Blue Oyster Cult: 40Th Anniversary – Agents Of Fortune – Live 2016

0 147

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 06.03.2020
Produkcija: Buck Dharma
Dolžina albuma:
Zvrst: Heavy Rock / Hard Rock
Ocena: 8.0 / 10


Blue Öyster Cult so velike legende rocka, ki so odločno pripomogle oziroma bistveno prispevale skozi ero delovanja sedemdesetih, h kasnejšemu razvoju in razmahu heavy metala. Njihov album »Agents Of Fortune«, izdan leta 1976, je danes kultna klasika, s katero so zlasti na krilih rockovskega hit zimzelena (Don’t Fear) The Reaper, dosegli komercialni preboj. Hitro je bil prodan v platinasti nakladi. Album, ki je rock ‘n’ roll klasika in album, ki bi moral biti sestavni del glasbene zbirke slehernega gospodinjstva, ki da nekaj na dober »težki« rock.

Let 2016 je torej minilo 40. let od izida tega albuma. Blue Öyster Cult, obljubljajo v letošnjem letu izid novega albuma. Letos mineva 19. let odkar je izšel zadnji studijski album skupine »The Curse of Hidden Mirror«. Neverjetno. Kakšna časovna luknja.

Bend je torej prestopil k italijanski založbi Frontiers Music Srl., ki je v začetku letošnjega marca poskrbela za dva nova Blue Öyster Cult izida in s tem opozorila, da »metalski praočki davnih dni preteklosti« znova  pretegujejo svoje ude. Prvi izmed obeh, je ponovna izdaja, sicer odličnega albuma »Heaven Forbid«, ki je originalno izšel leta 1998, to pot pa se vrača na police trgovin z remasteriziranim zvokom in dodatno skladbo (koncertna verzija skladbe In Thee), obenem pa je na isti dan izšel tudi koncert skupine, s katerim so Blue Öyster Cult, kot omenjeno, obeležili 40. let izida albuma »Agents Of Steel«.

Pisal se je 18.04.2016, točneje ponedeljek, torej normalni delavni dan, ko je bend pred peščico srečnih izbrancev odigral celoten »Agents Of Fortune« album, se pravi od začetka do konca in sicer v studiu Red Studios sredi Hollywooda (Kalifornija, ZDA), pri čemer je nastop posnela cela armada kamermanov, ker je nastop skupine doživljal neposreden televizijski prenos. No založba Frontiers Music Srl., pa je tako poskrbela, da po skoraj štirih letih, doživlja ta posnetek, tudi izid v obliki CDja, DVDja, Blu-raya in po novem, tudi na starem dobrem vinilu.

Donald »Buck Dharma« Roeser in Eric Bloom ostajata torej nosilni figuri današnjih Blue Öyster Cult in zavoljo tega dejstva, skupina tudi na zrela leta svojih aktivnosti, še vedno ohranja vso kredibilnost, nenazadnje smisel obstoja, pa tudi čar in privlačnost obiskovanja njihovih koncertov nikakor ne pojenja. V Evropi nastopajo malo ali skoraj nič, so pa toliko bolj pogosti doma, se pravi na koncertnih odrih ZDA. Kakorkoli. Buck in Eric sta pokrita z odlično ekipo spremljevalnih vokalistov, ki sicer kreirajo preostali instrumentalni ustroj aktualne inkarnacije skupine. Ti so: basist Kasim Sulton, virtuozni čarovnik oziroma klaviaturist ter kitarist Richie Castellano in bobnar Jules Radino. Zakaj izpostavljam spremljevalne vokale, ste nemara sami v naprej uganili, saj je jasno, da delujeta Buck in Eric v vokalnem oziru vidno skrhano in utrujeno, preostanek ekipe pa režira izvrstne večdelne vokalne harmonije, v zavetju katerih, sta lahko vokalno opešana strica, vseskozi varno zleknjena. Dejansko je edini minus tega koncertna posnetka (ali plus, odvisno s katerega zornega kota gledate na zadevo), vokalna predstava obeh vodilnih mož ekipe. Posnetek deluje zelo originalno. Se pravi, ni prestal mnogo loščenja in naknadnih potez studijskega olepševanja, kar je hvale vredno, a je treba vzeti v zakup, da nosi pač zavoljo tega »bootleg-ovski« prizven.

Za vse trdožive oboževalce skupine k tole esencialen nakup, za vse ostale simpatizerje, ki previdneje posegate po vaših bančnih karticah in ki se zavedate, da so zlati koncertni časi, ki se ne povrnejo, že uradno zabeleženi na drugih koncertnih dokumentih skupine, pa se bodo zelo verjetno modro vzdržali, četudi se pojavi, kot poseben gost na odru (sicer v vlogi kitarista in dodatnega vokalista) nekdanji bobnar skupine Albert Bouchard (bend ga je odpustil leta 1982, v času pred začetkom snemanja »The Revolution By Night« albuma).

Izid »40th Anniversary – Agents Of Fortune – Live 2016«, je vsekakor dobrodošla poteza, že zavoljo tega ker prihaja, kot hvaležno dramilo, da ikonski fosili težkega rocka, še niso rekli zadnje in da se vračajo (upajmo, da res v kratkem) z obljubljenim novim studijskim albumom.

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. This Ain’t The Summer Of Love
2. True Confessions
3. (Don’t Fear) The Reaper
4. E.T.I. (Extra Terrestrial Intelligence)
5. The Revenge Of Vera Gemini
6. Sinful Love
7. Tattoo Vampire
8. Morning Final
9. Tenderloin
10. Debbie Denise

Zasedba:
Eric Bloom – vokal, kitara, klaviature
Donald “Buck Dharma” Roeser – kitara, vokal
Richie Castellano – kitara, klaviature, spremljevalni vokal
Kasim Sulton – bas kitara, spremljevalni vokal
Jules Radino – bobni, tolkala

Gostujoči glasbenik:
Albert Bouchard – kitara, vokal

Blue Oyster Cult – True Confessions (uradni koncertni video)
Blue Oyster Cult – E.T.I. (Extra Terrestrial Intelligence) – uradni koncertni video
Blue Oyster Cult – 40th Anniversary – Agents Of Fortune – Live 2016 (naslovnica albuima)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki