As I Lay Dying: Shaped By Fire

0 57

Vrnitev kalifornijske metalcore zasedbe As I Lay Dying je bila vse prej kot pričakovana. Vsekakor se je glede na vse polemike, vezane na vokalista Tima Lambesisa, ki je bil zaradi kriminalnega dejanja v zaporu, pričakovalo, da skupina ne bo dobila nobene podpore več. A zgodilo se je obratno. S povratno turnejo so As I Lay Dying razprodali kar nekaj datumov po Evropi in ZDA. Vendar še ni bil pravi pokazatelj, skupina je pravi povratek naredila z albumom Shaped By Fire.

S samim albumom je skupina kar nekaj časa »dražila«. Prvi noviteti My Own Grave in Redefined sta obljubljali konkreten povratek. V svoji karieri pa so AILD pokazali že veliko, tako da se je predvsem pojavilo vprašanje, če lahko skupina še prepriča?

Shaped By Fire se odpre po intru močno s skladbo Blinded, ki daje dobre obeti za celoten izdelek. Udarna in melodična skladba slogovno spominja na album Shadows Are Security. Nedvomno nekaj, kar oboževalca takoj pritegne. Hitro se pokaže tudi, da As I Lay Dying niso odstopili od svoje recepture. V refrenu izstopa močan speven vokal basista Josha Gilberta, ki je postal prepoznavnost skupine. Podobno tudi v naslovni skladbi refren močno izstopa. Vse skupaj je dobro organizirano za album, ki cilja na večje množice, zato so temu primerni tudi refreni.

Z naslovno skladbo, Undertow in Torn Between skupina predvsem potrjuje svoje poslanstvo. Ne gre sicer za odmik od značilnega sloga, temveč se kaže neka konsistenca z uporabo melodike, agresivnosti, udarnosti in emocionalnosti. AILD svoj posel nedvomno obvladajo. Nič ne deluje vsiljeno, vse stoji na pravem mestu.

S skladbo Gatekeeper dajo v ospredje thrashersko agresivnost. Thrash metal elementi so bili pri skupini prisotni sicer že prej, kar ni nič novega. Vsekakor pa daje albumu neko razgibanost. Gatekeeper neusmiljeno udriha v stilu Slayer z brutalnim breakdownom. As I Lay Dying se očitno ne bodo kar tako pomehkužili. Z The Wreckage pa ponovno pride v ospredje melodika. Skladba je vsekakor primer premišljenega pisanja skladb, ker navduši z močnimi riffi, udarno ritem sekcijo in nalezljivo melodiko.

S skladbo My Own Grave so As I Lay Dying leta 2018 naredili povratek. Skladba je tisto, v čem AILD najbolj blestijo. Hitre kitare, obilo melodike, močan refren in rušilen breakdown. Zdelo se je kot da skupina ni nikoli odšla. Mnogi pa so govorili, da so s tem povrnili zaupanje v metalcore. Skladba je danes obvezna na koncertih, ker je tudi za skupino prelomnica v karieri.

Skozi celoten album dajo As I Lay Dying vedeti, da ne bodo popustili. To dodatno potrdijo s skladbo Redefined, na kateri gostuje vokalist zasedbe August Burns Red, Jake Luhr. Skladba je bila objavljena kot druga noviteta po povratku in AILD so zopet presenetili. Pestrost vokalov je izjemna, ko svoj del prispeva še Josh Gilbert v refrenu. A blestijo tudi drugi člani, kitare in bobni so rušilni, ki dosežejo vrh v breakdownu. Na tej točki se zdi, da so AILD neustavljivi.

V sklepnem delu As I Lay Dying dokažejo, da so uspeli narediti album brez fillerja. Mogoče ne gre za najboljši album kariere, a nedvomno ni občutka, da se bo oboževalec »matral« z izdelkom. Zaključna skladba »The Toll It Takes« vsebuje sicer nekaj melanholije s strani Gilberta, a do sedaj so AILD pokazali, da znajo ustvariti kaj bolj epskega. Soliden zaključek, a tokrat ni presežka.

As I Lay Dying so se s Shaped By Fire vrnili v velikem slogu. To dodatno potrdi tudi bogata produkcija, ki se lahko pohvali z močno zvočno podobo. Vsekakor je album, ki je bil narejen za oboževalce. Ali bodo lahko AILD držali to kvaliteto še naprej, pa se bo izkazalo s časom.

9/10

Seznam skladb:

 1. Burn To Emerge
 2. Blinded
 3. Shaped By Fire
 4. Undertow
 5. Torn Between
 6. Gatekeeper
 7. The Wreckage
 8. My Own Grave
 9. Take What’s Left
 10. Redefined
 11. Only After We’ve Fallen
 12. The Toll It Takes

Zasedba:
Tim Lambesis – vokal
Josh Gilbert – bas, vokal
Jordan Mancino – bobni
Nick Hipa – kitara
Phil Sgrosso – kitara

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki