Alliance: Fire And Grace

0 81

Založba: Escape Music Ltd.
Datum izida: 14.06.2019
Produkcija: Robert Berry
Dolžina albuma: 54.24 min
Zvrst: AOR / Hard Rock
Ocena: 8.5 / 10


Alliance, je skupina, ki jo poznajo verjetno le vsi, ki jih resnično zanimata AOR in melodični rock in ju vseskozi do potankosti raziskujejo.  Bend je sestavljen iz izkušenih mačkov rock’n’rolla in čeprav so ti možakarji, v svojih sicer ustvarjalno bogatih glasnih karierah, pod imenom Alliance izdal zelo malo albumov, se ves izdani material lahko pohvali s superlativoma izjemne kakovosti in komponistične perfekcije.

Ozadje vse štorije o skupini je zabavno po tej plati kako so njeni člani na težko našli nasploh ustrezno zvezdno konštalacijo, da jo zaženejo. Dva od te aktualne »Fire and Grace« verzije ekipe, se pravi po novem tria, to sta David Lauser in Gary Pihl, sta prišla iz skupine Sammyja Hagarja, potem ko je Hagar razpustil skupino leta 1985, da se priključi Van Halen. Alliance so sicer bili v povojih že konec osemdesetih in ko je že izgledalo da bo lahko zasedba začela z resnim delom, je vokalist, komponist, producent in basist Robert Berry odbrzel v London, da se po klicu Stevea Howea pridruži GTR. No Garyja Pihla pa je takrat kmalu poklical tudi Tom Scholz in ga zvabil k Boston. Kakorkoli, vsa reč se je še malo zavlekla, Berry  pa je v tistem času, s Keithom Emersonom in Carlom Palmerjem, posnel in izdal še album »3«. No leta 1993, pa je, po integraciji klaviaturista Alana Fitzgeralda (ta je v sedemdesetih igral kratek čas prav tako pri Hagarju, sicer pa prispel k Alliance od Night Ranger), zadeva le stekla.  

»Fire And Grace« je šesti studijski album in je nasledil predhodnika »Road To Heaven« in to po krepkih 12. letih, ki so se naglo obrnila. V ekipi ni več Alan Fitzgeralda in Alliance so album izdali kot trio, pri čemer je Berry poskrbel za klaviature. To je glavna opazka novega albuma .Da so klaviature kanček manj izpostavljene in da v zvoku dominirajo kitare (bend krepi zvok tudi z dodajanjem akustike), medtem ko so produkcijske manire pravzaprav zadržale karakter preteklih albumov. Berry, kot glavi komponist, je znova poskrbel za kopico dovršenih skladbic, ki trkajo na srca nostalgikov klasičnih časov, ko je vzel veter v jadra arenski rock in porajajoči se AOR, tam nekje sredi druge polovice sedemdesetih, ko je progrockovske dinozavre naglo pobirala punk viroza in so preživeli progrockovski »prebežniki« v slogovno zvočnih preobrazbah, ogromno doprinesli k razvoju AOR žanra. Torej, to kar nekako pooseblja »Fire And Grace« je posrečena preslikava vibracije starih časov,  tipa REO Speedwagon, pa Boston, Journey, Kansas, Styx.  Je pa zanimivo nekaj. Vsi trije člani današnjih Alliance so močno odraščali ob bluesu ter bili fascinirani nad kitarskimi heroji tipa Clapton in Page in čeprav so kompozicije dozirane z otipljivo mero pompa in nalezljivih refrenskih napevov, nosi album ponotranjeni rhythm and bluesovski, pa tudi sledljiv southernrockovski »žmoht«, oziroma jedrnatost, kar ne preseneča, saj sta Pihl in Lauser, svoje čase bivala pri Hagarju.

Pozitivna vibracija, optimizem. ZA današnje čase se bere na moč čudno, pa vendar. Album nagovarja že uvodoma tako (Don’t Stop the Wheel Turning, Good Life). Skratka, bend natanko ve kako mora stati kompozicija, da polno in jedro vžge. Se pa čuti, glede na pretekle čase in albuma, da to pot prevzema v zvočnem oziru večji fokus spogledovanje z s ponotranjeno retoriko bluesa, pa tudi southern rocka, kar pomeni da novi album ni tako čistokrvno zapisan AOR-u, kot načelna etika preteklih Alliance del, vseeno pa to nikakor ne zmanjšuje njegove privlačnosti .

Nekaj je jasno. Tak album kot je »Fire and Grace«, lahko ustvari le generacija takšnih starih mačkov in je potrditev, da ostajajo Alliance, tudi danes atraktivni, za vse tiste, ki jih revitalizem nove generacije, nikakor ne prepriča in ne pritegne.  Zanimivo je, kako je bila ta skupina, za katero bi bilo skorja primerneje reči, da je občasni projekt, večkrat povsem odrinjena na stranski tir.  Tako beležimo tri kreativne ere. Prva sega v drugo polovico devetdesetih, druga v leta 2007 in 2008, ko sta izšla dva albuma, no in s »Fire And Grace«, smo dočakali tudi tretjo ero. Problem je le ta, da so med erami deset in večletni presledki.

O izvrstni kemiji, ki povezuje ekspresivni domet teh treh glasbenikov, ni treba posebej razpredati. Fitzgerald je sicer občasno pogrešan, vseeno pa reč še vedno »pije« vodo.  Glasba zgrabi hipoma. V vsem kar postreže in to v obilju dobrih 54. minut. Vsi, ki skupino poznate in ste jo zavoljo odličnega opusa preteklih del vzeli za svojo, ne boste mnogo zgrešili tudi z novim Alliance albumom. Izkušnje, znanje, rutina, prekaljenost in dolgo dvanajstletno obdobje nabiranja krepkih komponističnih idej in rešitev. Vse to se je torej znova seštelo na pravem mestu.

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Don’t Stop The Wheel Turning
2. Good Life
3. Uncertain
4. I’ll Have Some Of That
5. Fire And Grace
6. Raise Your Glass
7. Time 8. Real Thing
9. Reason To Walk Away
10. Fast Forward To Last Night
11. Change Of Heart
12. The Same
13. You Are The Heroes

Zasedba:
Robert Berry – vokal, bas kitara, klaviature
Gary Pihl – kitara
David Lauser – bobni


Alliance – Raise Your Glass (uradni besedilni video)
Alliance – Uncertain (uradni besedilni video)
Alliance – “Fire And Grace” (naslovnica albuma)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki