Art of Illusion: X Marks the Spot

0 66

Založba: AOR Heaven
Datum izida: 29. 1. 2021
Produkcija: Anders Rydholm
Dolžina albuma: 52.01 min
Zvrst: AOR revival / Melodic Rock
Ocena: 8.0/10


Art of Illusion je še en projekt, ki je nastal v času,  ko je hudič (očitno kar za venomer) vzel šalo in ki se zelo verjetno v situaciji, ko bi se ne uničilo koncertne scene, nikdar ne bi zgodil. Gre za navezo dveh odličnih švedskih glasbenikov. Eden je Lars Säsfund iz zasedbe Work of Art, ljubitelji melodičnega rock in AOR revitalizma, pa ga poznajo tudi iz zasedb Lionville ter Enbound. Lars je torej glas projekta Art of Illusion. Ogrodje pa prinaša projektu drugi del te ekipe. To je Grand Illusion multi-instrumentalist, komponist in producent Anders Rydholm, ki pa ga tisti, še posebej »precizni«, ljubitelji mehkozvočnih in gostolečih rock kolažev poznajo po sodelovanju z Overland, Seikima II in japonskim umetnikom Demonom Kakko.

Da. Že če le preletimo izvajalce naštete v preteklem odstavku, postane hitro jasno, kaj ponuja prvenec projekta Art of Illusion. »X Marks the Spot« je album tipskega skandinavskega revitalizma, ki je dobro poznan že iz Säsfundovega udejstvovanja znotraj matičnih  Work of Art (še posebej Catch You If I Can, Run ali Go), je pa zanimivo, da se pri zagotavljanju učinkov bombastike in pomp »hipnoze« oba glasbenika zelo intenzivno naslanjata na prijeme neoklasicizma. To mestoma vključuje tudi intenziviranje vzdušij z vključevanjem zborovskih napevov v refrenske napeve. Album ponuja točke v katerih se prepletata celo neoklasična glasba in ki delujejo kot interludiji (Waltz for the Movies, A Culinary Detour). Napevi in aranžmaji, ki postavljajo v ospredje klavir, godala in pihala, pa prihajajo od navdiha nad likom in delom Queen iz sredine sedemdesetih. V Rampat Wildfire se nekje malo pred tremi minutami igralnega časa pojavi vhod v mid-eight pasažo, ki slikovito spomni na prijeme, ki bi jih v prvi polovici osemdesetih ubiral pri Toto David Paich.

Album ponuja pestro idejno paleto in uravnovešeno kombinacijo pospešenih točk ter baladno usmerjenih kompozicij. Predvsem vžigajo pospešene točke, ki sprožajo več jedrega rock in pomp teatra tako v kitarskem fraziranju, kot tudi v izplenu privlačno grabežljive atmosfere, ki je zahtevana v posnemanju zapuščine AOR glasbe. Ena najbolj dopadljivih kompozicij je v tem oziru nekje na sredini albuma skladba Go, ki ji dela tovrstno družbo jurišni uvod albuma s točkama Wild And Free ter Run.

Skratka, po Art of illusion bodo zgrabili vsi, ki spremljajo že več let udejstvovanja tako skupin Grand Illusion, kot Work of Art, vsebina pa bo zamotila tudi ljubitelje skupin, kot so Palace, Houston, Wildness, pri čemer je treba imeti v uvidu, da je Rydholm aranžmaje razkošno obogatil skozi integracijo klasično orkestralnih elementov, pri čemer se mora Säsfund občasno postaviti celo v vlogo šansonjerja, kot to velja v sklepni »evrovizijski« baladi Race Against Time. Prav ti dodatni Rydholmovi triki znotraj aranžiranja, odklanjajo album »X Marks the Spot« od pogojnega spoznanja, da bi šlo v njegovem primeru zgolj za še en revival AOR album. Brez revolucije, ki že v naprej ni bila pričakovana, pa kvalitetno dovolj, da bo omrežil zajetno srenjo ljubiteljev tovrstnih zvokov.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Wild And Free (4:44)
2. Run (4:49)
3. My Loveless Lullaby (5:04)
4. Waltz For The Movies (1:43)
5. 4 AM (4:27)
6. Go (5:08)
7. Snakebite Charm (3:48)
8. Let The Games Begin (5:30)
9. A Culinary Detour (2:22)
10. Catch You If I Can (4:56)
11. Rampant Wildfire (4:42)
12. Race Against Time (4:48)

Zasedba:
Lars Säfsund – vokal, klaviature, spremljevalni vokal
Anders Rydholm – ritem kitara, klaviature, bas kitara

Gostujoči glasbeniki:
Muris Varajic – kitara
Kristian Larsen – kitara
Jay Graydon – kitara
Pelle Holmberg – kitara
Daniel Rydholm – kitara
Tony Paoletta – pedal steel
Frank Nilsson – bobni
Per Svensson – spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki