Van Der Graaf Generator: The Bath Forum Concert

0 112

Založba: Cherry Red Records
Datum izida: 10. 3. 2023
Dolžina koncertnega albuma (2CD): 108.30 min
Zvrst: Progressive Rock
Ocena: 9/10


Od vseh progrockovskih pionirjev stare britanske šole so unikatni glasniki postapokaliptičnih vizij Van der Graaf Generator morda še najbolj neuklonljivi, saj njihovo jedro, kljub večkratnim razpadom skupine v prejšnjem stoletju, še vedno tvorijo trije stari pajdaši, ki so skupaj začeli sodelovati že daljnega leta 1968. To so pevski ‘gromovnik’ Peter Hammill, ki občasno zaigra tudi na kitaro ali se spopade s klavirskimi tipkami, orglarski maestro Hugh Banton, ki obenem skrbi tudi za bas linije, ter bobnarski čarodej Guy Evans. 

Kljub temu, da je sleherni član legendarnega tria, že globoko zakorakal v sedmo desetletje svojega življenja, gre še vedno za izjemne glasbenike, ki ne nehajo navduševati s svojimi koncertnimi nastopi, medtem ko tudi njihovi novejši studijski albumi dokazujejo, da še zdaleč niso za v ‘staro šaro’ ter, da je njihov specifični pristop k progresivnemu rocku, s številnimi distopično in (post)apokaliptično naravnanimi sporočili, danes zveni še bolj aktualno kot v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Vsak novi koncertni album teh dolgoživih glasbenih eksperimentalistov in inovatorjev je darilo za ‘progoljubce’ in tako je tudi v primeru »The Bath Forum Concert«, ki je bil leta 2022, pred skoraj natanko enim letom, posnet v angleški dvorani Bath Forum. Van der Graaf Generator so bili eden izmed redkih glasbenih kolektivov, ki se v obdobju ‘koronakrize’, ko se je veliko njihovih glasbenih vrstnikov pošteno preplašilo, niso zavlekli nekam v temen kot ter objokovali svojo usodo, zato so se ob prvi priložnosti, že leta 2021, podali na novo koncertno turnejo, ki je trajala vse do maja 2022. 

Izjemne vokalne sposobnosti gospoda Hammilla je, povsem razumljivo, z leti nekoliko načel zob časa, zato je na tem koncertnem posnetku razločno slišno, da ne more več doseči nekaterih visokih linij iz mlajših let. Občasno nekatere verze pri določenih izvedbah rajši kar spretno zimprovizira kot, da bi se pretirano upehal z napenjanjem glasilk. Kljub temu se mu lahko večina veliko mlajših progrockovskih pevcev še vedno prikloni, saj njegov povsem specifični, prepoznavni vokalni pristop ostaja osrednji gradnik Van der Graaf Generator glasbe in se ga lahko gleda kot na enakopraven inštrument orglam in bobnom v družbi katerih postapokaliptični gromovnik vselej uspešno prikrije svoje od nekdaj omejene kitarske sposobnosti. 

Nekatere bo morda zmotil nabor skladb, ki se za malenkost preveč naslanja na novejše Van der Graaf Generator stvaritve iz obdobja po zadnji združitvi, saj so te večinoma vsaj za razred manj zanimive od levjega deleža tistih ustvarjenih v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Obenem je treba upoštevati tudi to, da novejše verzije dolgoletnih favoritov, to pot na čelu s postapokaliptičnim epom »Childlike Faith in Childhood’s End«, anarhističnim »La Rossa«, veličastnim »Man Erg« in prelepo balado »House With No Door«, z odsotnostjo saksofona nekdanjega pihalista Davida Jacksona, nikoli ne bodo zvenele tako kot v ‘starih dobrih časih’. 

Po drugi strani je lepo slišati koncertni verziji nekoliko ‘pozabljene’ klasike »Masks« ter Hammillovega solo standarda »A Louise Is Not a Home«, ki ju ‘v živo’ Van der Graaf Generator izvajajo precej redko. Razveseljivo je, da so ne samo novejše stvaritve, temveč tudi vsi dolgoletni favoriti, odigrani izvrstno, če se seveda v zakup vzame odsotnost saksofona, medtem ko je vokalna predstava gospoda Hammilla, sploh glede na njegova leta, še vedno vredna vsega občudovanja.

»The Bath Forum Concert« je prispel kot naročen za vse dolgoletne ljubitelje lika in dela progrockovske ikone Petra Hammilla in obeh njegovih prav tako neuničljivih pajdašev iz Van der Graaf Generator kolektiva, ki so nedavno praznovali 55. obletnico ustanovitve. Za skupino, ki svojega ‘definitivnega’ koncertnega albuma do zdaj še ni izdala (niti prvi koncertni album »Vital« (1978), niti koncertna kompilacija »Maida Vale« (1994), ki sta še najbližje njihovemu zlatemu koncertnemu obdobju, nista brez različnih pomanjkljivosti), je »The Bath Forum Concert« zelo soliden dodatek k obsežni diskografiji ter posrečen koncertni dokument iz njihovega sodobnega obdobja.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik

Seznam skladb:
CD1.:
1. Interference Patterns
2. Every Bloody Emperor
3. A Louse is Not a Home
4. Masks
5. Childlike Faith in Childhoods End
6. Go
CD 2.:
1. La Rossa
2. Alfa Berlina
3. Over the Hill
4. Room 1210
5. Man Erg
6. House With No Door

Zasedba:
Peter Hammill – vokal, klaviature, kitara
Hugh Banton – klaviature, bas pedala
Guy Evans – bobni


Van Der Graaf Generator – “The Bath Forum Concert” (Cherry Red Records, 2023)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki