Wildness: Resurrection

0 115

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 14. 10. 2022
Produkcija: Eric Modin
Dolžina albuma: 47.44 min
Zvrst: Melodic Rock / AOR Revival
Ocena: 9.0/10


Wildness so skandinavski AOR/melodični rock revitalisti, ki so konec oktobra 2020 izdali odličen drugi studijski album »Ultimate Demise«. Na njem so konsolidirali svoje vrste tudi z novim pevcem Erikom Forsbergom, ki se je fenomenalno ujel s talenti komponiranja in nenazadnje vibracijo glasbene estetike, ki ji sledi revitalizem melodičnega rock žanra, recimo tistega, ki je v osemdesetih iskal ultimativno naklonjenost radijskih frekvenc.

S prestopom pod okrilje italijanske založbe Frontiers Music Srl. smo dobili še eno potrditev, da gre za izredno kakovostno zasedbo. In »Resurrection« to z naskokom potrjuje. Ne le, da je najmanj enakovreden naslednik odličnega »Ultimate Demise«, pač pa deluje v formatiranju grabežljivosti kompozicij oziroma kreiranju pomp teatra, ki mora obvezno spremljati AOR, mestoma še bolj prepričljivo. Tokrat si skladbe, ki sodijo naravnost k dolgim nočnim vožnjam po ulicah, ki so bile davno tega neonsko osvetljene, dobesedno kradejo pozornost. V refrenskem izplenu izjemne muzikalne zapeljivosti in prevzetnosti. Prvih šest skladb je odličen muzikalno hipnotični juriš, ki postreže s serijo izpiljenih refrenskih napevov. Uvodna Nightmare, pa Release the Beast ali odlični single Tragedy na poziciji št. 3. Druga za drugo držijo album na visokem atmosferičnem nivoju. A morate biti ‘AOR freak’. Šele sedma skladba je baladna (Lonely Girl). Treba je izpostaviti skladbo Down Of Forever, ki odstopa na album. Je odlična mirna točka s pridihom mistike in koprnenja ter seveda ‘debelim kosom’ melanholije, da bi ga lahko rezal. Za njo sklene album v izjemnem jurišnem nivoju fraziranja popadljiva Eternity Will Never Fall, ki ne skriva izdatnega spogledovanja z elementi heavy metala.

Ne glede da šelestijo zavese sintetizatorjev z značilnim posnemanjem zvočnih karakteristik osemdesetih, ter da skupine z izjemno spretnostjo opremlja vodilni vokal s spremljevalnimi vokalnimi harmonijami, kar je obveza vsakega dobrega AOR/melodic rock albuma, pa so Wildness zasedba z dvema kitarama. Produkcija je produkcija. V studiu je mogoče prikriti ali izpostaviti marsikaj, vendar pa zasedba definitivno ne skopari s sprožanjem decibelov distorzirane zvočne narave. A z umerjeno produkcijo, ki ne prenaša ‘surovega’ forsiranja kitar v njeno ospredje. Posnemanje zvočne narave osemdesetih je spretno vpeto v moderne prijeme studijskega piljenja.

Kompozicije deluje torej še močneje glede na predhodnik in »Resurrection« je do tega dne, kot tretji studijski album skupine, zagotovo njen najbolj imeniten in zrel dosežek v smislu doseganja artistične prepričljivosti. Skupina se je definitivno učila od Journey in klasičnega lika in dela drugih west-coast AOR zasedb osemdesetih, četudi so s svojo skandinavsko logiko recikliranja seveda zbližani z aktualnostjo rojakov, kot mdr. Palace, H.E.A.T., Arctic Rain, Perfect Plan, pa tudi Eclipse. Zelo navdušujoč tretji album zasedbe Wildness, ki je nekako z manj reklamnega ‘pompa’ uspela zavzeti mesto, ki jo pelje vse bolj in bolj med središčne skupine aktualnega pogrevanja starih AOR dni osemdesetih. Govorimo o najboljših med najboljšimi. »Resurrection« je definitivna vstopnica v za dosego takšnega statusa in eden najbolj prepričljivih dosežkov na polju AOR revitalizma v letu 2022.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Nightmare
2. Release The Beast
3. Tragedy
4. Love Resurrection
5. Best Of Me
6. The Final Fantasy
7. Lonely Girl
8. The One And Only
9. Fading Sun
10. Dawn Of Forever
11. Eternity Will Never Fall

Zasedba:
Erik Forsberg – vokal
Marcus Sjösund – bas kitara
Adam Holmström – kitara
Pontus Sköld – kitara
Erik Modin – bobni

Spremljevalni vokali:
Danny Rexon, Hank Erix, Ludvig Turner, Dani Hart


Wildness – “Resurrection” (Frontiers Music Srl., 2023)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki