Wild Strings Trio: Lost Weekend

0 59

Založba: Celinka
Datum izida: 24.05.2016
Dolžina albuma: 58.15 min
Produkcija: Janez Križaj
Zvrst: Etno / Folk / Neo-Classical
Ocena: 9.0 / 10


Wild Strings Trio je še en nevsakdanji, pa zato toliko zanimivejši projekt. To pot so »prekrižali« svoje instrumente v svojevrstni glasbeni pasijon slovaška glasbenica Petra Onderufova (viola), francoski čelist Toby Kuhn in slovenski kitarist Aleksander Kuzmič. Album »Lost Weekend« pooseblja z izjemo treh prearanžiranih tradicionalnih ljudskih skladb balkanskega, točneje makedonskega porekla, v celoti avtorska glasba tria.

Že sama kombinacija instrumentov, še bolj pa sama glasbena ozadja iz katerih izhajajo posamezniki tria z geografskim poreklom vred, namigujejo na to, da je pred nami posebna glasbena avantura. Wild Strings Trio dostavlja namreč eklektično glasbeno mešanico, ki jo zaznamuje v celoti instrumentalna glasba. Živopisani glasbeni makrame oblikujejo elementi neo-klasične glasbe, tradicionalnega folk melosa (največkrat se trio obrne po navdih na balkanski polotok, pa tudi keltska melanholija mi ni tuja), sam dodatek glasbenega eksperimentiranja, pa vzbuja tudi jazzovske asociacije. Trije glasbeniki razvijajo skozi material izredno, skorajda intuitivno zaznavanje, ko se združujejo v to enovito in edinstveno glasbeno slikanico. Medsebojno zaznavanje trojke je izredno. Album »Lost Weekend« je zbir neverjetne poslušljivosti, ki je pretkano okrašena in zabeljena z improvizacijskimi vložki. Le ti so vseskozi podrejeni vodilnim motivom, ki vzdržujejo skladbam kompaktno formo, na tak način pa ni niti v enem trenutku ogroženo kompaktno formatiranje kompozicij. Muzikalično izpovedna moč tega albuma je posledično izredna. Občasna ritmična vihravost, zlasti v točkah, ko se trio zapodi v balkanskemu sentimentu naproti, pa bo samodejno silila vašo dušo in telo v stanje gibanja.

»Lost Weekend« je album naphan s strastmi in emocijami. Trio se na vsak dražljaj čutno čustveno odzove in album je napolnjen s kipečo čašo vihravo razuzdane izvedbene šegavosti, ki ga spremlja radoživa igra, spet v naslednjem trenutku, pa se trio zastrmi naproti razgledom melanholije in koprneče otožnosti, ko skozi polja milo mističnega keltskega folk odzvena niza zvočne krajine. V siju s pretanjeno čutne mehkobe. Za avtorsko skladbo Snow Wolf bi človek mislil daje prearanžirana tradicionalna irska ali škotska skladba. Naslovna skladba pa pravzaprav na najlepši možni način predstavlja glasbeni princip samih vizionarskih iztočnic kreativne sfere tega tria, kot celote. Na enem mestu dostavlja učinkovito sožitje vseh treh osnovnih žanrskih elementov glasbene fuzije tria.

Kar fascinira je prav to učinkovito združevanje neoklasičnih elementov s tradicionalnim ljudskim melosom in domiselnostjo vložkov improvizacije, v samoniklo in samoraslo glasbeno mešanico, ki ji ni para in ki v izvedbenem žaru, kot ga dostavlja ta trio, ne preneha navduševati in zabavati. Žara in izvedbenega dinamita triu nikakor ne zmanjka. Od prve do zadnje sekunde tega albuma.  Čeprav prevzema viola centralno vlogo, si tudi čelo in kitara izborita dovolj pozornosti za solistične avanture. Harmoniziranje zvočne slike in njen izkoristek sta v prepletu vseh treh instrumentov optimalno izkoriščena in zapolnjena. V tem oziru je »Lost Weekend« album, ki mu ne moreš ničesar dodati, ničesar odvzeti. Zvoči namreč perfektno.

Ne čudi, da je bil album »Lost Weekend« posnet po vzoru koncertnega nastopa v studiu. Odsev sentimenta, ki ga izžareva, je zato pristen, pečaten in posledično hipoma zapeljiv. Zato velja »Lost Weekend« za album izredne karizme, izdelane glasbene izkaznice in avtorske vizije, ki zavoljo svoje nevsakdanjosti, unikata samorasle glasbene kulture in absolutne iskrenosti, hipoma prevzame.

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Lost Weekend
2. Seven7
3. Snow Wolf
4. Dragon
5. Safe
6. Boljše
7. Basicovica
8. Kopanica (Gankino Horo)
9. Jovano Jovanke 

Zasedba:
Petra Onderufova – viola
Toby Kuhn – čelo
Aleksander Kuzmič – kitara, hulusi v skladbi št. 3


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki