All Strings Detached: Septet

0 361

Založba: ŠKUC
Datum izida: 10.01.2020
Produkcija: Chris Eckman
Zvrst: Alternative Rock
Ocena: 9.0 / 10


Za ženski duo All Strings Detached je odločitev, da razširi svoj artizem tako, da vpne v novo kompozicije godalno sekcijo in ritem sekcijo, naravnost odlična. Ne nujna, a zelo dobra in zelo zaželena. Zakaj? Jana Beltran in Vesna Godler, ki delujeta v tem duetu, sta v letih 2014 in 2017 izdali dva albuma (“Heavy Rain” – RockLine recenzija TUKAJ, “There’s Something Painful About the Pearls” – RockLine recenzija TUKAJ), s katerima sta povsem razorožila kritiško javnost in požela lepo bero bodrilnih kritik in navdušenega sprejemanja občinstva. Sicer punci zaznamuje (obvezen) vokalni kontrast, a je v aranžerskem smislu minimalizem rabe bas kitare in kitare v spremljavi,  s sicer čutečo vokalno karizmo, ki v rabi angleščine funkcionira fenomenalno, nekako trčil v svoj izpovedni zenit. Od tu dalje bi dejansko obe glasbenici, ob zadrževanju takšnega aranžiranja kompozicij na vseh novih avtorskih podvigih, sicer lahko fascinirali tudi s prihodnjimi izdajami, a praviloma le zavoljo (zagotovljene) prodornosti osebno izpovednih besedil. Se pravi elementom kantavtorstva.

Zato je ta odločitev, da All Strings Detached prerasteta za svoj tretji album »Septet« dejansko v septet (to simbolizira tudi sedem kormoranov na naslovnici albuma), zelo zelo dobra. In rezultanta vseh sodelujočih dejavnikov? V medsebojni idejni spravljivosti in interpretaciji, zaznavanju, aranžerskem dopolnjevanju, funkcionira na moč fascinantno. Dejansko sta Jana in Vesna z ritem sekcijo Vida in Jošta Drašlerja prejeli izjemno ritmično podporo in »podvozje in tako dejstvujeta po novem lahko tudi, kot prava rock skupina. Godalni aranžmaji pa pretanjeno sledijo čutnosti in milin izjemne karakterne prožnosti vokalnega ekspresionizma, ki znova grabi z izjemno učinkovitostjo in zapeljivostjo. Bolj ko je vokal mil, bolj intenzivno zgrabi čustvo, ki ga vokal oživlja in podaja. Vsekakor album ni le sanjavo »odmaknjen«, pač pa ga zvrtinči tudi »vokalni vihar«, tako dinamično se razvija denimo skladba What To Do Love.  Vesna in Jana sta v izbranem glasbenem vizionarstvu, v izbrani iztočnici ekspresivnega glasbenega polja, preprosto izjemni interpretki. Vsak verz udarja z izjemno intenziteto in prevzema. Odpelje poslušalčevo dušo, se dotakne slehernega kotička njegove duše. Barvni kontrast obeh vokalov izkoriščata glasbenici za graduirano stopnjevanje vzdušij, ki dosegajo lahko na tak način v izhodnem delu tudi svoj bombastični krešendo (The Pond). Vokala se po potrebi (glede na želeno kreacijo razpoloženja) spogledujeta tudi s prehodom petja v (malo da ne) naracijo in šepet.

Narava albuma je znova melanholična, bridkosti in temačnih razgledov ne primanjkuje. Je pa poudarjen element muzikaličnosti, ki nagovarja z večjim iztržkom, glede na predhodna dva albuma. Godalni trio je pomemben, saj krepi element transcedentalnosti, ko zaplujejo deli skladb v valovanju milega odvzena godal (By the Sea). Takrat stopa trio v ospredje (instrumentalne pasaže), ali pa preprosto na »krilih« spremljave, “dviguje iz ozadja” samo vokalno pridigo.  Vokalna melodija se in v primeru All Strings Detached to ni več nobena novost, razvija praviloma iz molov. Ko se v teh otožnih linijah srečata vokala še s čutno magnifikacijo godalnih aranžmajev, je ob posledičnem poudarjanju občutja melanholije, poudarjena tudi mistična in na mestih celo transcedentalno opojno, sanjava, čarobna zazrtost albuma.

Boljšega sodelavca v studiu kot je mdr. legendarni Chris Eckman (The Walkabouts, Strange), punci skoraj ne bi mogli izbrati. All Strings Detached sta namreč od vsega začetka aktualni tudi za sprejemanje s strani mednarodnega prizorišča, saj delujeta v svoji alternativno rockovski pozi in eklekticizmu, z izdelano in neverjetno profilirano rabo angleščine v melodijah in metriki verzov, tako prepričljivo, da lahko ta duo takoj vzamejo za svoje Američani ali Britanci. Bizarno povedano. V vibraciji in energiji delujeta namreč prej Angleško, Ameriško, kot Slovensko.

Vesna in Jana sta se tokrat »oborožili« s spremljevalno ekipo petih izjemnih glasbenikov, ki se na polju žanrskih etiket neo-klasične glasbe, jazza in etno-folk elementov, izredno dobro znajdejo in so tam doma. V alternativno rockovski glasbeni dosje All Strings Detached, se ti elementi vsekakor zelo učinkovito »podtalno prihulijo« v aranžmaje, obenem pa izpovedni alter rock karakter, ki je jasno začrtan s preteklima dvema albuma, ostaja ohranjen. In več. Ti elementi, najbolj izraziti so med njimi neoklasicizmi, ki jih vpeljuje godalni trio, artistično razširjajo izpovedni domet dueta in ga postavljajo na nov kakovostni nivo artizma in samega izplena eklekticizma. Album dosega obenem izredno učinkovit muzikalični izplen  in izredno poslušljivost oziroma dostopnost.  All Strings Detached dosega s »Septet« nov artistični nivo, s katerim se obe punci vzpenjata do glasbenih obzorij novih izpovednih dimenzij. Na tak način si širita in odpirata nov prostor, za nadaljnjo artistično rast, razširjanje svoje glasbene izkaznice ter estetsko bogatenje avtorske samoniklosti.

Minorna refleksija. Vse skladbe na albumu »Septet« lahko na koncertih, tudi v primeru, da ga duet ne izvaja v razširjenih varietetah »2+5«, ali »2+2« (plus ritem sekcija), še vedno na moč prepričljivo grabi tudi v goli izvedbi dueta. To je logično. Ker sta jih napisali Vesna in Jana.  

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Be Sure
2. By The Sea
3. Blueberry Woods
4. City Of Lights
5. Utopia
6. The Pond
7. What To Do Love
8. Lullaby

Zasedba:
Jana Beltran – vokal, elektroakustična kitara
Vesna Godler – vokal
Jošt Drašler – električni bas, kontrabas
Vid Drašler – bobni
Barja Drnovšek – violina
Bojan Cvetrežnik – violina
Klemen Bračko – viola, godalni aranžmaji

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki