintet, doma iz Velike Britanije, ki v relativno kratkem obstoju dobrih desetih let svojega delovanja v letošnjem letu izdaja že svoj šesti studijski album. »Grit Your Teeth« je vsekakor še en tipski album skupine, na katerem Vega ne odstopajo od svoje preverjeno učinkujoče recepture, zavezani melodičnorockovskemu zvoku.

No, da se Vega vseeno ne bi preveč ponavljali, so za novi album k sodelovanju pri oblikovanju zvočnih karakteristik vpoklicali tandem The Graves Brothers, ki je znan po tovrstnem sodelovanju oblikovanja zvoka albumov skupin Asking Alexandra,  Funeral for Friend in The Family Ruin. Vega so si namreč omislili posneti in izdati enega najtrših albumov dosedanje kariere, osvežiti in modernizirati svojo zvočno podobo, ob tem pa zadržati bistvene karakteristike glasbenega dosjeja, da jih integracija novosti ne bi odstrelila predaleč od okusa njenih zvestih privržencev.

Bend si je zlasti zavoljo konkretne kilometrine svojih članov, ki so si pred formacijo skupine Vega nabirali izkušnje znotraj različnih skupin in projektov, še zlasti pa zavoljo dobrih vez in poznanstev, prerasli v dobro znano ime, ki iz leta v leto vzbuja vse več melodično rockovskih simpatij, pa tudi simpatij AOR revitalizma. Veliko je k temu med drugim prispevalo  tudi druženje z Down And Outz Joea Elliota (Def Leppard) ter redne koncertne predstave skupine v družbi uveljavljenih imen, kamor sodijo mdr. Skid Row, Last in Line, FM, Magnum, Quireboys, Joe Elliott’s Down and Outz, Dan Reed Network ter ne nazadnje velikana svojih glasbenih obrti, Def Leppard in Whitesnake. Zato niti ne preseneča več, da se je predhodni album zasedbe Vega, to je »Only Human«, ob svojem izidu pred tremi leti zavihtel na tretje mesto lestvice »UK National Rock Chart«, kjer je dihal tesno za ovratnik novemu albumu zasedbe Shinedown ter kazal hrbet takrat aktualnemu studijskemu dosežku skupine Black Stone Cherry. Primerjava je na mestu, saj so Vega glasniki žanrskega revitalizma, ki črpa iz fosilne arhaičnosti AOR-a in predstavlja danes vrsto »glasbenega podzemlja«.

Kvintet je znova spravil skupaj enajst pretanjeno skvašenih melodičnorkockovskih antemov, ki pa jih spremlja večja mera ostrine kitarskega fraziranja, pa tudi siceršnja celokupno višja produkcijska »nazobčanost«. Kitare so našobljene in zvenijo kanček umazano, obenem pa skupina zelo spretno kombinira ta element (zlasti v kiticah) z organsko slečeno naravo zvokov akustične podprtosti. Kot ste verjetno že sami predvideli, ohranja skupina tudi na albumu »Grit Your Teeth« dovolj komponistične pregnanosti in »zvitosti«, da komadi v kombiniranju udarnosti z muzikalnostjo hipoma zgrabijo. Nick Workman zadržuje izvrstno vokalno formo in refrenski napevi, podprti z multi-vokalnimi harmonijami, se šibijo od plasmaja bombastike ter pompa. Komponistično dosegajo skladbe med seboj kakovostno enakovrednost, kar pomeni, da druga drugi zelo uspešno kradejo pozornost na albumu. To pomeni, da je na albumu razvita nenehna visoko vibrantna dinamika razvoja dogodkov. Slikovite modulacije v mid-eight pasažah zgolj potrjujejo, da so Vega mojstri postavljanja kompozicij, ki dobro razumejo, kaj pomeni vzdrževanje visoko muzikalnega in bombastičnega izplena.

»Grit Your Teeth« ne prinaša nič novega, česar skupina ne bi že večkrat povedala. Odklon v produkciji, ki je naklonjen trše zvenečim strukturam. To je edina sprememba. Enajst tipsko skomponiranih antemov, ki se prilegajo kalupu skladb skupine starejšega izvora. Ljubitelji in poznavalci skupine bodo z »Grit Your Teeth«, novim Vega albumom  poredno zvenečega naslova, doživeli nov visoko oktanski krst zbadljivih melodičnorockovskih vraž »po britansko« in prešernega »party time« pobalinstva. Glasbena formula, ki se je Vega še naprej pridno drži. In ne nazadnje, zakaj bi bilo sploh drugače, ko si s takim trikom vedno znova priigrajo zmagoviti poker asov.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Blind
2. (I Don’t Need) Perfection
3. Grit Your Teeth
4. Man On A Mission
5. Don’t Fool Yourself Again
6. Consequence Of Having A Heart
7. This One’s For You
8. Battles Ain’t A War
9. Save Me From Myself
10. How We Live
11. Done With Me

Zasedba:
Nick Workman – vokal
Marcus Thurston – kitara
Michael Kew – kitara
James Martin – klaviature
Tom Martin – bas kitara
Martin Hutchison – bobni


Vega – (I Don’t Need) Perfection (uradni video)
Vega – Don’t Fool Yourself Again (uradni video)
Vega – “Grit Yout Teeth”
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki