Brainstorm: Wall Of Skulls

0 142

Založba: AFM Records
Datum izida: 17. 9. 2021
Produkcija: Seeb Levermann
Dolžina albuma: 44.42 min
Ocena: 9.5/10
Zvrst: Power Metal


Brainstorm! Novi album »Wall Of Skulls« je že njihovo štirinajsti. Prišepnem vam, da je bend na sceni od leta 1989 dalje, pri čemer je rabil kar osem let da je splovil od sebe studijski prvenec. Ah, kje je že to? Da skrajšam. Brainstorm veljajo zadnja leta za eno najbolj stabilnih in konsistentnih ekip na svetovni powermetalski sceni. Serija odličnih do prav dobrih albumov je izjemna in tudi novi album sledi temu. Onkraj gornjega komentarja o dolgi časovni fazi, ki je trajala od ustanovitve do prvenca, veljajo Brainstorm za skupino, ki vse od leta 1997 dalje, v relativno kratkih časovnih presledkih, redno dostavlja albume in pri tem s svojimi novimi studijskimi dosežki nikakor ne preneha navduševati.

Pred tremi leti je izšel »Midnight Ghost« (2018, RockLine recenzija). Izvrsten v seriji dosežkov skupine, bend pa je vsled njegove promocije nastopil konec januarja 2019 mdr. tudi v ljubljanskem Orto baru, kjer je kljub takratnemu prehladu pevca Andyja B. Francka, s predstavo do tal pokuril prizorišče. O koncertni moči te skupine ni treba mnogo povedati. Na skupnih turnejah so radi kradli šove Primal Fear, že leta 2002 so se Grave Digger tresle hlače, ko so za njih odpirali koncerte Brainstorm, ki so takrat promovirali svoja, lahko rečemo, prebojna albuma »Ambiguilty« (2000) in »Metus Mortis« (2001). Zakaj to izpostavljam? Jedro ekipe, ki ga tvorijo oba kitarista Milan Loncaric in Thorsten Ihlenfeld ter bobnar Dieter Bernert, so vse od leta 1989 stalnica v ekipi, bend pa je poletel na krilih ob priključitvi Andyja B. Franka leta 1999. Razen kasnejše, to je ene same samcate menjave na poziciji bas kitare, ostaja ta ekipa čvrsta in koherentna. V vseh teh letih je razvila izjemne vezi in kreativna kemija je naravnost neverjetna, če ne kar čudovita. Potentna navdahnjenost na vsakem koraku. Visoko oktansko izgorevanje strupeno navite in ošiljene dinamike našobljenih kitarskih fraz, podkovane z rušilnim stampedom bobnov in predvsem briljantnemu, na miljo prepoznavnemu in dominantnemu vokalu Andyja B. Franka, ki tudi na novem albumu potrjuje, da velja danes za enega najboljših pevcev v power metalu, ostaja gorečna in nepokorna prvina tudi na »Wall of Skulls«.

Zbir novih skladb, ki izmeri v dolžino (zaželenih) dobrih 44 minut, je znova izpiljen v vseh manirah in znova razvija vse tiste zaščitne znamke, ki so od nekdaj vžigale pri tej zasedbi. V prvi vrsti je to peklenska rušilnost v navezavi z nalezljivo muzikalnostjo, kar daje Brainstorm ob vsej pogubni značajski naravi brezmadežne metalske povampirjenosti, tudi jedrnato zaznavni element bombastike. To je bend, ki je od nekdaj rad vnašal v estetiko komponiranja navdih nad prvinami tevtonskega thrash metala, le da ga je vestno dograjeval z iskanjem muzikalne ‘finomehanike’ in neverjetno prodornim vokalom Andyja B. Franka, kar v končnem seštevku povleče glasbeni značaj skupine vselej v powermetalsko sfero. Novi album znova poka od kreativne navdahnjenosti in svežine, po moči pa je izjemno nadaljevanje odličnega predhodnika »Midnight Ghost« in po kakovosti sicer z lahkoto primerljiv z najboljšimi trenutki kariere skupine, kot je njen klasični album »Liquid Monster« (2005). Ko se zakreše in zaiskri v točki, kot je My Dystopia, so tovrstne primerjave povsem neskromne.  

Delo obeh kitaristov je znova izjemno. Mid-eight pasaža v Stigmatized (Shadows Fall) pove o tem vse. Potem je tu refrensko neverjetno bombastična himna Holding On, ki bi skupini denimo v osemdesetih lahko postavila metalski spomenik, medtem ko je album sicer zabeljen s serijo tipskih Brainstorm klofut. Slednje vsekakor nakaže uvodni zalet z Where Ravens Fly, pa malo kasneje Escape The Silence s posebnim gostom Peavyjem Wagnerjem (Rage) in za njo cepetavo Turn Off The Light z gostom in producentom albuma Seebom Levermannom (Orden Ogan), kot tudi že omenjena perfektna My Dystopia. V tako razbeljeni maniri postavi piko na “i” sklepna I, the Deciever, ki velja za eno najmočnejših točk novega albuma. Potem so tu momenti, ki blago razelektrujejo siceršnjo nasršenost albuma, kot je skladba Solitude. Atmosferična srednje hitra točka, ohranja teatralno mračnost albuma, vzdržuje pa tudi neverjetno muzikalnost. Podobno funkcijo nosita kasneje na albumu Glory Dissapears in End Of My Innocence.

»Wall Of Skulls« je naravnost odličen novi studijski »Brainstorm« album. Neverjetno je, da mu lahko, kljub temu, da gre za štirinajsti studijski dosežek skupine, s peresno lahkoto prilepimo oznako, da je celo eden najboljših dosežkov v njeni celotni karieri. Če ne najboljši, pa vsaj eden najbolj zrelih. Bend je še vedno tu. Ostaja goreč, izjemno navdahnjen, fokusiran. Željan krvi brca in grize zlobnikavo, porogljivo, togotno in besno, kot da je pravkar ustvaril prvenec izpred več kot 20 let. Brezgrajno nevihtni novi studijski metež »Wall Of Skulls« ruši vsevprek in ljubitelji skupine, so ta album medtem nemudoma posvojili. Brainstorm so svojo fascinantno metalsko formulo znova prignali do izpovednega optimuma. Ko rečeš, da bolje od tega pravzaprav niti ne gre.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Chamber Thirteen
2. Where Ravens Fly
3. Solitude
4. Escape The Silence
5. Turn Off The Light
6. Glory Disappears
7. My Dystopia
8. End Of My Innocence
9. Stigmatized (Shadows Fall)
10. Holding On
11. I, The Deceiver

Zasedba:
Andy B. Franck – vokal
Milan Loncaric – kitara, spremljevalni vokal
Torsten Ihlenfeld – kitara, spremljevalni vokal
Antonio Ieva – bas kitara
Dieter Bernert – bobni

Gostujoča glasbenika:
Peter “Peavy” Wagner (Rage) – vokal na skladbi št. 4
Seeb Levermann (Orden Ogan) – vokal na skladbi št. 5

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki