Black Swan: Generation Mind

1 135

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 8. 4. 2022
Produkcija: Jeff Pilson
Dolžina albuma: 55.32 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 9.0/10


Black Swan je kvartet, ki združuje pod svoje okrilje štiri izjemne glasbenike, in sicer vokalista Robina McAuleya (McAuley Schenker Group), basista Jeffa Pilsona (ex-Dio, ex-Dokken, Foreigner), superkitarista Reba Beacha (Winger, Whitesanke) in bobnarja Matta Starra (Mr. Big, Ace Frehley).

Pred dobrima dvema letoma je taista ekipa izdala studijski prvenec, ki je dvignil med privrženci kremenite recepture starega dobrega hard rocka, nemalo prahu. Drugače pravzaprav ne gre, ko se ozreš po imenih, ki zastopajo Black Swan. »Generation Mind«, drugi Black Swan album torej, sledi po pričakovanju glasbeni vsebini prvenca. Gre za ekipo, ki je videla in doživela pravzaprav vse v rock glasbi. Vse vzpone in padce. Z orjaško kilometrino, izkušnjami in seveda neizmerljivimi talenti, s katerimi so se zlasti McAuley, Pilson in Beach zapisali med izstopajoče glasbenike še globoko v osemdesetih.

Black Swan je posrečen projekt. Vžigajoč. Četudi zelo verjetno ne bo zaživel na odrih, ker sta zlasti Beach in Pilson z obligacijami prvenstveno vpeta v ‘neminljiva pobrcavanja’ Whitesnake in Foreigner, pa nosi zadeva izreden potencial. Ostaja posrečena mešanica Whitesnake, Dokken, Winger, tudi MSG (refren skladbe Miracle) na vrhu z zelo živahnim in kipečim McAuleyem, ki ohranja za svoja leta izredno dobro vokalno formo.  Glede na format, ki mora zagotavljati nalezljivost in zlasti in nad vsem refrensko spevnost, uspeva ekipa ustvarjati mnogo kreativnega prostora, da se postavlja s svojimi neslutenimi spretnostmi. McAuley si je postavil linije, ki so mu pisane na kožo in razvija z vokalom vso potrebno eksplozivnost. Rang, ki ga dosega glede na leta, ostaja na trenutke osupljiv. Tu je Reb Beach in njegove kitarske vragolije, ki jemljejo dih (eden vrhuncev njegove tokratne predstave se nahaja v mid-eight pasaži skladbe Crown), pa granatna in topovsko naostrena ritem sekcija, vse skupaj pa učinkuje neverjetno spravljivo. Od agresivne in pohujšljive otvoritve z jedko She Hides Behind, pa potem refrensko izdatno podkovanimi točkami: Miracle, odlično balado How Do You Feel (s prisotnim Hammond-om), naslovno skladbo, Eagles Fly ali See You Cry. »Generation Mind« ohranja izrazito teatralnost, pomp, ter organsko živost, s čimer drži poslušalca čvrsto ob sebi.

Glede na nepregleden garnizon vseh mogočih projektov, ki jih forsira založba Frontiers Music Srl. – za mnoge bi bilo bolje da jih ne bi bilo, pa je Black Swan ena boljših zadev, ki so se zgodile v zadnjih treh letih in še zdaleč ne deluje vsiljeno, ‘izdelano po naročilo’ oziroma samo zato, ker mora biti. Preko potentne minutaže prvovrstnega hard rocka, izraža navdahnjenost, angažiranost in do velike mere srž za iskanjem perfekcije. Nekaj kar potihoma pričakuješ od imen, ki stojijo za projektom. In tudi tokrat ekipa še zdaleč ni razočarala. Ko slediš podrobneje aranžmajem oziroma principu komponiranja, odkriješ izredno spretnost rokovanja s triki, ki jih ta izkušena ekipa obvladuje pravzaprav z rutinsko briljanco. Možakarjem je v tem oziru vse jasno, album pa razvija silovito dinamiko in intenzivno grabežljivost.

Četudi ostajajo Black Swan z »Generation Mind« v svoji preverjeni coni ugodja in album ne predstavlja artističnega premika v smer višje glasbene izzivalnosti, nosi projekt zavoljo gradnikov kvarteta, svojevrstno vibracijo, energijo ali recimo naravnost karizmo oziroma prepoznavno glasbeno identiteto. V tem oziru upajmo, da naveza zdrži in izda v prihodnosti še kak album.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Before The Light
2. She Hides Behind
3. Generation Mind
4. Eagles Fly
5. See You Cry
6. Killer On The Loose
7. Miracle
8. How Do You Feel
9. Long Way Down
10. Crown
11. Wicked The Day
12. I Will Follow

Zasedba:
Robin McAuley – vokal, spremljevalni vokal
Reb Beach – kitara, spremljevalni vokal
Jeff Pilson – bas kitara, akustična kitara, klaviature, spremljevalni vokal
Matt Starr – bobni, tolkala
Casey McAuley – dodatni spremljevalni vokal

1 Comment
  1. Matija says

    Uh, spet Frontiers. Pred 15+ leti bi tole sigurno takoj nabavil, zdaj pa sem postal bolj izbirčen. Slišati je kar dobro, še posebej preseneča McAuleyev izjemno ohranjen vokal, mislim, da jih ni prav veliko njegovih let, ki bi se lahko merili z njim. Tudi produkcija je dobra, ne zveni generično kot pri večini Serafinovih projektov. Sem šel preveriti, producent je Jeff Pilson, kar seveda blagodejno vpliva na moja nostalgična ušesa, zaljubljena v grandiozno ameriško 80s produkcijo (npr. Dokken ali Triumph). Skoraj sem že začel razmišlati, da bom morda nabavil tale CD. Ampak najbrž bom vseeno ostal zvest načelu, da kupujem samo albume bandov, ne pa tudi projektov. Tile možakarji so najbrž vseeno projekt, studijski hišni band, saj so vsi člani resnih aktivnih bandov. Čeprav nisem ččisto prepričan, da so MSG, Whitesnake in Foreigner še vedno pravi bandi 🙂

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki