Amon Amarth: Berserker

0 389

“Švedski metalski vikingi Amon Amarth se vračajo z novim albumom! Skupina ostaja trdno v svojih liričnih motivih in glasbeni podobi, vendar so tokrat igra z novimi elementi.”

Založba: Metal Blade / Sony
Datum izida: 3. maj 2019
Produkcija: Jay Ruston
Dolžina albuma: 56:45
Zvrst: Melodic Death Metal


Amon Amarth so v svoji več kot 20-letni zgodovini postali eno največjih imen heavy metal scene ta moment in ravno tako verjetno najbolj komercialno uspešna death metal zasedba. Priča temu so razprodani koncerti po celem svetu, vendar kot vemo, uspeh ne pride sam od sebe. S svojim enajstim albumom, skupina ostaja zvesta sebi – zgodbe o vikingih, njihovi zgodovini in njih mitologiji, so jih naredili, to kar so. Posledično ostajajo zvesti tudi zvoku, ki nadaljuje stil, ki ga je uvedel ‘Deceiver of the Gods’. Kljub naslovu, pa album ni posvečen zgolj berserkerjem, ki so bili znani neustrašni bojevniki, ki so oblečeni v kožuhe divjih zveri kompletno z glavami in v stanju transa, običajno brez ščitov jurišali nad svoje nasprotnike in se nadejali nedvomne večerje v Valhali.

Album se prične z akustičnim uvodom, ki rahlo spominja na zgodnje akustične dele njihovih rojakov In Flames. ‘Fafner’s Gold’ je relativno hiter odpiratelj albuma, ki nakazuje, da je pred nami še en klasičen AA album, le-temu pa takoj sledi prva Thoru posvečena himnična skladba albuma ‘Crack the sky’ – “Thor! Let your hammer fly! Let the lightning crack the blackened skies!”, sigurni favorit prihajajočih koncertnih nastopov. In da ne bi prekmalu zapustili boga groma in strele in zaščitnika ljudi, sledi še ‘Mjolner, Hammer of Thor’, ki se ritmično zelo spogleduje z power metalom in ima potencial za še eno velikih uspešnic zasedbe. Agresivno zastavljen začetek albuma se nadaljuje še z bojevniško ‘Shieldwall’ – še ena od sigurnih koncertnih favoritov z refrenom “Vikings! Raise the shieldwall! Hold the frontline! Fight till death!”, se zanesljivo postavlja ob bok podobnim bojevniškim skladbam iz repertoarja kot sta bili recimo ‘The Way of Vikings’ in ‘Warriors of the North’.

‘Valkyria’ se vrača v pravo esenco melodičnega death metala, medtem ko ‘Raven’s Flight’ odlično predstavlja zvok Amon Amarth zadnjih treh albumov in je bila očitna izbira za prvi single. ‘Ironside’ predstavi Johanna s čisto vokalno linijo, ki pa mu ravno najbolje ne pritiče in saj bi s svojo barvo glasu, bolje služil kot pripovedovalec zgodb ob zimskem ognjišču dolgih hiš. ‘The Berserker at the Stamford Bridge’ govori zgodbo o slavnem bojevniku, ki je na mostu zadrževal sam samcat celotno angleško vojsko v zadnji večji vikingški bitki. ‘When Once Again We Set Our Sails’ pluje na nalezljivi melodiki, ki jo izdatno podpira galopirajoč ritem in tercetne kitare, medtem ko volkova ‘Skoll and Hati’ hitro in udarno napovedujeta pričetek Ragnaröka. ‘Wings of Eagles’ nas popelje na potovanje prek Islandije in Grenlandije do Severne Amerike in nazaj, medtem ko se album zaključi z epskim, čustvenim in temačnim ‘Into the Dark’ z klavirskim in orkestralnim uvodom in zaključkom, ki poslušalca lirično popelje na notranji boj dobrega in zla.

Amon Amarth so s ‘Berserker’jem ustvarili še en odličen album, ki zvesto sledi njihovemu zvoku. Čeprav ujeti v omejitve svojega žanra, pa tokrat le poizkušajo z dodatnimi elementi, ki v večini uspešno dopolnjujejo njihov slog. Edina zamera albumu gre na račun trajanja le-tega. Skoraj uro dolg album je v primerjavi s standardnimi 45-minutnimi nekako predolg in postane rahlo repetitiven, kar zna privesti poslušalca, da preneha s poslušanjem, še preden doseže dve zelo kvalitetni skladbi, ki se nahajata ravno ob koncu albuma.


avtor: Sebastijan Videc
ocena: 8/10

Seznam skladb:
1. Fafner’s Gold
2. Crack the Sky
3. Mjölner, Hammer of Thor
4. Shieldwall
5. Valkyria
6. Raven’s Flight
7. Ironside
8. The Berserker At Stamford Bridge
9. When Once Again We Can Set Our Sails
10. Skoll And Hati
11. Wings of Eagles
12. Into the Dark

Glasbeniki:
Johan Hegg – vokal
Olavi Mikkonen – solo kitara
Johan Söderberg – ritem kitara
Ted Lundström – bas kitara
Jocke Wallgren – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki