Big City: Testify X

0 79

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 16. 7. 2021
Produkcija: Big City
Dolžina albuma: 52.06 min
Ocena: 9.0/10
Zvrst: Melodic Metal


Big City so norveška melodičnometalska zasedba, ki črpa navdih iz ultra-muzikalnih glasbenih prvin hard rocka osemdesetih in ni nastala včeraj. Skupino je pred sedmimi leti ustanovil kitarist Daniel Olaisen, ki je pred tem igral pri zasedbi Scariot. Kmalu zatem sta se mu pridružila njegov Scariot pajdaš in kitarist Frank Ørland ter bobnar Frank Nordeng Røe. Jedro za resno delo je bilo ustanovljeno. Tako je ekipa leta 2014 izdala studijski prvenec »Wintersleep«, ki mu je štiri leta zatem sledil »Big City Life«. Takrat so bili Big City že kompletna ekipa, ki se je aktivneje pričela udejstvovati tudi v koncertnem oziru. Po treh letih je tako tu tretji album »Testify X«. Demo posnetki skupine so A&R osebje italijanske založbe Frontiers Music Srl. tako navdušili, da je ta brez večjih pomislekov sklenila pogodbo s skupino, za katero bi sicer očitno težko izvedeli.

Daniel Olaisen ostaja glavni  vizionar skupine in njen glavni komponist, ki je tudi to pot večinski avtor novega materiala. Materiala na albumu, ki je do tega dne zagotovo najbolj zrel in dodelan. Kompozicije zvenijo razkošno, ultra-bombastično in temeljijo na gigantskih kitarskih frazah, ki so v produkciji in aranžmajih dovolj izrazite, da lahko Big City označimo za metalce. Četudi gre za izrazito muzikalnost, ki jo razvijajo in bodo skupino prej opazili ljubitelji Def Leppard, Foreigner in Journey, kot pa metalski puristi.  Torej Big City tudi »žgejo«, kar poudarjajo navite točke, kot sta Dark Rider ali Conception, da ne govorimo o rušilcu Heart’s Like A Lion. Kitarske solaže obeh kitaristov so prava poezije tipske skandinavske šole kombiniranja ultra-precizne kontrole, razvoja hitrosti ter vzdrževanja melodije.  Spevni refreni so razpoloženjski vrhunci sleherne točke albuma. Kitare ne skoparijo niti združevanja v tercetnih harmonijah. Vokal je rahlo temačen, a izrazit in avtoritativen ter dominanten.

Skandinavski perfekcionizem je znova nepogrešljivo tu in v svoji vestni angažiranosti znova navdušuje. NI vse tako črno belo kot se zdi. Skupina nosi ponotranjen čut za gradacijo drama vzdušja, ki lahko tudi skokovito valovi znotraj točk. Na to opozoril v teatralnem uvodnem delu najbolj navite skladbe albuma Heart’s Like A Lion, ki nikakor ne daje vtisa, da lahko iz tako mirnega skoraj cerebralnega uvoda, priveka na plano strupeno ošiljen metalski razbijač. Drugi tak primer je Dark Rider, kjer je skupina dovolila bas kitari, da v rožljavi maniri odpre uvodni del, potem pa skupina iz kroga v krog pridobiva na decibelih, dokler se ne ustali na izraziti kitarski rifaži. Da so Big City bolj ostra zgodba napove skupina že s porogljivim in nebrzdanim uvodnim katalizatorjem The Rush.

Big City je skupina, ki jo je vredno preveriti. Nasploh novi album »Testiry X« s katerim so se Big City zavihteli med izvajalce na žanru melodičnega metala, ali recimo spretnega vrvohodstva med prvinami hard rocka osemdesetih in ihtavo metalsko popadljivostjo, na katere velja biti tudi v prihodnje pozoren. Če ste ljubitelji projekta Allen/Lande, ali solo albumov Magnusa Karlssona, pa tudi kakšnih Nemcev Fair Warning, potem je »Testify X« album, ki je globoko priporočljiv.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1.  The Rush
2.  Dark Rider
3.  Testify
4.  I Will Fall
5.  Running Away
6.  Conception
7.  Winds Of The Road
8.  Heart’s Like A Lion
9.  Graveyard Love
10.  How Dark Does It Get

Zasedba:
Jørgen Bergersen- vokal
Daniel Olaisen – električne, akustične kitare
Frank Ørland – električne, akustične kitare
Miguel Pereira – bas kitara
Frank Nordeng Røe – bobni, tolkala

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki