Asia: Silent Nation

0 122

Pogostokrat spregledani »Silent Nation«, ki se je ponašal z odlično Payneovo produkcijo, v marsičem ni bil običajni Asia album in ravno to je še danes ena izmed njegovih glavnih privlačnosti.

Datum izida: 31.08.2004
Založba: Inside Out Music
Produkcija: John Payne
Dolžina: 58:20
Zvrst: progressive rock/AOR
Ocena: 9/10

Leta 2004 so prog rock/AOR prvaki Asia za kratek čas uspeli oblikovati odlično zasedbo, ki je poleg ustanovnega klaviaturista Geoffa Downesa ter dolgoletnega pevca/basista Johna Paynea vsebovala mladega kitarskega čarodeja Guthrieja Govana ter bobnarskega veterana Chrisa Sladea (ex-Manfred Mann’s Earth Band, Uriah Heep, AC/DC). Govan in Slade sta se kot gostujoča glasbenika izkazala že na predhodnem Asia albumu, »Aura« (2001), zato sta dobila povabili, da se kultni angleški skupini pridružita za stalno.

V tej stabilni postavi so Asia posneli svoj deveti studijski album »Silent Nation«, ki je bil njihov prvi, ki se v naslovu ni začel ter končal s črko ‘a’, obenem pa je presenetil s temačno, računalniško generirano fotografijo na naslovnici, ki prvič do tedaj ni bila umetniška stvaritev Rogerja Deana ali Rodneya Matthewsa. To je sovpadalo tudi z nekoliko mračnejšo naravo nekaterih del na albumu kot je bil uvodni »What About Love?«, kjer so Asia zveneli neobičajno cinično.

Vseeno je »Silent Nation« vseboval tudi nekaj bolj tradicionalnih Asia aranžmajev in napevov kot je bilo recimo očitno na odličnem »Long Way From Home«, ki je izšel tudi kot single, ali na »Midnight«, ki je zaradi eterično-nostalgične atmosfere in epskega refrena slogovno močno spominjal na kakšno pozabljeno »Aura« stvaritev.

Med najbolj inovativne in osvežilne stvaritve na »Silent Nation« je nedvomno spadal neobičajno togotni in temačni progrockovski eksperiment »Blue Moon Monday«, ki je, nepričakovano, kljub pozitivističnemu uvodu, vseboval precej mračen in melanholičen refren z izbornimi vokalnimi harmonijami. Ambientalno bogata inštrumentalna sekcija v zaključnem delu je predstavljala enega izmed najbolj poudarjeno progrockovskih trenutkov v zgodovini te skupine. Payneova besedila so bila poleg običajnih ljubezenskih tematik tokrat izdatneje prepojena s socialno kritko kar se najbolj sliši na naslovni stvaritvi, ki je bila ostra družbena kritika sodobne neoliberalne družbe.

Naslovna stvaritev, še eden izmed mračnejših dosežkov, je prav tako izpadla na moč osvežilno, saj je bilo v njej moč slišati eklektične zvočne vplive od novega vala in pop rocka, simfoprog rocka do trdega rocka, vendar z modernimi produkcijskimi prijemi. Precej bolj ‘veseljaško’ usmerjeni »Ghost in the Mirror« je poskrbel za dober ambientalni kontrast. Pri nekaterih stvaritvah sta pomagala tudi basist/pevec Billy Sherwood in bobnar Jay Schellen, ki sta kasneje, v različnih obdobjih, postala redna Asia člana. Stvari so se ponovno ‘zresnile’ na melanholično-dramatičnem »Gone Too Far«, ki je vseboval izdatno sočno kitarsko solažo.

»I Will Be There For You« je bil klasičen AOR energetski katalizator z obilico pompa, kakršnih so Asia v svoji karieri nanizali v izobilju. »Darkness Day« je bil s temačnimi aranžmaji, počasnim stopnjevanjem drame ter z odličnim, nostalgičnim refrenom eden izmed bolj inovativnih in zanimivih eksperimentov na »Silent Nation«. Zaključna stvaritev, »The Prophet«, še en most med AOR-om in prog rockom, kjer je s subtilnimi klavirskimi aranžmaji blestel predvsem Downes, je predstavljala izrazito melanholičen finale.

Pogostokrat spregledani »Silent Nation«, ki se je ponašal z odlično Payneovo produkcijo, v marsičem ni bil običajni Asia album in ravno to je še danes ena izmed njegovih glavnih privlačnosti. Ta verzija Asia-e je bila na žalost (ali na srečo, kakor za koga) kratkega veka, saj se je Downes leta 2006 odličil, da skupaj s pokojnim pevcem/basistom Johnom Wettonom obnovita originalno verzijo skupine. Za Paynea, Govana in Sladea v njej seveda ni bilo prostora. Payne je po kratki avanturi z GPS sicer poskušal nadaljevati s svojo verzijo Asia-e, a se zaradi možnih težav glede avtorskih pravic do zdaj še ni upal posneti albuma z novo glasbo.

avtor: Peter Podbrežnik

seznam skladb:
1. What About Love
2. Long Way From Home
3. Midnight
4. Blue Moon Monday
5. Silent Nation
6. Ghost in the Mirror
7. Gone Too Far
8. I Will Be There for You
9. Darkness Day
10. The Prophet

Asia:
Geoff Downes – klaviature, tolkala
John Payne – vokal, bas kitara, kitara, producent
Guthrie Govan – kitara
Chris Slade – bobni

gostujoči glasbeniki:
Billy Sherwood – kitara, bas kitara
Jay Schellen – bobni
Kim Nielsen Parsons – bas kitara na “I Will Be There for You”
Ant Glynee – kitara

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki
X