Avtomobili: Sijaj

0 1,190

Založba: ZKP RTV SLO
Datum izida: 20. 9. 2022
Produkcija: Mirko Vuksanović & David Šuligoj
Dolžina albuma: 49.09 min
Zvrst: Art Rock / Art Pop
Ocena: 9.5/10


Avtomobili hrumijo znova. Na nočni vožnji s kemperjem. Obdani s severnim sijem – sijem aurore borealis.  V žepu imajo namreč novi studijski album. Sijajno. Znova sijajno. Tokrat se uvodna ugotovitev ujema kar z naslovom albuma. Po albumu »Enakonočje« (2000) so se časovni intervali, ki pretečejo med izidi novih albumov skupine kar konkretno podaljšali. Tudi do šest let. Pričakovanja kaj ustvarijo v tem času, postanejo za privrženca skupine malodane vsakodnevna mantra, radovednost pa domala manična. No, za zvestega ljubitelja te legendarne – lahko rečemo kar ene bistvenih skupin, ki je v 40. letih delovanja nepovratno zaznamovala slovenski ‘mainstream’ (osemdesetih in devetdesetih), pa prinaša vsak novi post-milenijski album skupine, prav posebno vrsto odkritja.

»Sijaj« je album, ki je bistveno drugačen od vsega kar so doslej ustvarili Avtomobili. Naravnost povedano poseduje visok nivo razgibanosti. Idejne razgibanosti. Pronicljivega preizkušanja nepreizkušenega ne manjka tudi tokrat, četudi se Avtomobili v osnovi držijo dobro preizkušenega recepta, ki je garant njihovega unikuma. Skupina v letu 2022 ne potrebuje dokazovanja. Slovi po zimzelenih hitih, ki jih bo Slovenska publika vselej poslušala. Tudi potem, ko bo svet postal še starejši. Za nove generacije, ki ga pomladijo in z njo vzdržujejo opusu te ikonske skupine zimzeleni status.

In renesansa, preporod, nova pomlad še kar traja. Vso glasbo za novi album je napisal Mirko Vuksanović, besedila pa Marko Vuksanović. Slednji znova boža s svojim čutnim, podoživetim žametastim vokalom markantnega šarma in karizme, ki ostaja, tako kot elementarnost Mirkovega komponiranja, eden temeljnih zaščitnih znakov, ki postavljajo lik in delo Avtomobilov od nekdaj na posebno mesto, ne le v Slovenskem glasbenem prostoru, pač pa tudi širše. To ostaja, zori in raste. Z leti. Evolucija se ne ustavlja niti z albumom »Sijaj«.

»Sijaj« je preprost dokaz za to. Album, ki je ‘spretno kompliciran’. Artizem skupine ohranja izjemen izpovedni karakter. Na albumu »Sijaj« ostaja ducat točk s katerimi Avtomobili iščejo na svoj ustaljen način prijaznost oziroma naklonjenost radijskih frekvenc. A preseneti na novem albumu že kar uvodna točka. To je skladba Čas je. Ne po tem da je nekoliko temačna – tega smo pri Avtomobilih sicer vajeni, pač pa je za domet Avtomobilov, dokaj presenetljiva njena precejšnja ‘našpičenost’, pa tudi hitrost – uvodoma (kitica) nasploh zavoljo dinamičnega učinka dodanih tolkal, v refrenu pa stopi na plin še Bushy. Gotovo velja za eno najhitrejših skladb, ki so jih Avtomobili napisali v karieri. Čas je torej že uvodoma nagovarja z več rockovske retorike. Album »Sijaj« rockovsko zgrabi. Sicer pa daje novi album Sijaj obči občutek, da se kitara rada rockovsko bolj razbohoti, glede na pretekla dela. Bushy se nekajkrat konkretneje razstreli s solažami (npr. celo jazz-rockovsko – izhodni del Vedno znova), pa tudi s fraziranjem. Rockovsko završi tudi v kontrastnem refrenu Objel sem se – ta skladba je na idealni poziciji za otvoritev B-strani vinilne plošče, pa nadalje v posebno nalezljivem refrenskem napevu skladbe Dovoli da.

Razpoloženjski kontrast s Pridi na obalo z vabljivim refrenom, kjer je skupina spretno integrirala aranžmaje za saksofon (z izhodno saksofonsko solažo vred), prinaša znova tisto imenitnost art pop kinetike, ki jo razvija aktualna postava skupina na zadnjih treh albumih. Vedno znova ohranja ta nivo, pri čemer vanjo zaide več igrivo podtaknjenega jazz sentimenta. Nivo tovrstne in glede na vzpostavljen (aktualni) artizem skupine preko albumov “Pozna pomlad” (2012, RockLine recenzija) ter “Daleč” (2016, RockLine recenzija) višje art pop retorike zavzema še kar nekaj skladb albuma. Album se v tej sferi zadržuje tudi v nadaljevanju, ko nagovarja s skladbami:  Nazaj v sanje, Vedno znova, Pust, Tako smo hodili ali/in Zato ti želim s še posebej spevnim refrenom (slednje se oprime hipna reggae sapica v otvoritveni frazi kitice). Ko govorimo o potencialnih singlih in hitih novega albuma, je treba posebej izpostaviti odlično balado Zaspi, kjer jemlje kitica malodane primat refrenu. Ta balada prinaša s svojo prisotnostjo dodatno všečnost razgibanja razpoloženjskih stanj in nadgrajuje dinamiko razvoja albuma.

Ena najbolj zanimivih skladb je zagotovo tretja po vrsti z naslovom Ista pesem. Je definitivno nekaj, kar so Avtomobili redko preizkušali v karieri, če sploh. Fenomenalni prelivi harmoničnih napevov, ki spremljajo Markov vodilni vokal, vnašajo magnetizem misterija. Skladba nima klasičnega ritma – pravzaprav ga drži bas kitara, medtem ko se David Morgan bobnarsko ‘raztelovadi in razstreli’ s slikovitimi vložki improvizacije, saj mu prinaša vrsta kompozicije za to ogromno prostora. Roko na srce, a prav lahko da bi bila kompozicija brez Davidovega dodajanja bobnarskih manevrov, znatno manj zanimiva. Tako pa prav nasprotno – nagovarja celo s progresivnim elementom. Avtomobili zgradijo na tem mestu atmosfero, ki nagovarja skrivnostno, mistično, na nek način svečano. Skladba hvaležno zaposluje poslušalca tudi zavoljo kontrastne integracije vložkov saksofona, pri čemer ne sme ostati preslišan še en odklon, ki ga prinaša solaža na kontrabasu.

Mistična in nostalgična Mir svetloba. Skorajda pridigarska. Poudarja globino Markove poezije. Od grehov, do očiščenja duše. Ko si v debati s samim seboj. S svojo notranjostjo. Mirna, spokojna. Prinaša briljanten kontrast na album. Izjemen razpoloženjski zasun. V koncu albuma. Na nek način polna koprnenja in melanholije. Ta posebna, lahko rečem v vsem čudovita skladba, dosega izjemno razpoloženjsko intenziteto in grabežljivost. Sama po sebi prinaša na album še en silno všečen komponistični odklon in kreativni kontrast.

Gozdovi sanj postavljena na rep albuma, ki je označena sicer kot dodatna skladba albuma, poseduje v otvoritveni formi pridih bluesa. Zvok orgel vnaša celo prizven psihadeličnosti (glavni motiv – refren), četudi prijem ritmike odnaša skladbo na samosvoje mesto. Avtomobilov tudi tak ‘eksperiment’ nikakor ne iztirja. Spretno ga vpijajo in jo transformirajo v edinstven dosje, po katerem so znani pač lahko le eni in edini. Avtomobili.

Tolkala so preko albuma “Sijaj” znova intenzivirana in dodajajo ritmiki dodatno dimenzijo, razkošje in polnost celokupne zvočne slike. Tolkalist Rok Škarabot, ki sodeluje tudi na tem albumu, funkcionira v tem oziru večkrat, kot šesti član skupine.

Recenzija ne sme postati predolga. Že tako je blago zakomplicirana, predolga pa je že tako ali drugače medtem postala. Naj torej povzamem. Najbolj ‘dražljiv’ in artistično izzivalen album v dolgoživi karieri skupine. Zagotovo. Pri tej oznaki se tehta zlasti med novim albumom in preteklima dvema. Album »Sijaj« je mlajši brat albumov »Daleč« in »Pozna pomlad«, kar je pogojeno s kemijo kvinteta aktualne postave. Obenem pa je »Sijaj« vsem dobro znani bratranec starejše ere ustvarjalnega opusa skupine. V njem je zaznavna prvinskost skupine še iz obdobja osemdesetih. »Sijaj« prinaša nekaj nadvse vznemirljivega artističnega avanturizma v posameznih točkah, prav tako pa poseduje album več rockovskega zasuna. Je dokaz, da Avtomobili preprosto uživajo v kreativnem poliranju orjaškega šarma svoje že tako jasno prepoznavne in unikatno uležane karoserije. Sijajno ostaja spolirana. Avtomobili vzdržujejo muzikalnost, dostopnost artizma, hkrati pa razvajajo z imenitnostjo razkošja aranžerske finomehanike, ki ne pojenja. Le artistično zori. Dalje. Skozi leta. Ob spoznanju, da se na albumu zgodi ogromno stvari, dodaš še toplo in organsko produkcijo spretno izpolnjene zvočne slike pretkano intenziviranih kontrastov med posameznimi gradniki zvoka. Vse je natanko tam, kjer mora biti. Album »Sijaj« neguje, poglablja in razširja ekspresijo predhodnih dveh albumov, pri čemer je vseskozi jasno zaznavna vez z vibracijo klasične ere te legendarne skupine. In kdaj govorimo o pravem art rock albumu? Kadar navdaja z muzikalnostjo, ki je dostopna, obenem pa zahteva taista dostopnost pozorno poslušanje, ob katerem vsakokrat odstreš neko novo artistično fineso, detajl. To je tista ‘aranžerska premetenost’ glasbenikov, ki pride z leti zorenja! »Sijaj« je natanko to. Fantje, sijte z njim dalje!

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Čas je
2. Pridi na obalo
3. Ista pesem
4. Nazaj v sanje
5. Vedno znova
6. Zaspi
7. Objel sem se
8. Dovoli da
9. Pust
10. Zato ti želim
11. Tako smo hodili
12. Mir svetloba
13. Gozdovi sanj (dodatna skladba)

Zasedba:
Marko Vuksanović – vokal
Boštjan Andrejc ‘Bushy’ – električna kitara in akustična kitara, spremljevalni vokal
Mirko Vuksanović – klaviature, spremljevalni vokal
David Šuligoj – bas kitara
David Morgan – bobni

Sodelujoči glasbeniki:
Rok Škarabot – tolakala na skladbah št. 1., 2., 4., 5., 7., 8., 9., 10., 11. in 13.
Jani Šepetavc – tenor saksofon na skladbah št. 2. in 3.
Uroš Terbižan – kontrabas na skladbi št. 3.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki