Airrace : Untold Stories

0 270

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 10.08.2018
Produkcija: Airrace
Zvrst: AOR / Melodic Rock / Hard Rock


Včasih je res zoprno pogrevati stare štorije, vendar v primeru Airrace drugače žal ne gre. Njihovi premori med izdajo albumov so enostavno predolgi in trajajo celo večnost. To je namreč skupina, ki je nastala v začetku osemdesetih, vzdignila kar nekaj prahu z odličnim studijskim prvencem »Shaft Of Light« (1984), vskočila v vlogo predskupine na prebojno pozicijo, ko so Airrace odpirali koncerte pred izvajalci, kot so mdr. Meat Loaf, AC/DC in celo Queen. Žal je bilo leta 1985 te zgodbe konec in Airrace so vse do leta 2011, ko je izšel povratniški »Back to the Start«, bdeli v popolni hibernaciji. »Back to the Start« je bil posnet v postavi, precej podobni tisti iz osemdesetih, bolj pomembno kot to, pa je bilo dejstvo, da je šlo za izvrsten povratniški dosežek, ki je našel kredibilen priključek z osemdesetimi leti. A potem je znova vse potihnilo in o Airrace so se izgubile prav vse sledi. No glavni pogonski motor skupine, to je kitarist Laurie Mansworth, ni izgubil volje in upanja, zlasti potem, ko je založba Frontiers Music Srl, v letu 2014, ob 30. obletnici prve izdaje, ponovno izdala debitantski album skupine »Shaft of Light«. Tako je Airrace obnovil v povsem spremen jeni, to je osveženi postavi. Ta je uspela v avgustu 2018 spraviti od sebe naposled tretji studijski album skupne z nazivom »Untold Stiores«, ki je znova izredno kvaliteten izdelek.

»Untold Stories« je dejansko vse kar stoji za imenom Airrace (vključno s predhodnima studijskima albumoma). Uspel je izpolniti glavni cilj. Kredibilno je nasledil oba predhodnika. Bend je spravil nanj 11. povsem novih skladb, ki blestijo v izjemno pestrem aranžiranju, organsko zgoščeni in živahni produkciji ter nadvse domiselnih izhodiščnih idejah samega fraziranja. Na njem lahko slišite »vse«, nad vsem pa izpiljen in samosvoj zvok skupine, ki še vedno dolguje največ zahval navdahnjenosti nad deli rock zasedb sedemdesetih, kot so Deep Purple, Whitesnake, The Sweet, Foreigner, Boston, obenem pa znajo Airrace v oblikovanju muzikaličnosti in izjemne nalezljivosti (refreni), vpeljati perfekcionizem ter estetiko, ki je (neskromno zapisano) primerljiva s perfekcionizmom in briljanco kakšnih E.L.O. Album ne lovi esence osemdesetih, niti ne tistega »nujnega« priključka s predhodnikom »Back to the Start«. Ker sledi Laurie Mansworth, svojim pravilom »igre«, je »Untold Stories« v vsem Airrace album, ki prinaša tako evolucijsko zrelostno nadgradnjo, ki jo dosega bend povsem po naravni poti.  V tem oziru sta prvenec »Shaft Of Light« ter predhodnik »Back to the Start« slogovno bolj povezana, medtem ko novi »Untold Stories« ponuja izjemno privlačno idejno in atmosferično razgibanost, v kateri so se Airrace izvrstno odrezali, v preizkušanju več receptur, ki jih je prinesel na sceno v sedemdesetih rock in roll. V tem oziru je bila osvežitev postave tako rekoč nujna, saj je Mansworth, kot vrhovni komponist, dobil povsem proste roke.  Adam Payne, je novi pevec, ki neverjetno godi tistemu, kar potrebujejo novi aranžmaji. Je neverjetno melodičen, a avtoritativen vokal, ki poseduje v ekspresiji prelepo ravnovesje med eksplozivnostjo, kot tudi sofisticiranostjo, s katero pogojuje vpeljevanje »soul« pričeske.  V izvrstni Innocence povleče njegov vokal v najvišjih legah celo na kakšnega Michaela Sweeta (Stryper).

Naveza Manswortha in nove klaviaturistke Linde Kelsey Foster je neverjetno posrečena, na kar opozori že uvodna Running Out Of Time, s pompoznim uvodom na klaviaturah, ki takoj prevzame pozornost in potem v nadaljevanju neverjetno uravnoteženim dialogom udarnega kitarskega fraziranja v kombinaciji s klaviaturami, kar izvablja tisti retrozvočni sentiment AOR estetike, čeprav ob novih Airrace nikakor ne moremo govoriti o AOR purizmu. Atmosferične vrhunce pobere, po pričakovanju hipersenzibilno skvašena muzikalična nalezljivost spevnih refrenov, ki jih večkrat kar razganja od bombastike (Running Out Of Time, Eyes Like Ice, izvrstna polbaladna Summer Rain, ali s pop karizmo okičena New Skin). Vibrantna razpoloženja krepi integracija vokalnih harmonij, kar AIrrace v aranžmajih mojstrsko obvladujejo.

Težko je najti kak minus na tem izredno dovršenem rock  in roll izdelku z izbrušeno karizmo. Izjemno je detajliran. Od neverjetno pretanjene kitarske igre Laurie Manswortha, ki, ob izjemno sočnih solažah, vpenja na več mestih posameznih točk, dodatne kitarske okraske v pasaže, do vrhunske vokalne eksekucije Adama Paynea, ter že omenjenih bombastičnih figur pretkanega aranžiranja točk.

»Untold Stories« velja za enega najboljših izdelkov na polju hard rocka oziroma, če želite tudi AOR glasbe, ki so izšli v letu 2018. Z njim Airirace neverjetno sočno premoščajo vplivna sedemdeseta, dodajajo nostalgični AOR flirt osemdesetih ter ta dva momenta stapljajo v edinstveno karizmo sebi lastnega značaja. Komaj tretji album v karieri skupine, pa zato toliko bolj jedrnat ter izjemno dovršen. Upajmo, da je Mansworth z novo ekipo našel stabilnost in da na naslednji studijski album skupine, ne bomo čakali predolgo.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.5 / 10


Seznam skladb:
1.    Running Out Of Time
2.    Innocent
3.    Eyes Like Ice
4.    Different But The Same
5.    New Skin
6.    Lost
7.    Love Is Love
8.    Men From The Boys
9.    Summer Rain
10.    Come With Us
11.    Here It Comes

Zasedba:
Adam Payne – vokal
Laurie Mansworth – kitara
Linda Kelsey Foster – klaviature
Rocky Newton – bas kitara
Dhani Mansworth- bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki